Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σε μία χρονική συγκυρία έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, με επίκεντρο την Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και με την ευρωπαϊκή οικογένεια να βλέπει ισχυρά μέλη της, όπως η δυάδα-τοτέμ της Γερμανίας και της Γαλλίας, να ταλανίζονται πολιτικά, αναζητώντας…δέστρες σταθερότητας μετά από μία μακρά περίοδο ρευστότητας, η νέα εποχή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο…ξημερώνει.
Στις δώδεκα το μεσημέρι, ώρα ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Τραμπ θα ορκιστεί “να προστατεύει και να υπερασπίζεται το Σύνταγμα” ως ο 47ος πρόεδρος και θα διαδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον δημοκρατικό, Τζο Μπάιντεν, έχοντας ήδη υποσχεθεί μία…καταιγίδα διαταγμάτων, τα οποία θα θέσουν σε εφαρμογή το σύνολο των προεκλογικών του δεσμεύσεων προς το αμερικανικό κοινό.
Ουκρανικό, Μέση Ανατολή, εμπορικές σχέσεις, η επόμενη ημέρα της πορείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μεταναστευτικό, περιβάλλον είναι ορισμένα από τα μέτωπα που κάνουν τη διεθνή κοινότητα να…κρατάει την αναπνοή της όσον αφορά στην ατζέντα της δεύτερης θητείας του ρεπουμπλικανού προέδρου. Μετά από πέντε χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στην έδρα-σύμβολο της αμερικανικής προεδρίας, με τα πρώτα σήματα περί των μαζικών απελάσεων να δίνει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων. Μαζικές απελάσεις που, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές και διεθνολόγοι δεν αποτελούν μόνο το πρώτο σήμα στο εσωτερικό κοινό του νέου Αμερικανού προέδρου, αλλά θα αποτελέσουν και…αέρα στα πανιά για όσους εντός της Γηραιάς Ηπείρου πριμοδοτούν μία ατζέντα ανάλογη με αυτή του κ. Τραμπ. Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τη δεύτερη θητεία του ρεπουμπλικανού, Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο; Για πολλούς οι Βρυξέλλες είναι απροετοίμαστες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο…ευρωπαϊκό γήπεδο, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα ποντάρει στις σχέσεις του με συγκεκριμένα κράτη-μέλη. Όπως, η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι και η Ουγγαρία του Βίκτωρος Όρμπαν.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, εκτιμά ότι το βάθος που έχουν αποκτήσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και το γεγονός ότι θεωρείται από συμμάχους και συνομιλητές της περιοχής πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας είναι εκείνα τα δομικά στοιχειά (και όχι μόνο) που θα κρατήσουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο τη συνεργασία των δύο χωρών. “Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία, που συνέπεσε με τα πολύ δύσκολα χρόνια της…υπερήφανης διαπραγμάτευσης. Τότε που η Ελλάδα ήταν παρίας της Ευρώπης και αναζητούσε κάθε χώρα τρόπους για να μη γίνει Ελλάδα. Τώρα η Ελλάδα είναι μία εξαίρεση σταθερότητας και προόδου, σε μία Ευρώπη ταραχών, αβεβαιότητας και σε έναν κόσμο στον οποίο έχουν διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Εμείς έχουμε καταφέρει μέσα σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, πολέμων, πρωτοφανών κρίσεων, με πάρα πολλά προβλήματα των πολιτών που πρέπει να λύσουμε ακόμη, να είμαστε μία χώρα που έχουμε ενισχυθεί αμυντικά, διπλωματικά, να πρωταγωνιστούμε σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Κοινά συμφέροντα-κοινές αξίες
Αυτό που επισημαίνεται από…γαλάζια στελέχη, λίγες ώρες πριν την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ και την αλλαγή σελίδας στο Λευκό Οίκο, είναι ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν εδράζονται μόνο στις κοινές αξίες, όπως τις ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης, στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022. Τότε που η πρόσκληση για να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό, υπήρξε διακομματική. Εδράζονται, επίσης, σε κοινά συμφέροντα και σε κοινές γεωπολιτικές προτεραιότητες. Πέρα από τις πολύ στενές σχέσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν, η Αθήνα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά ελάχιστες εβδομάδες από το τετ α τετ που είχαν στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Μητσοτάκης με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αλλά και η συνάντηση που είχε στα Χανιά ο πρωθυπουργός με ομάδα Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναδεικνύοντας στις συνομιλίες το εξαιρετικό επίπεδο στις σχέσεις των δύο πρωτευουσών. Η Αθήνα, μεταξύ άλλων, ποντάρει:
-Στο γεγονός ότι η συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
-Στο γεγονός ότι η στάση της Ελλάδας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι πάντα μία στάση αρχών. Και η στάση αυτή αναγνωρίζεται ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον.
“Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και πιστεύω ότι ως προς το περιεχόμενό τους δε θα επηρεαστούν”, είναι το μήνυμα που έχει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, οι οποίες ακολούθησαν την επανεκλογή Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ελληνική πρωτεύουσα κυρίαρχη είναι η πεποίθηση για ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με τον κ. Μητσοτάκη, σε κάθε περίπτωση, να έχει τονίσει ήδη πως έχει έρθει η ώρα για την Ευρώπη των “27”, προκειμένου να ανασκουμπωθεί και να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών, οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη.
“Ως κράτος-μέλος του ευρωπαϊκού πυρήνα, θεωρούμε ότι επείγει η Ευρώπη να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. H Ευρώπη χρειάζεται με λίγα λόγια μια ειρηνική…αντεπίθεση προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει η έκθεση Ντράγκι”, έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: capital.gr