Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ορκιστεί ως ο 47ος πρόεδρος, αλλά ο αντίκτυπος της δεύτερης θητείας του έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται παγκοσμίως.
Από την Ιερουσαλήμ και το Κίεβο, μέχρι το Λονδίνο και την Οτάβα, η εκλογική του νίκη αναπροσάρμοσε τις στρατηγικές των ηγετών σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας σημαντικές εξελίξεις.
Πριν την ανάληψη της εξουσίας στην Ουάσινγκτον, οι ανταποκριτές μας εξετάζουν τις αλλαγές που ήδη διαμορφώνουν τις διεθνείς ισορροπίες.
Μέση Ανατολή: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Πριν ακόμη ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του στη Μέση Ανατολή.
Με άμεσες παρεμβάσεις, ανέτρεψε τη στρατηγική καθυστέρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία, με την υποστήριξη υπερεθνικιστών εταίρων, μπλόκαρε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε προτείνει ο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο.
Η αμερικανική πίεση προς τη Χαμάς και τις παλαιστινιακές ομάδες ήταν πάντα εμφανής. Ωστόσο, επί Μπάιντεν, δεν εφαρμόστηκε αντίστοιχη πίεση στο Ισραήλ. Ο Τραμπ, τώρα, διεκδικεί την αναγνώριση για τη διαμεσολάβηση που οδήγησε στην επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, κερδίζοντας διεθνή εύσημα.
Ηνωμένο Βασίλειο: Ένα μυστικό «μίνι υπουργικό συμβούλιο»
Ο Τραμπ και η ομάδα του είναι διαφορετικοί αυτή τη φορά, πιο προετοιμασμένοι, με μια πιο επιθετική ατζέντα ίσως, αλλά η χαρά του να κρατάει τον κόσμο σε αμηχανία μοιάζει αμείωτη. Είναι αυτή η αβεβαιότητα που συνοδεύει τον Τραμπ που το βρετανικό πολιτικό κατεστημένο στο Whitehall και το Westminster βρίσκει τόσο σοκαριστικό.
Πώς μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμαστεί για κάτι που δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει;
Μια μικρή ομάδα ανώτερων υπουργών έχει προσπαθήσει.
Υπήρξε σειρά μυστικών συναντήσεων «μίνι υπουργικού συμβουλίου», με τον πρωθυπουργό Sir Keir Starmer, την καγκελάριο Rachel Reeves, τον υπουργό Εξωτερικών David Lammy και τον υπουργό Επιχειρήσεων Jonathan Reynolds «να προσπαθούν να σχεδιάσουν για το τι μπορεί να έρθει», σύμφωνα με μια πηγή.
Σύμφωνα με το BBC, δεν υπήρξε μεγάλη προετοιμασία για πολλαπλά συγκεκριμένα σενάρια, διότι «θα τρελαινόταν κανείς» προσπαθώντας να μαντέψει τα επόμενα βήματα του Τραμπ. Αλλά μια άλλη πηγή λέει ότι έχουν προετοιμαστεί διάφορα έγγραφα που θα παρουσιαστούν στο ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο.
Η συζήτηση εστίασε στην «αναζήτηση ευκαιριών» και όχι ο πανικός για το αν ο Τραμπ μπορεί να κάνει πράξη κάποιες από τις πιο παράξενες δηλώσεις του, όπως η προσάρτηση του Καναδά.
Καναδάς: Η απειλή δασμών αυξάνει την αναταραχή
Η πολιτική αστάθεια στην Οτάβα έρχεται καθώς ο Καναδάς αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις – και όχι μόνο την υπόσχεση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα καναδικά προϊόντα.
Μέχρι πρόσφατα, ο Τζάστιν Τριντό φαινόταν αποφασισμένος να παραμείνει στην πρωθυπoυργία, επικαλούμενος την επιθυμία του να αντιμετωπίσει στις δημοσκοπήσεις τον Πιερ Πουλιέβρ -τον ιδεολογικό του αντίπαλο.
Αλλά η παραίτηση-σοκ της βασικής αναπληρώτριας του Τρουντό, της πρώην υπουργού Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, στα μέσα Δεκεμβρίου – όταν επικαλέστηκε την αντιληπτή αποτυχία του να μην λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές του Τραμπ – αποδείχθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Μέλη του ίδιου του κόμματος του Τρουντό άρχισαν να ξεκαθαρίζουν δημοσίως ότι δεν υποστηρίζουν πλέον την ηγεσία του.
Και με αυτό, έπεσε και το τελευταίο ντόμινο. Ο Τρουντό ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα.
Κίνα: Oι επενδυτές βλέπουν τον εμπορικό πόλεμο
Η οικονομία της Κίνας ανέκαμψε τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 5% το 2024, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεκίνο.
Πρόκειται όμως για έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγωνίζεται να ξεπεράσει την παρατεταμένη κρίση ακινήτων, το υψηλό χρέος των τοπικών κυβερνήσεων και την ανεργία των νέων.
Ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας δήλωσε ότι τα οικονομικά επιτεύγματα της Κίνας το 2024 ήταν «σκληρά κερδισμένα», αφού η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά από μέτρα τόνωσης της οικονομίας στα τέλη του περασμένου έτους.
Το Πεκίνο σπάνια έχει χάσει τους στόχους του για την ανάπτυξη στο παρελθόν.
Οι εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει σε γενικές γραμμές αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και η αύξηση των εξαγωγών θα σήμαινε ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτύχει ετήσια ανάπτυξη 4,9%.
Οι επενδυτές, ωστόσο, προετοιμάζονται: η απειλή των δασμών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά αγαθά αξίας 500 δισ. δολαρίων (409 δισ. λιρών) ελλοχεύει.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο που εμποδίζει την Κίνα να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους το επόμενο έτος.
Πηγή: in.gr