Στόχος για ρεκόρ σε απορροφήσεις και εκταμιεύσεις φέτος

Στόχος για ρεκόρ σε απορροφήσεις και εκταμιεύσεις φέτος

Του Τάσου Δασόπουλου

Τις καλύτερες επιδόσεις από το 2021, που ξεκίνησε η υλοποίησή του, θα πρέπει να πετύχει φέτος το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού θα πρέπει να εισπράξει πόρους 8,6 δισ. ευρώ και να αποπληρώσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,9 δισ. ευρώ.

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου το ΥΠΕΘΟ περιμένει την έγκριση και την εκταμίευση της 5ης δόσης από το ΤΑΑ, ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, το αίτημα για τη δόση μειώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ, από τα 3,6 δισ. που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αφού δεν είχε εκπληρωθεί ο στόχος για “συμβασιοποίηση” δανείων ύψους 8,25 δισ. ευρώ. Έτσι, ο νέος χρόνος μπήκε με την εκκρεμότητα μέρους της δόσης ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο θα πρέπει να γίνει συμπληρωματικά αίτημα μαζί με την 6η δόση, ύψους 4,97 δισ. ευρώ, που, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι και το τέλος της ερχόμενης άνοιξης. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, το ΥΠΕΘΟ και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να εκπληρώσουν άλλα 43 ορόσημα και στόχους.

Συνεπώς, στο επίπεδο των εισροών, οι πόροι που θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία φέτος, για να συνεχιστεί κανονικά η ροή των δόσεων, φτάνουν τα 8,6 δισ. (3,1 δισ. από την 5η δόση και 5,5 δισ. από την 6η δόση). Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για το ελληνικό πρόγραμμα από το 2021, οπότε ξεκίνησε η υλοποίησή του.

Στις υποχρεώσεις του χρόνου περιλαμβάνεται και το αίτημα για την 7η δόση, ύψους 4,5 δισ., τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αφού πρώτα θα πρέπει να εκπληρωθούν άλλα 35 ορόσημα και στόχοι. Αν όλα πάνε καλά, τα χρήματα από την 7η δόση θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026.

Δαπάνες 4,9 δισ. ευρώ 

Παράλληλα, όμως, με το άγχος για την επίτευξη των στόχων και των οροσήμων, φέτος θα υπάρχει και το άγχος της υλοποίησης των ενταγμένων έργων και των μεταρρυθμίσεων. Οι δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι και το τέλος του χρόνου είναι 4,9 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης αποτελεί ρεκόρ από την αρχή του προγράμματος. 

Εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία υλοποίησης του ΤΑΑ, πλέον, η εξέλιξη της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να πετύχει και τους ποιοτικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί σε ό,τι αφορά τους δύο βασικούς πυλώνες του προγράμματος, δηλαδή την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, και, φυσικά, την υλοποίησή τους. 

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χρονιάς θα φτάσει φέτος τα 14,1 δισ., από 13,2 δισ. ευρώ που είχε φτάσει το 2024, αφού στα χρήματα του ΤΑΑ θα πρέπει να προστεθούν και αυτά που θα έρθουν από το ΕΣΠΑ και τα έργα που θα υλοποιηθούν με εθνικούς πόρους.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος η ελληνική δημόσια διοίκηση θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της, ώστε να επιτευχθεί ένας τόσο φιλόδοξος στόχος.

Προεργασία για το 2026

Εκτός, όμως, από τα συνολικά 78 ορόσημα και τους στόχους των δύο δόσεων που θα διεκδικήσει φέτος, η Ελλάδα θα πρέπει παράλληλα να κάνει προεργασία και για τις δύο τελευταίες δόσεις του προγράμματος, οι οποίες θα είναι φορτωμένες με συνολικά 162 ορόσημα και στόχους. Μάλιστα, τα “προαπαιτούμενα” του 2026 θα είναι και τα πιο ευαίσθητα, καθώς αφορούν πλέον ολοκλήρωση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων η υλοποίηση κάποιων από τις οποίες μπορεί να τρέχει από το 2021. 

Από την υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί η εξασφάλιση των τελευταίων 6,2 δισ. ευρώ, μέσω δύο δόσεων επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, και μίας δόσης δανείων ύψους 1,22 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει στην αρχή του 2026 να υποβληθεί η αίτηση για την 8η δόση για επιχορηγήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ και δάνεια 1,27 δισ. ευρώ, αφού θα έχουν προηγουμένως εκπληρωθεί 36 ορόσημα και στόχοι. Μέχρι και το τέλος Ιουνίου του επόμενου χρόνου θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηση για την ένατη δόση για επιχορηγήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με την εκπλήρωση 126 οροσήμων και στόχων, κάνοντας το φινάλε του προγράμματος μια δύσκολη υπόθεση.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγώνας δρόμου για δημόσιες επενδύσεις ύψους 57,4 δισ. ευρώ

Έφτασαν τις 56.000 οι αιτήσεις -…

Τις 56.000 άγγιξαν οι αιτήσεις επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα “Σπίτι Μου ΙΙ”, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή…