«Η γοητεία της ζωής είναι ότι είναι μικρή και περίεργη, για όποιον μπορεί να τη ζήσει καλά και να τη ρουφήξει» Έλενα Ναθαναήλ

«Η γοητεία της ζωής είναι ότι είναι μικρή και περίεργη, για όποιον μπορεί να τη ζήσει καλά και να τη ρουφήξει» Έλενα Ναθαναήλ

Η ντάμα του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1947

Με εκλεπτυσμένη γοητεία, βλέμμα που σε υπνώτιζε και σε αιχμαλώτιζε στα δίχτυα της ομορφιάς της, φωνή που σε κέρδιζε με την ευγένεια και τολμηρή ψυχή που τη συνόδευε σε όλη της τη ζωή, υπήρξε μια εντυπωσιακή γυναίκα και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Μπροστά από την εποχή της, η ντάμα του ελληνικού κινηματογράφου είχε τη δύναμη να ζήσει με την καρδιά της, κόντρα στους τύπους και τις συμβάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Ατίθαση ήδη από τα σχολικά της χρόνια αλλά εξαιρετική μαθήτρια, δεν έπαψε μέχρι τέλους να ζει με το θάρρος της γνώμης και των πράξεών της. Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 19 Ιανουαρίου 1947 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Το επώνυμο Ναθαναήλ ήταν το μητρώνυμό της. Ολόκληρο το ονοματεπώνυμο της ήταν Ελένη Ναθαναήλ Δεληβασίλη. Σε τηλεοπτική συνέντευξή της στις 9 Φεβρουαρίου του 2004 στον Γρηγόρη Αρναούτογλου (Όμορφος κόσμος το πρωί) δήλωσε ότι είχε καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.

Τελείωσε το Ιταλικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Τεχνών της Ρώμης, όπου σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Κάτι να καίει (1964) στην ηλικία των 16 ετών. Έπειτα προσκλήθηκε στη Γερμανία για να πρωταγωνιστήσει στην -βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τόμας Μαν- ταινία του Ρολφ Τίλε «Το αίμα των Βελζούνγκεν» (“Ένοχος δεσμός”). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε καριέρα στο θέατρο και το σινεμά. To 1968 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Ραντεβού με μία άγνωστη. Για αρκετά χρόνια πριν από το θάνατο της είχε αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, κάνοντας μόνο επιλεκτικές εμφανίσεις. Η τελευταία της υποκριτική εμφάνιση έγινε στην τηλεοπτική σειρά Γοργόνες.

Η φωτογράφιση ως πρέσβειρα της Ελλάδας το 1966 στο περιοδικό «Paris Match έγραψε ιστορία. Τότε ήταν πολύ δύσκολο μια Ελληνίδα να κάνει εξώφυλλο σε ένα τόσο σημαντικό περιοδικό.

Ο σωματότυπός της αλλά και η ιδιαίτερη και ξεχωριστή ομορφιά της με τα μαύρα μακριά μαλλιά και τα χαρακτηριστικά μάτια, της επέτρεψε να κάνει ένα σύντομο πέρασμα από τις πασαρέλες ενώ οι ενδυματολογικές της επιλογές και το στιλ της άφησαν εποχή.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, εντούτοις το 1973 απέκτησε μια κόρη με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη, την Ίνκα. Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον επί 29 χρόνια σύντροφο της ζωής της, βετεράνο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Τάσο Μητρόπουλο, κατοικούσαν στην Εύβοια και δήλωνε ότι ήταν αγρότισσα και ασχολούταν με την παραγωγή κρασιού. στο κτήμα τους εκεί κατάφερε να διασώσει και ένα άλογο ιπποδρόμου που έπασχε από καρκίνο, τον Καλλίστρατο με το οποίο ανέπτυξε μια πολύ τρυφερή σχέση αγάπης.

Η Έλενα Ναθαναήλ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα και απεβίωσε στις 4 Μαρτίου 2008, η κηδεία της έγινε το μεσημέρι της επομένης στο νεκροταφείο της Νέας Φιλαδελφείας στον Κόκκινο Μύλο.

Στην τελευταία της συνέντευξη στην Έλενα Κατρίτση στο κανάλι του Alpha παρέδωσε μερικά μαθήματα ζωής και ανέδειξε για άλλη μια φορά το μεγαλείο της ψυχής της:

«Δεν στερείσαι της θηλυκότητάς σου όντας μάγκας – καθόλου. Είναι στη συναλλαγή σου η μαγκιά. Είναι στο φίλο σου. Μπορείς να είσαι φίλος. Όχι με φουστάνια. Δηλαδή στα καλά, στα χαριτωμένα, στα δύσκολα μπορείς να είσαι μάγκας φίλος;»

«Να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή είναι μικρή κι ότι οι χαρές είναι μικρές. Μην ψάχνεις τα μεγάλα πράγματα, τις μεγάλες ευτυχίες. Η ζωή είναι όμορφη για τα χρώματά της, για τις μυρωδιές της, για τις στιγμές της, για τους ανθρώπους, για το δέρμα τους… Για όλα αυτά.»

«Με εντυπωσιάζουν οι ωραίοι άνθρωποι. Η γοητεία των ανθρώπων, το συναίσθημα των ανθρώπων… Είναι πολλά μαζί που κάνουν έναν άνθρωπο, που κάνουν μία χημεία στις σχέσεις των ανθρώπων… Το “κλικ”. Με τον Τάσο, λειτούργησε στην αρχή το κλικ και η χημεία… Μετά, αυτό κρατάει 25 χρόνια πιστεύεις; Όχι, βέβαια. Σκουριάζει το κλικ».

«Αυτό που σε κρατάει μαζί με τον άλλον μετά,  είναι ευνόητο ότι είναι αγάπη, ότι είναι σεβασμός, ότι είναι εκτίμηση, ότι είναι θαυμασμός, ότι είναι συνήθειες… ότι είναι ο “άνθρωπός σου” πια… που είναι πολλά πράγματα μαζί· δεν είναι μόνο ο σύντροφος ο ερωτικός, το αρσενικό μόνο, ο “άντρας σου” που λέμε… Είναι χίλια δυο πράγματα».

«Δεν το έβαλα στα πόδια όταν ήθελα να κάνω ένα παιδί, που ήταν η σοβαρότερη πράξη της ζωής μου, κι η μόνη πράξη που ουσιαστικά και καλά έκανα και που ολοκλήρωσα – γιατί εγώ αφήνω και λίγο πράγματα στη μέση, βαριέμαι – επειδή τα κατακτώ εύκολα, βαριέμαι και το βάζω λίγο και στα πόδια»

«Ωραίες οι ελευθερίες, ωραίες οι ανεξαρτησίες αλλά όχι εις βάρος του ψυχισμού ενός παιδιού»

«Έζησα μια ζωή θαυμασμού ή αγάπης ή έρωτος, όλα αυτά, θυσιών, όπως όλες οι γυναίκες»

«Επιμένω πολύ στη χημεία των ανθρώπων, είναι πολλά που κάνουν κάποιον γοητευτικό, ωραίο, δεν είναι μόνο η εμφάνιση»

Σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου:

«Έβγαλα την παιδικότητά μου σε μεγάλη ηλικία, έχω έναν παλιμπαιδισμό απίστευτο. Θέλω να μου το λένε ότι με αγαπάνε, να τι βλέπω αυτό το πράγμα στα μάτια των ανθρώπων»

«Είναι ένα είδος έρωτα για μένα η φιλία. Αλλιώς δεν μπορώ εγώ να λειτουργήσω, πρέπει να αγαπάω πολύ τους ανθρώπους»

«Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος ερωτεύεται μόνο μια φορά στη ζωή του»

«Δεν θέλω να πέφτω στη ρουτίνα, δεν μου αρέσει να εφησυχάζω. Η γοητεία της ζωής είναι ότι είναι μικρή και περίεργη, για όποιον μπορεί να τη ζήσει καλά και να τη ρουφήξει»

(πηγές, μεταξύ άλλων: Wikipedia, sansimera.gr, συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στο Mega, συνέντευξη στην Έλενα Κατρίτση) 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ