Με το βλέμμα στα κόμματα και στη Βουλή θα περάσει η τωρινή εβδομάδα, λόγω των κρίσιμων ψηφοφοριών. Αρχικά της Τετάρτης, για τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και του Σαββάτου, οπότε θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά οι τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας, Τάσος Γιαννίτσης και Λούκα Κατσέλη. Για τους τρεις πάνω-κάτω μια εικόνα την έχουμε ήδη. Τα κουκιά δεν έχουν μετρηθεί, όμως, ακόμη, για τον Νικήτα Κακλαμάνη. Διότι, ενώ παραδοσιακά η ψηφοφορία για το προεδρείο της Βουλής είναι σχεδόν απόλυτα συναινετική, στην προκειμένη η θέση πάει «πακέτο» με την επιλογή Τασούλα από τον Μητσοτάκη. Κι έτσι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όλες τις πηγές που μίλησα, αντιλαμβάνονται την περίσταση ως διαφορετική και πολιτική. Για να το πω απλά: Αν ήταν μια συνηθισμένη ψηφοφορία για το προεδρείο της Βουλής, οι περισσότεροι βουλευτές και της αντιπολίτευσης, ειδικά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα ψήφιζαν χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς τον Κακλαμάνη. Οι περισσότεροι δε μου έλεγαν ότι προσωπικά τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια. Κατέχει, άλλωστε, και το ρεκόρ αποδοχής αφού τον Μάιο του 2023 εξελέγη Α’ αντιπρόεδρος με 296 ψήφους. Τώρα, όμως, το σκέφτονται να στείλουν ένα «μήνυμα» στο Μαξίμου περί συναίνεσης.
Ποιοι ψηφίζουν
Επισήμως, λοιπόν, από τη Χαριλάου Τρικούπη και από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν ποια στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης «σε πολιτική βάση» και «ανεξαρτήτως προσώπου», ενώ πολιτικά θα αποφασίσει και η Πλεύση Ελευθερίας. Η Ελληνική Λύση κλίνει προς τη θετική ψήφο, ενώ η Νίκη τοποθετήθηκε ήδη αρνητικά. Θετικές δηλώσεις έχουμε, όμως, από την πτέρυγα των ανεξάρτητων βουλευτών, από τους οποίους ανοιχτά υπέρ του Κακλαμάνη έχουν ταχθεί ο Χάρης Κατσιβαρδάς, η Αθηνά Λινού, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Αρετή Παπαϊωάννου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Κυριακή Μάλαμα, η Γιώτα Πούλου, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ραλλία Χρηστίδου.
Το «ψηστήρι»
κι ένα μήνυμα
Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω, πάντως, πως ο Κακλαμάνης τα αντιμετωπίζει όλα αυτά με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει. Τον άκουγα σε πάνελ όπου ήταν καλεσμένος με τον Παναγιώτη Δουδωνή και τον Γιώργο Καραμέρο να λέει «μισή ώρα τώρα “έγλειφα” κι έκανα ψηστήρι για να με ψηφίσουν». Μαθαίνω, επίσης, ότι βρέθηκε με τον Κώστα Τασούλα για μια πρώτη ενημέρωση και εκατέρωθεν ευχές για τους νέους ρόλους – σημειώνω ότι, μιας και ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη παραιτηθεί, τη θέση τυπικά θα την παραλάβει από τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Ενώ ο ίδιος μοιράστηκε ότι μόλις έγινε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής, του έστειλε «ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο αποχαιρετισμός
του πρεσβευτή
Από τραπέζι σε τραπέζι γυρνάει ο Τζορτζ Τσούνης, αποχαιρετώντας φίλους, γνωστούς και συνεργάτες, καθώς η θητεία του στην Ελλάδα λήγει και θα μας επισκέπτεται πια ως ιδιώτης και τουρίστας. Ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ, λοιπόν, έγραψε και μια συγκινητική ανάρτηση για την εμπειρία του αυτή, κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη τιμή της ζωής του», ενώ παράλληλα στέλνει ευχές στη διάδοχό του, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, και πλέκει και το εγκώμιο του Γιώργου Γεραπετρίτη. «Ως Ελληνοαμερικανός, η επιστροφή μου για να υπηρετήσω στη χώρα όπου γεννήθηκαν οι γονείς μου έκανε αυτό το ταξίδι ακόμη πιο ουσιαστικό» γράφει, «η φιλοξενία, η σοφία και το ανθεκτικό πνεύμα που διαμόρφωσαν την παιδική μου ηλικία ενισχύθηκαν θαυμάσια κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ. Κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το ιστορικό παρελθόν της μέχρι το λαμπρό μέλλον της, μου πρόσφερε μαθήματα ηγεσίας και φιλίας που θα κουβαλάω για πάντα».
Η Γκίλφοϊλ προετοιμάζεται
Την πρώτη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο είχε χθες το βράδυ η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, σε εκδήλωση βράβευσης ομογενών στη Νέα Υόρκη, παρουσία και του Μάικλ Ρήγα, του Ελληνοαμερικανού που προαλείφεται για θέση υφυπουργού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα τυπικά του διορισμού της αργούν λίγο ακόμη, αλλά η επόμενη πρεσβευτής προετοιμάζεται.
Μια υποψήφια επόπτρια
Σας είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι έχει εκδηλωθεί δυσαρέσκεια σε ελληνικούς κύκλους των Βρυξελλών όσο και στην Αθήνα για τους χειρισμούς της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκαν έλληνες στελέχη που επιδίωξαν να τοποθετηθούν σε διάφορα πόστα στην Κομισιόν κι άλλες κοινοτικές υπηρεσίες. Μας προέκυψε ακόμη μια τέτοια περίπτωση, η νομικός Αννα Πούλιου, η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων στο CERN, με εξαιρετικό βιογραφικό, που ήταν μια εκ των τεσσάρων τελικών υποψηφίων για τη σημαντική θέση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Ηταν μάλιστα η πρώτη γυναίκα που έφτασε στον τερματισμό για τη θέση αυτή, αλλά τελικά δεν εξελέγη. Μπήκε κι αυτή στο γκρουπ με τα ικανά στελέχη από την Ελλάδα που τα βιογραφικά τους είχαν εγκριθεί για τα προσόντα τους, αλλά οι υποψηφιότητές τους «σκόνταψαν» στα διπλωματικά τερτίπια.
Πηγή: tanea.gr