Μια «βόμβα» στην Αρκτική – Η πίεση των λόμπι και οι φωνές των επιστημόνων

Μια «βόμβα» στην Αρκτική - Η πίεση των λόμπι και οι φωνές των επιστημόνων

«Όχι άλλες γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακά εδάφη» έλεγε προεκλογικά ο υποψήφιος τότε για την αμερικανική προεδρία Τζο Μπάιντεν. Φαίνεται όμως ότι με την έγκριση ενός προγράμματος εξόρυξης πετρελαίου στην Αλάσκα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναθεώρησε: Το Willow Project έρχεται και σε πολλούς προκαλεί τρόμο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε επίσημα έγκριση τη Δευτέρα 13 Μαρτίου για ένα τεράστιο έργο γεωτρήσεων πετρελαίου στην Αλάσκα, γνωστό ως Willow αξίας 8 δισ. Το έργο βρίσκεται σε ένα πάρκο 25 εκατ. στρ. με παρθένα άγρια φύση στην Αρκτική της Αλάσκας. Το Willow Project υποτίθεται ότι παράγει 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, που αντιπροσωπεύει το 1,5 % της συνολικής παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.

Πιέσεις από τα λόμπι

Ο Πρόεδρος έχει δεχτεί σφοδρές πιέσεις από τη βιομηχανία πετρελαίου και πολιτικούς της περιοχής για να εγκρίνει το έργο Willow. Άλλοι υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων εργατικών συνδικάτων, κατασκευαστικού κλάδου και ορισμένων κατοίκων του North Slope, υποστήριξαν ότι το έργο θα δημιουργήσει περίπου 2.500 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα έως και 17 δισ. δολ. στη ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους New York Times, οι περισσότερες ομάδες ιθαγενών στην Αλάσκα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ιθαγενούς  στο Κογκρέσο Mary Peltola -που εκλέγεται στην Αλάσκα- το υποστηρίζουν επίσης.

Η έγκριση του έργου Willow σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων. Τα δικαστήρια και το Κογκρέσο ανάγκασαν τον Μπάιντεν να πάρει πίσω την προεκλογική του υπόσχεση για μηδέν γεωτρήσεις σε αμερικανικά εδάφη και να υπογράψει ορισμένες περιορισμένες συμφωνίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα από τα λίγα έργα εξόρυξης που ο Μπάιντεν ενέκρινε ελεύθερα, χωρίς δικαστήρια ή εντολή του Κογκρέσου, σύμφωνα με τους New York Times.

Αντιδράσεις

«Το επίσημο όνομα αυτής της όμορφης γης είναι το Εθνικό Απόθεμα Πετρελαίου. Φανταστείτε να δίνεται ένα τέτοιο όνομα σε αυτόν τον πλανητικό παράδεισο της άγριας ζωής και των αυτόχθονων κοινωνιών» αναφέρει σε παρέμβασή του στο Countepunch, ο Ελληνοαμερικάνος περιβαλλοντολόγος που έχει δουλέψει για 25 χρόνια στο Γραφείο Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ Ευάγγελος Βαλιανάτος.

«Ένα τέτοιο έργο θα ακυρώσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση της Kλιματικής Aλλαγής. Τότε ο Μπάιντεν δεν θα φαίνεται καλύτερος από τον Ντόναλντ Τραμπ ή άλλους προέδρους».

Ο Karlin Nageak Itchoak,  διευθυντής στη ΜΚΟ Wilderness Society, είναι επίσης ενάντια στο έργο εξόρυξης πετρελαίου Willow Project. Η κατασκευή της υποδομής μεταφοράς και εξόρυξης για την εξόρυξη πετρελαίου από αυτή την τεράστια περιοχή θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή στην Αλάσκα.

Ο Itchoak περιέγραψε το Willow Project ως «μια βόμβα άνθρακα που δεν επιτρέπεται να εκραγεί στην Αρκτική» προσθέτοντας πως «τα χωριά διαβρώνονται στη θάλασσα, το λιώσιμο του παγετού κάνει τις υποδομές επισφαλείς και οι πηγές τροφίμων εξαφανίζονται. Και αυτό το έργο απλώς θα επιδεινώσει και θα επιταχύνει την κλιματική κρίση στην Αρκτική».

Θερμαίνεται 4 φορές πιο γρήγορα

Η  περιβαλλοντική οργάνωση Action Network κατήγγειλε πως «το Willow Project θα είναι καταστροφικό για όλους εκείνους που αποκαλούν την Αρκτική πατρίδα. Ο θόρυβος, η κυκλοφορία και η ρύπανση που φέρνει το έργο θα διαταράξουν τα οικοσυστήματα στα οποία βασίζονται οι ιθαγενείς της Αλάσκας για χιλιετίες. Και το έργο απειλεί τον ήδη ευάλωτο πληθυσμό ταράνδων— έναν ζωτικό πόρο στον οποίο βασίζονται πολλές γηγενείς κοινότητες».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βαλιανάτο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν δίκιο. «Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι «κατά τα τελευταία 43 χρόνια η Αρκτική θερμαίνεται σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από την υδρόγειο». Οι επιστήμονες θεωρούν αυτή την εξέλιξη ανησυχητική «επειδή η Αρκτική περιέχει ευαίσθητα και ισορροπημένα κλιματικά στοιχεία που, αν πιεστούν πολύ σκληρά, θα «αντιδράσουν» με παγκόσμιες συνέπειες»».

«Η Αρκτική τον χειμώνα καλύπτεται από ένα σχετικά λεπτό στρώμα πάγου, μεγέθους ενός έως δύο μέτρων. Αυτό το στρώμα πάγου στη συνέχεια καλύπτεται από το χιόνι. Αυτή η παγωμένη «κουβέρτα» αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή περίπου το 85% της ηλιακής θερμότητας στέλνεται πίσω στο διάστημα. Αλλά μόλις αυτός ο λεπτός πάγος σπάσει και λιώσει, οι ακτίνες του ήλιου σπρώχνουν περίπου το 90% της θερμότητάς τους στο νερό της Αρκτικής θάλασσας, θερμαίνοντας έτσι την Αρκτική πολύ πιο γρήγορα από τις χερσαίες περιοχές του πλανήτη» εξηγεί ο Βαλιανάτος.

Εγγυήσεις προέδρου

Σύμφωνα με τους New York Times η κίνηση του Μπάιντεν «θα είναι μια από τις πιο σημαντικές ως προς τις συνέπειες για το κλίμα… σχεδιάζοντας να δώσει το πράσινο φως για ένα τεράστιο έργο γεωτρήσεων πετρελαίου 8 δισ. δολ.… παρά τις «ουσιαστικές ανησυχίες» για τις εκπομπές ρύπων, τον κίνδυνο για τις πηγές νερού και τις απειλές για τα αποδημητικά πτηνά, τους ταράνδους, τις φάλαινες και άλλα ζώα που ζουν στην περιοχή».

Στην προσπάθειά του ο Αμερικανός πρόεδρος να μετριάσει τις αντιδράσεις αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτικούς περιορισμούς στην υπεράκτια μίσθωση πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό και σε όλη τη βόρεια πλαγιά της Αλάσκας, όπως είπε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης, να σχηματίσει ένα «τείχος προστασίας» για τον περιορισμό. μελλοντικές μισθώσεις πετρελαίου στην περιοχή.

Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα εκδώσει νέους κανόνες για να μπλοκάρει τις μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περισσότερα από 13 εκατ. από τα 23 εκατ. στρέμ..

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ