Δύο παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικό αεροσκάφος ATR-72

Δύο παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικό αεροσκάφος ATR-72

Σε δύο νέες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προχώρησε τουρκικό αεροσκάφος τύπου ATR-72, την Τρίτη, στο Νοτιανατολικό Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και τρεις παραβάσεις.

Το αεροσκάφος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική».

Με τον Ιανουάριο να γίνεται ο μήνας που η Τουρκία μετά τον Οκτώβριο του 2023 δείχνει να μην τηρεί τόσο σχολαστικά τη δέσμευση Ερντογάν για τέλος σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα στο μήνα που ανακοινώνονται παραβιάσεις και ακόμα και αν δεν είναι σε καθημερινή βάση, δεν γίνονται από μαχητικά και είναι σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό, δημιουργούν ερωτηματικά.

Υπενθυμίζεται ότι μία παραβίαση σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2025, τρεις ακόμα στις 10 Ιανουαρίου 2025 και δύο στις 14 Ιανουαρίου, μετά τον Οκτώβριο του 2023. Ενώ υπερπτήσεις εξακολουθούν να μην καταγράφονται από τον Ιανουάριο του 2023, πριν τους φονικούς σεισμούς στη νοτιανατολική Τουρκία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Προσπάθεια διατήρησης ήρεμων νερών

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα αυτή τη φορά, με τις δύο χώρες να επιχειρούν να ισορροπήσουν στα ήρεμα νερά χωρίς ωστόσο να έχουν μπει σε διαπραγμάτευση για την διαφορά που αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και είναι για την Αθήνα το μοναδικό θέμα για το οποίο μπορεί να αποδεχθεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Το πόσο θα διατηρηθούν τελικά αυτά τα ήρεμα νερά θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων.

Ζητούμενο είναι και ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε ζητήματα όπως η υποχρέωση της Ελλάδας να υποβάλει τελικά θαλάσσια χωροταξικά σχέδια στην ΕΕ, κάτι που δεν αναμένεται να φέρει τρικυμία ωστόσο σίγουρα θα προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ