Μόλις στο 10% τα προγράμματα για νέους επιχειρηματίες από τη ΔΥΠΑ

Μόλις στο 10% τα προγράμματα για νέους επιχειρηματίες από τη ΔΥΠΑ

Μικρό μερίδιο καταλαμβάνει η νεανική επιχειρηματικότητα στα προγράμματα απασχόλησης που εφαρμόστηκαν την πενταετία 2019-2024, καθώς η επιχορήγηση νέων ανέργων για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των συνολικών θέσεων απασχόλησης που επιδοτήθηκαν από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Από τις 201.239 θέσεις απασχόλησης που επιδοτήθηκαν το διάστημα 2019 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024, μόνον οι 21.186 θέσεις αφορούσαν την επιχορήγηση ανέργων για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση και από αυτές μόνον οι 4.492 ήταν για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία. 

Το 85% με 90% των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν ήταν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε Δημόσιο και Δήμους. 

Σε ποσοστό 5% συμμετείχαν οι μικρές επιχειρήσεις των 10 έως 49 εργαζομένων. Οι μεσαίες επιχειρήσεις (50 έως 249 απασχολούμενοι), οι μεγάλες (250 έως 499 απασχολούμενοι) και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (500+ απασχολούμενοι) συμμετείχαν σε πολύ χαμηλό ποσοστό, καθώς κατά κανόνα αναζητούν εργαζομένους με εξειδίκευση, που δύσκολα περιλαμβάνονται στα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση της ΔΥΠΑ για την απήχηση που είχαν τα προγράμματα απασχόλησης την πενταετία 2019-2014, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η νεανική επιχειρηματικότητα, που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντιμετωπίζεται περίπου ως ο φτωχός συγγενής των προγραμμάτων απασχόλησης, καθώς στην πλειονότητά τους απευθύνονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ για να προσλαμβάνουν ανέργους με μηδενικό κόστος εργασίας για 8 έως 12 μήνες. 

Αυτό το μοντέλο τόνωσης της απασχόλησης ήταν απαραίτητο για να στηριχθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την οικονομική κρίση και μετά την πανδημία. Σήμερα όμως που η οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 2,3% και η ανεργία έχει κατέβει σε μονοψήφιο ποσοστό, η αύξηση της απασχόλησης μόνο με επιδοτούμενες προσλήψεις θεωρείται ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, καθώς το βάρος θα πρέπει να πέσει περισσότερο στην αύξηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και σε τομείς που θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές εφαρμογές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την έκθεση:

1. Την τελευταία πενταετία η ΔΥΠΑ υλοποίησε συνολικά 51 προγράμματα Απασχόλησης. Μέσω της υλοποίησης όλων των προγραμμάτων Απασχόλησης επιδοτήθηκε η πρόσληψη 180.053 ανέργων και εγκρίθηκαν 21.186 επιχειρηματικά σχέδια. Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων ανήλθε στους 201.239.

2. Το μεγαλύτερο ποσοστό ωφελουμένων (60%) αφορά γυναίκες. Ως προς τις ηλικιακές ομάδες, πρώτη κατατάσσεται η ηλικιακή ομάδα των νέων έως 29 ετών με ποσοστό 46% επί του συνόλου. Ακολουθούν η ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών (35%) και η ομάδα ατόμων 55 ετών και άνω με ποσοστό 19%. Οι γυναίκες ηλικίας έως 29 ετών αποτελούν το 29% του συνόλου των ωφελουμένων και ακολουθούν οι γυναίκες 30 έως 54 ετών (22%), οι άνδρες ηλικίας έως 29 ετών (16%), οι άνδρες 30 έως 54 ετών (13%), οι άνδρες ηλικίας 55 ετών και άνω (10%) και οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω με ποσοστό 9% επί του συνόλου. 

3. Η κατανομή των ωφελουμένων βάσει μεγέθους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα νέα προγράμματα της πενταετίας δείχνει σαφώς ότι κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1 έως 9 απασχολούμενοι) είναι αυτές που αιτούνται τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Το ποσοστό προσλήψεων σε αυτές ανέρχεται στο 90%. Ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις (10 έως 49 απασχολούμενοι) με πολύ χαμηλότερο ποσοστό (7%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, 61% (46.494), συμμετείχαν με έναν ωφελούμενο.

4. Το υψηλότερο ποσοστό στις επιδοτούμενες προσλήψεις, με 33%, κατέχουν το Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών. Ακολουθούν οι Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες με 14%. Με μονοψήφια πλέον ποσοστά ακολουθούν οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης και η Μεταποίηση με 9% έκαστη καθώς και οι Δραστηριότητες σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 8%. Ακολουθούν οι λοιποί κλάδοι με ποσοστά χαμηλότερα του 5%.

Πρόγραμμα για 5.860 νέους επιχειρηματίες

Αυτές τις ημέρες τρέχει ένα νέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.

Απευθύνεται σε 5.880 ανέργους 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες και προβλέπει την προώθηση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η συνολική επιχορήγηση που θα λάβουν ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Ήδη περισσότερες από 3.500 αιτήσεις είτε έχουν υποβληθεί είτε βρίσκονται σε κατάσταση επεξεργασίας.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες, με έναρξη την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης.

Το ποσό ενίσχυσης κάθε νέας επιχείρησης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

– 1η δόση ύψους 4.600 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας
– 2η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου
– 3η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου

Η αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opske.gr/el 
Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τη ΔΥΠΑ προκειμένου να επιλεγούν οι επιχειρηματικές προτάσεις που θα ενταχθούν με τη μεθοδολογία της συγκριτικής αξιολόγησης.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ