Μπορεί το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» να σπάει ταμεία, -με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει ήδη τις 60.000-, ωστόσο το πρόγραμμα για την κοινωνική αντιπαροχή, που επίσης υπόσχεται φθηνή στέγη, φαίνεται να πάει λίγο πίσω…
Κοινωνική Αντιπαροχή: Έρχονται τα πρώτα 300 φθηνά σπίτια στην αγορά
Είναι ενδεικτικό πως ο πρώτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση οικοπέδων (μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων), όπου θα αναγερθούν κοινωνικές κατοικίες δεν έχει βγει ακόμη στον «αέρα»…
Στην ΔΥΠΑ πάντως προσπαθούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες ωρίμανσης των φακέλων των 10 πρώτων οικοπέδων, κλείνοντας μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν στο κτηματολόγιο, στους όρους δόμησης, στις κατόψεις, προκειμένου να διενεργηθούν στη συνέχεια οι δημόσιοι διαγωνισμοί.
Ο πρώτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση οικοπέδων (μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων), όπου θα αναγερθούν κοινωνικές κατοικίες δεν έχει βγει ακόμη στον «αέρα»
Κοινωνική αντιπαροχή και οικόπεδα
Από την καταγραφή που έχει γίνει ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, αλλά και 11 οικόπεδα με οικοδομική άδεια, επιφάνειας 75 στρεμμάτων, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση.
Η ΔΥΠΑ πήρε ως «προίκα» από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη, τα οποία είναι και πρώτα στη λίστα προς αξιοποίηση. Στον σχεδιασμό εντάσσονται και εκτάσεις εκτός σχεδίου όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία.
Τα 10 πρώτα οικόπεδα που θα βγουν στην αγορά
Πρόκειται για δύο οικόπεδα στην Παιανία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Το πρώτο εκτείνεται σε 1.924 τμ. ενώ το δεύτερο σε 17.934 τ.μ.
Το τρίτο βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Θωμάς της Λάρισας, έκτασης 10.336 τ.μ. και το τέταρτο οικόπεδο στην Ξάνθη και καταλαμβάνει έκταση 27.787 τ.μ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αγία Αναστασία Πολυγύρου της Χαλκιδικής με έκταση 42.222 τ.μ.
Η βεντάλια των οικοπέδων στην Αττική συμπληρώνεται από οικόπεδο στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου με εμβαδό 1.199 τ.μ., στην Κυψέλη 173.5 τ.μ., στο Μενίδι στον Άγιο Πέτρο έκτασης 1.857 τ.μ. και τέλος στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη έκτασης 1.248 τ.μ.
Η περίπτωση της ΧΡΩΠΕΙ
Στο «παιχνίδι» της κοινωνικής αντιπαροχής όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μπει και το πρώην ακίνητο της εταιρείας Χρωματουργεία Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), έκτασης 17.893 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980.
Η φιλοσοφία του προγράμματος
Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.
Ποσοστό των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν μέσα από αυτή τη σύμπραξη Δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, θα περνά στον ιδιώτη για εμπορική εκμετάλλευση.
Το υπόλοιπο ποσοστό θα αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών με επίβλεψη της ΔΥΠΑ και με πολύ χαμηλά ενοίκια. Τα διαμερίσματα θα διατίθενται είτε με «κοινωνικό» ενοίκιο – χαμηλότερο από ό,τι στην αγορά –, είτε για αγορά, είτε μέσω του μοντέλου «rent to own» (ενοικίαση με δυνατότητα εξαγοράς).
Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.
Οι διαγωνισμοί
Οι δύο διαγωνισμοί για τα πρώτα ακίνητα της κοινωνικής αντιπαροχής θα είναι διεθνείς.
Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» στοχεύει συνολικά στην ανέγερση 2.500 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, αλλά και την αξιοποίηση άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων έως 39 ετών ή νέων ζευγαριών με κοινωνικά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κριτήρια δεν θα είναι οριζόντια. Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχουν κριτήρια εισοδήματος οριζόντια αλλά ανά περιοχή μπορεί να αλλάζουν τα όρια ηλικίας, η σύνθεση του νοικοκυριού ακόμα και εάν ένας υποψήφιος δικαιούχος ήταν παλαιότερα δικαιούχος ανάλογων προγραμμάτων (εδώ θα υπάρχει αρνητική βαθμολογία).
Πηγή: ot.gr