ΗΠΑ: Αποσύρονται ξανά από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

ΗΠΑ: Αποσύρονται ξανά από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η απόφαση τοποθετεί τις ΗΠΑ μαζί με το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη ως τις μοναδικές χώρες στον κόσμο που βρίσκονται εκτός του συμφώνου του 2015, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η κίνηση αντανακλά τον σκεπτικισμό του Τραμπ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και όταν τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει και πάλι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, απομακρύνοντας τον μεγαλύτερο ιστορικά εκπομπό στον κόσμο από τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Η απόφαση αυτή θα τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη ως τις μοναδικές χώρες στον κόσμο εκτός του συμφώνου του 2015, στο οποίο οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ανακοίνωση, σε έγγραφο του Λευκού Οίκου, αντικατοπτρίζει τον σκεπτικισμό του Τραμπ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την οποία έχει αποκαλέσει απάτη (σ.σ. hoax), και εντάσσεται στην ευρύτερη ατζέντα του για την απελευθέρωση των αμερικανικών γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή.

Οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία σε εξορύξεις ορυκτών καυσίμων

Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, χάρη σε μια πολυετή έκρηξη γεωτρήσεων στο Τέξας, το Νέο Μεξικό και αλλού που τροφοδοτείται από την τεχνολογία fracking και τις ισχυρές παγκόσμιες τιμές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ απέσυρε επίσης τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αν και η διαδικασία διήρκεσε χρόνια και αντιστράφηκε αμέσως από την προεδρία Μπάιντεν το 2021. Η απόσυρση αυτή τη φορά είναι πιθανό να διαρκέσει λιγότερο χρόνο – μόλις ένα χρόνο – επειδή ο Τραμπ δεν θα δεσμεύεται από την αρχική τριετή δέσμευση της συμφωνίας.

Αυτή τη φορά θα μπορούσε επίσης να είναι πιο επιζήμια για τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα, δήλωσε ο Πολ Γουάτκινσον, πρώην διαπραγματευτής για το κλίμα και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της Γαλλίας.

Οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως μετά την Κίνα και η αποχώρησή τους υπονομεύει την παγκόσμια φιλοδοξία να μειωθούν αυτές οι εκπομπές. «Θα είναι πιο δύσκολο αυτή τη φορά, επειδή βρισκόμαστε στο μέσον της εφαρμογής, αντιμέτωποι με πραγματικές επιλογές», δήλωσε ο Γουάτκινσον.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εδώ λέει όλος ο επιστημονικός κόσμος

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τροχιά υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περισσότερο από 3 C μέχρι το τέλος του αιώνα, ένα επίπεδο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καύσωνες και καταστροφικές καταιγίδες.

Τα κράτη αγωνίζονται ήδη να προβούν σε απότομες περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τη μείωση της προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, καθώς οι πόλεμοι, οι πολιτικές εντάσεις και οι σφιχτοί κυβερνητικοί προϋπολογισμοί ωθούν την κλιματική αλλαγή σε χαμηλότερη θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει αυτές τις επιδοτήσεις και τους κανονισμούς για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της χώρας και να αναπτύξει την οικονομία, αλλά επέμεινε ότι μπορεί να το κάνει αυτό διασφαλίζοντας παράλληλα καθαρό αέρα και νερό στις ΗΠΑ.

Η προσέγγιση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν των παγκόσμιων προσπαθειών για το κλίμα και προσπάθησε να ενθαρρύνει τη μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επιδοτήσεων και κανονισμών.

Ο Li Shuo, ειδικός στη διπλωματία για το κλίμα στο Asia Society Policy Institute, δήλωσε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ κινδυνεύει να υπονομεύσει την ικανότητα της Αμερικής να ανταγωνιστεί την Κίνα σε βασικές αγορές καθαρής ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα. «Η Κίνα θα κερδίσει και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη περισσότερο πίσω», είπε.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ