Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η νέα χρονιά ξεκινά με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε η προηγούμενη – με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να είναι διπλάσιες από αυτές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, υπογραμμίζουν με επιστολή τους προς την Κομισιόν οι πρόεδροι των συνδέσμων ενεργοβόρων βιομηχανιών Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), Βουλγαρίας (BFIEC) και Ρουμανίας (ACCER). Ουσιαστικά με την επιστολή που απευθύνεται στην εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ καθώς και στον επίτροπο ενέργειας, οι σύνδεσμοι υπογραμμίζουν ότι οι συνθήκες κρίσης που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στο μέτωπο των τιμών του ηλεκτρισμού για τις βιομηχανίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίζονται και άρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων.
Οι υψηλές τιμές επηρεάζουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, ενώ η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζεται, και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο. Στη Βουλγαρία έχουν ήδη παρατηρηθεί προσωρινές και μόνιμες διακοπές λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της παραγωγής χαρτιού και των σιδηρούχων μετάλλων, με μεγάλη σημασία για τις περιοχές που είναι εγκατεστημένες, καθώς κάποιες από αυτές βρίσκονται στην πιο φτωχή περιοχή της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας.
Επιπλέον όπως αναφέρει η επιστολή, πολλές άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες ολοκλήρωσαν το 2024 με ζημίες και μειωμένες παραγγελίες. Παρόλο που όλες οι προειδοποιήσεις για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ είχαν συμπεριληφθεί στην έκθεση του Ντράγκι, οι θεμελιώδεις λόγοι για την απώλειά της δεν έχουν αντιμετωπιστεί: κατακερματισμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ανεπαρκών διασυνδέσεων, περιορισμένη μακροπρόθεσμη προμήθεια ενέργειας για ενεργοβόρες βιομηχανίες, αυξημένος κίνδυνος διαρροής άνθρακα κ.λπ.
Η επιστολή κάνει ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες παρεμβάσεις του καγκελάριου Ο. Σολτς αλλά και του Έλληνα Κ. Μητσοτάκη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πρόσφατα, αρχηγοί κυβερνήσεων απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τη να λάβει μέτρα για την ανακούφιση της βιομηχανίας από το βάρος των υψηλών τιμών ενέργειας. Ο Καγκελάριος Σολτς απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της ΕΚ, επιμένοντας ότι τα μέτρα αποζημίωσης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας (αποζημίωση έμμεσων δαπανών και ελάφρυνση τελών δικτύου) πρέπει να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2030. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Μητσοτάκης, απηύθυνε επίσης επιστολή στην κα. φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα προβλήματα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Τι ζητούν οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι από την Επιτροπή ως άμεσο έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης TCTF (Temporary Crisis and Transition Framework) μέχρι το τέλος του 2025 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης εάν χρειαστεί και με στόχο τη στήριξη της βιομηχανίας της Ανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ στο σύνολό της.
Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανίσμός TCTF είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στις βιομηχανίες των τριών χωρών λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και τον Νοέμβριο. Μέσω του μηχανισμού είχε καταστεί εφικτή η επιδότηση της ενεργοβόρου βιομηχανίας με 70 εκατ. ευρώ για να μετριαστεί το υψηλό κόστος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η νέα επιστολή προς την Κομισιόν υπογράφεται από τους προέδρους των βιομηχανικών συνδέσμων Wolfgang Indenhuck, Πρόεδρο του ACCER, Konstantin Stamenov, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του BFIEC Antonios Kontoleon, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της UNICEN
Πηγή: capital.gr