Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας απειλεί διαρκώς τον πλανήτη με μια γενικευμένη σύρραξη, με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να καταδεικνύουν ότι το εν λόγω σενάριο δεν είναι απίθανο.
Από την άλλη, η εκεχειρία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Μέση Ανατολή παύει να αποτελεί ένα καζάνι που βράζει: Αρκετές χώρες επιχειρούν έμμεσα ή άμεσα στη Λιβύη, με τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την αναμενόμενη αντίδραση του Ιράν μετά από τις πολλαπλές ήττες που υπέστη, να προμηνύουν νέες εντάσεις. Την Παρασκευή (17/1), για παράδειγμα, οι Χούθι επιτέθηκαν στο Ισραήλ και σε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Από την αφρικανική ήπειρο, όπου μαίνεται μια λιγότερο προβεβλημένη αναμέτρηση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η Κίνα και η Δύση συγκεντρώνουν συνεχώς στρατιωτικές δυνάμεις, όλα δείχνουν πως η πλάστιγγα γέρνει προς τον πόλεμο και όχι προς την ειρήνη. Όλα δείχνουν πως οι ισχυροί του πλανήτη είναι πιθανό να θελήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με τα όπλα και όχι με τη διπλωματία. Όπως τονίζει το Politico, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση «τροφοδοτεί τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας» εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ελπιδοφόρο, πάντως, είναι το γεγονός ότι, μετά από επικοινωνία που είχε την Παρασκευή (17/1) με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως προσβλέπει σε μια «θετική αρχή» στις διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερες χώρες μπαίνουν στο κάδρο του Ουκρανικού: Εδώ και μήνες, Βορειοκορεάτες μάχονται στην περιφέρεια του Κουρσκ, ενώ την Παρασκευή (17/1) το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι 12 πολίτες της που είχαν στρατολογηθεί στον ρωσικό στρατό σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Προσέθεσε πως άλλοι 18 εξακολουθούν να υπηρετούν στον ρωσικό στρατό, εκ των οποίων οι 16 έχουν χαρακτηριστεί εκ μέρους της Ρωσίας ως αγνοούμενοι.
Η ομάδα του Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις παρόμοιες με εκείνες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπάιντεν
Σε νέα εκτίμησή του για τη Μέση Ανατολή, το Ατλαντικό Συμβούλιο επισημαίνει πως η διαρκείς εναλλαγές μεταξύ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής της περιοχής και τις ποικίλες προοπτικές για μελλοντικές συγκρούσεις.
«Υπάρχει ένα επίμονο μοτίβο βίας στη Μέση Ανατολή το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει λίαν συντόμως πολυμέτωπες αντιπαραθέσεις. Αυτή η κυκλική κλιμάκωση ακολουθεί συχνά ένα μοτίβο πρόκλησης, αντιποίνων και περαιτέρω στρατιωτικής κινητοποίησης, με καθεμιά από αυτές τις απαντήσεις ν’ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης η οποία είναι δυνατόν να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», υπογραμμίζει.
«Εάν οι εν λόγω συγκρούσεις επεκταθούν, τότε οι επιπτώσεις τους θα διευρυνθούν και πέρα από τα σύνορα των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών. Πιθανότατα θα διαταράξουν εμπορικούς δρόμους που είναι πολύ κρίσιμοι την παγκόσμια οικονομία. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα ευνοούν την τρομοκρατία», προσθέτει.
Οι ανταγωνισμοί θέτουν στο προσκήνιο και το πολύπαθο Ιράκ, με τις ΗΠΑ και τους σύμμαχους τους να επιδιώκουν εδώ και καιρό ν’ αποκαταστήσουν την παρουσία τους στους κεντρικούς πολιτικούς και οικονομικούς πυλώνες της χώρας. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν 2.500 στρατιώτες σταθμευμένους στο Ιράκ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, πάντως, συμφώνησε να ξεκινήσει η απόσυρσή τους το 2025 και να ολοκληρωθεί έως το 2026. Αλλά ο Λευκός Οίκος έχει πλέον άλλον ένοικο…
Όσον αφορά στον Ειρηνικό, η προ ημερών τοποθέτηση του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υποδηλώνει πως η χώρα του και η Κίνα ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί με φόντο την Ταϊβάν: Ο Μάικ Γουόλτς δήλωσε πως θέλει να επιταχυνθούν οι παραδόσεις όπλων που έχουν αγοραστεί από την Ταϊβάν.
Ενεργειακός πόλεμος
Στο ουκρανικό ζήτημα, άπαντες περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, που προεκλογικά είχε δηλώσει πως θα τελειώσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών.
Η νέα σημαντική είδηση από το εν λόγω μέτωπο είναι πως οι σύμβουλοι νέου προέδρου των ΗΠΑ σχεδιάζουν μια στρατηγική κυρώσεων για το πετρέλαιο με στόχο να μπει τέλος στον πόλεμο. Το αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις συγκεκριμένες συζητήσεις.
Το προτεινόμενο σχέδιο χρησιμοποιεί μια προσέγγιση «μαστίγιο και καρότο», λένε χαρακτηριστικά.
Στο πρώτο σενάριο, η ομάδα του Τραμπ μπορεί να χαλαρώσει τις πετρελαϊκές κυρώσεις σε Ρώσους παραγωγούς εκδίδοντας γενικές άδειες ή αυξάνοντας το πλαφόν της τιμής του πετρελαίου της G7 πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, εάν επίκειται επίλυση του πολέμου.
Στο έτερο σενάριο, η ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων για να αποκτήσει ένα αβαντάζ έναντι της Μόσχας. Τα πιθανά μέτρα ίσως να περιλαμβάνουν αυστηρότερες δευτερεύουσες κυρώσεις που στοχεύουν τους Ευρωπαίους πλοιοκτήτες και τους μεγάλους αγοραστές σε Κίνα και Ινδία, καθώς και ενισχυμένη παρακολούθηση των διαδρομών των δεξαμενόπλοιων μέσω των δανέζικων και των τουρκικών στενών.
Αυτές οι συζητήσεις, σε αρχικό στάδιο εκτιμάται πως θα περιλαμβάνουν τους υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ και πρώην αξιωματούχους της διοίκησης Μπάιντεν, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον ίδιο τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η ομάδα του Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις παρόμοιες με εκείνες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπάιντεν γύρω από την εξισορρόπηση της επιβολής των κυρώσεων με την αποφυγή διαταραχών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ περί μιας πιθανής συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οποία το Κρεμλίνο έχει πει ότι είναι πρόθυμο να την κανονίσει.
Ο απεσταλμένος του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε προ ημερών πως μια ειρηνευτική συμφωνία εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ είναι δυνατή.
Πηγή: in.gr