Στο ευρωπαϊκό top-10 το “Ελευθέριος Βενιζέλος” – Πρωτιά στις charter…

Στο ευρωπαϊκό top-10 το

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Τη σημαντική θέση του αεροδρομίου της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος στον ευρωπαϊκό χάρτη των αερομεταφορών επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το σύνολο του 2024. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας βρέθηκε στη λίστα με τα 10 κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό πτήσεων κατά την περσινή χρονιά. 

Συγκεκριμένα, κατέλαβε την όγδοη θέση, πάνω από το αεροδρόμιο Schwechat της Βιέννης (ένατη θέση) και κάτω από το αεροδρόμιο Fiumicino  της Ρώμης (έβδομη θέση),  καταγράφοντας συνολικά 268.301 πτήσεις το 2024, έναντι 241.605 πτήσεων το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 11%. Από αυτές, οι 158.913 αφορούσαν το δίκτυο εξωτερικού, ενώ οι υπόλοιπες 109.388 εξυπηρέτησαν το δίκτυο εσωτερικού. Επιπλέον, η Αθήνα κατέκτησε την πρωτιά σε επίπεδο μη προγραμματισμένων πτήσεων (τύπου charter), εμφανίζοντας τα υψηλότερα ποσοστά της τάξεως του 5,5% και ακολούθησαν η Βιέννη με 4,6% και η Μαδρίτη με 4,5%. Το Ελ. Βενιζέλος στέκεται επάξια απέναντι σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια-μεγαθήρια, τα οποία διαθέτουν διαχρονικά εδραιωμένο ρόλο ως σημαντικοί κόμβοι αερομεταφορών.  

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ της Ολλανδίας με 484.000 πτήσεις και ακολούθησε το Charles de Gaulle στο Παρίσι, της Γαλλίας, με 463.000 πτήσεις ενώ την κορυφαία τριάδα συμπλήρωσε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, της Γερμανία, με 437.000 πτήσεις.

Οι επιδόσεις-ρεκόρ 

Θυμίζουμε ότι το  μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ το 2024, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 30 εκατομμυρίων επιβατών. Συγκεκριμένα, η συνολική επιβατική κίνηση ανήλθε στα 31,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας νέο υψηλό όλων των εποχών. Σε σύγκριση με το 2023, όταν εξυπηρετήθηκαν 28,17 εκατομμύρια επιβάτες, η αύξηση άγγιξε το 13,1%. Στο δίκτυο εξωτερικού, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε 22,4 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 15,7% σε ετήσια βάση. Από τις δέκα κορυφαίες διεθνείς αγορές που ενίσχυσαν περισσότερο την επιβατική κίνηση, οι οκτώ ήταν ευρωπαϊκές, ενώ οι δύο προέρχονταν από τη Βόρεια Αμερική. Στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελεί κύρια πύλη εισόδου για Αμερικανούς επισκέπτες. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Κύπρος, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Από την άλλη, η  αυξημένη επιβατική κίνηση ασκεί πίεση στη δυναμικότητα του αεροδρομίου, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος επέκτασης. Η πρώτη φάση του Master Plan βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2028 ή στις αρχές του 2029, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας κατά 30%. Το πλάνο περιλαμβάνει την επέκταση του κεντρικού και του δορυφορικού αεροσταθμού, τη δημιουργία περισσότερων εμπορικών χώρων (άνω του 60%), νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και ένα σύγχρονο πολυώροφο πάρκινγκ. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ, με τις εργασίες να παραδίδονται σταδιακά μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια. Με τις νέες αυτές προσθήκες και τα αναπτυξιακά έργα σε εξέλιξη, το Ελευθέριος Βενιζέλος συνεχίζει να ενισχύει τη θέση του ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους αερομεταφορών της Ευρώπης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ