Σε ήπιους τόνους αλλά με σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κάνει εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη.
Τονίζοντας αρχικά πως ο κ. Βαληνάκης κατέχει «βαθιά, επί σαράντα και πλέον έτη, γνώση των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με την άμεση εμπειρία χειρισμού των περίπλοκων αυτών θεμάτων ως κυβερνητικού στελέχους επί πεντέμιση χρόνια», ο κ. Καραμανλής σημειώνει χαρακτηριστικά πως ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ, στο βιβλίο του, «ούτε θεωρητικολογεί, ως από καθ’ έδρας απόμακρος σχολιαστής των εξελίξεων, ούτε αντιδρά κατά το δοκούν και κατά τις ανάγκες, επικοινωνιακές ή πραγματικές, ως πολιτικός της σειράς».
«Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξόχως ενδιαφέρουσα πρόταση για μια νέα ‘ολιστική’ στρατηγική έναντι της Τουρκίας, με απώτερο στόχο την ανάσχεση και ακύρωση της αναθεωρητικής και ηγεμονικής στρατηγικής της, όπως αναδύεται από το δόγμα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως το βιβλίο προσφέρει και μία ακόμα υπηρεσία.
«Είναι μια εύγλωττη απάντηση σε όσους μιλούν για ‘σχολή της ακινησίας’. Σε όσους αποκαλούν αδράνεια και αποφυγή πρωτοβουλιών, τον αγνό πατριωτισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και την ανυποχώρητη στάση μπροστά στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Αλλά ακόμα – ακόμα και σε όσους τα αποκαλούν όλα αυτά γραφικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κώστας Καραμανλής: «Η Τουρκία κατάφερε να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος»
Ο Κώστας Καραμανλής τονίζει, παράλληλα, πως «η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου, θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις».
Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως στα ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε, «όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα».
«Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει – και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνει – να αποκομίσει κέρδη, χωρίς να πέσει σφαίρα. Όσο, μάλιστα, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός, αλλά…»
«Το έχω ξαναπεί, δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός», διαμηνύει ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «κάποιοι στην Ελλάδα – καλοπροαίρετοι θα πω εγώ, με καλή διάθεση – επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Είναι μια σχολή σκέψης που μας λέει να δείξουμε κατανόηση και στις ‘εύλογες’ ανησυχίες της Τουρκίας. Μας λένε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι η Τουρκία αντιδρά με προκλήσεις, γιατί εμείς την κάνουμε να νοιώθει περικυκλωμένη».
Για να ξεκαθαρίσει: «Μα το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από ελληνικά νησιά! Η γεωγραφία είναι αυτή που επιβάλλει τη συνέχεια του ελληνικού χώρου! Κανείς δεν απέκλεισε την Τουρκία από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανείς δεν αρνήθηκε τα δικαιώματά της στις περιοχές αυτές. Τα δικαιώματα εκείνα, βεβαίως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις Συνθήκες, από τη γεωγραφία την ίδια!».
«Από κάποιος, εντός και εκτός, γίνεται λάθος ανάγνωση της Τουρκίας»
Το ζήτημα, όμως, γενικά, είναι άλλο, επισημαίνει ο Κώστας Καραμανλής, εξηγώντας πως «είναι το πώς διαβάζουμε την Τουρκία. Γιατί το πώς διαβάζουμε την Τουρκία είναι εκείνο που θα υπαγορεύσει και το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που τίθενται από τις πρακτικές της Άγκυρας».
«Και εδώ πιστεύω ότι από κάποιους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, γίνεται λάθος ανάγνωση της Τουρκίας. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το αν θα κάνουμε αυτήν ή εκείνη την παραχώρηση, αυτόν ή εκείνο τον συμβιβασμό, προκειμένου να επικρατήσει επιτέλους η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας, η οφθαλμοφανής, η αυταπόδεικτη, είναι ότι είναι μια χώρα αναθεωρητική, όπως αναλύεται διεξοδικά και στο βιβλίο», σημειώνει, μιλώντας στην «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ αναφέρεται και στην αξίωση Τραμπ να ενσωματώσει την Γροιλανδία και τον Καναδά στις ΗΠΑ, προκειμένου να αναδείξει την «επικίνδυνη τροπή που παίρνουν πλέον τα πράγματα» διεθνώς.
«Προμαχώνας του Ελληνισμού ο άξονας Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου»
Παράλληλα, τονίζει τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στην Συρία, αλλά και στην Λιβύη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για να υπογραμμίσει πως «με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η Άγκυρα και σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, όπου απαιτεί να συναποφασίζει με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Ειδικά για τον άξονα Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου, ο οποίος αποτελεί τον προμαχώνα του Ελληνισμού και τον οποίο επιχειρεί να διεμβολίσει η ‘Γαλάζια Πατρίδα’, το βιβλίο κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Μέτρα για τη Θράκη αναπτυξιακά και δημογραφικής ενίσχυσης, αλλά και εξουδετέρωσης της επικίνδυνης τουρκικής επιρροής. Μέτρα αναπτυξιακά και ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και επιστροφής σε αυτά των μόνιμων κατοίκων τους ή των απογόνων τους. Και αμυντική ενίσχυση της Κύπρου, αλλά και μια λύση του Κυπριακού που δεν θα την καθιστά όμηρο της Τουρκίας και Δούρειο Ίππο της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο Κώστας Καραμανλής.
Επισημαίνοντας κάποια σημεία που αφορούν τις τακτικές που προτείνει ο Γιάννης Βαληνάκης, ο πρώην πρωθυπουργός ξεχωρίζει τον διάλογο με την Τουρκία, σημειώνοντας πως στο βιβλίο εξηγείται διεξοδικά πως «έχει επιχειρηθεί η δαιμονοποίηση της υπεράσπισης των συμφερόντων μας και της αποκόμισης κέρδους από τη διαπραγμάτευση. Και αυτό κινδυνεύουμε να μας σύρει σε έναν διάλογο, χωρίς δικές μας επιδιώξεις και χωρίς δική μας ατζέντα».
Κώστας Καραμανλής: «Τα ‘ήρεμα νερά’ πρέπει να συνοδεύονται και από τη δική μας στρατηγική»
Στη συνέχεια, αναφέρεται στα λεγόμενα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως αυτά «δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν πρόκειται να έχουν διάρκεια, εφόσον δεν συνοδευτούν από την κατάλληλη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών βλέψεων».
«Και αυτό γιατί (σ.σ. τα ‘ήρεμα νερά’), για την Τουρκία, εξασφαλίζουν απλά το χρόνο που χρειάζεται για να επιτύχει αυτά που επιδιώκει από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επανέλθει ενισχυμένη με την ίδια επιθετικότητα εναντίον μας. Γι’ αυτό», διαμηνύει ο κ. Καραμανλής, «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα λεγόμενα ‘ήρεμα νερά’, προκειμένου να εφαρμόσουμε μια στρατηγική για ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας, ζητώντας προς αυτήν την κατεύθυνση ανταλλάγματα από την Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και ενισχύοντας, στο ίδιο διάστημα, τη στρατιωτική αποτροπή μας».
Εκτενή αναφορά κάνει ο πρώην πρωθυπουργός και στην αξιοποίηση των συμμαχιών μας, ειδικά μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, όταν «όλη η Δύση έχει συστρατευτεί σε ένα σύσσωμο αγώνα στο πλευρό της Ουκρανίας, μιας χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, «οποιαδήποτε ένταξη της Τουρκίας στα αμυντικά σχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιανόητη!».
Οι «εμβηματικές πρωτοβουλίες» της κυβέρνησής του
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει θετική αναφορά σε μια σειρά από «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που ανελήφθησαν από την δική του κυβέρνηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Μέχρι το 2009, μετρούσαμε ήδη μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία, με απόλυτη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Λιβύη. Παράλληλα, καταβλήθηκαν προσπάθειες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναγνώριση μιας Ευρωπαϊκής ΑΟΖ και για από κοινού κινητοποίηση των ακτοφυλακών των κρατών μελών της Μεσογείου, σε περιπτώσεις κρίσεων στις ΑΟΖ τους».
Καταλήγοντας, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρεται στον «βαριά συννεφιασμένο» ορίζοντα στην διεθνή σκηνή, σημειώνοντας πως «το Διεθνές Δίκαιο είναι σε υποχώρηση και ο ΟΗΕ πιο αδύναμος από ποτέ», ενώ όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η Ευρωπαϊκή Ένωση ημιπαράλυτη, με εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, στρατηγικής και βούλησης, άγεται και φέρεται με κίνδυνο ακόμα και την πολιτική και κοινωνική της αποσταθεροποίηση».
Κώστας Καραμανλής: Η αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά
«Είναι σε αυτό το δυσμενές τοπίο που η πατρίδα καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Απέναντι σε ένα γείτονα που μεθοδικά και συστηματικά επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάννης, το Δίκαιο της Θάλασσας ή άλλες διεθνείς συμφωνίες, να επιβάλλει τον ηγεμονικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και που δεν διστάζει να απειλεί και ενίοτε να καταφεύγει στην χρήση βίας», σημειώνει, κάνοντας αναφορά και στον Αντώνη Σαμαρά.
«Δεν είναι μόνο δική μου η αγωνία για τα μελλούμενα. Παρεμφερείς απόψεις διατυπώνουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κορυφαίος της ελληνικής διπλωματίας πρέσβυς Πέτρος Μολυβιάτης και πολλοί άλλοι από όλο το πολιτικό ή ακαδημαϊκό φάσμα», όπως τονίζει.
Για να καταλήξει πως «σ΄αυτόν το δύσκολο κόσμο, τον γεμάτο προκλήσεις και κινδύνους, καλούμαστε να διαφυλάξουμε την πατρίδα και τον Ελληνισμό, την εδαφική μας ακεραιότητα, τα συμφέροντα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, να αποτρέψουμε αποτελεσματικά επιθετικές διαθέσεις άλλων και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις γενιές Ελλήνων που έρχονται», σημειώνοντας πως «για να τα επιτύχουμε αυτά, οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τις μεμψιμοιρίες, την μικροπολιτική, την διχόνοια και να βρούμε την δύναμη να προτάξουμε ενωμένοι τον καλύτερό μας εαυτό. Με όραμα, στρατηγική και ομοψυχία».
Πηγή: tanea.gr