Επιστροφή στον δημοσιονομικό λαϊκισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ- Επιλογής Τσίπρα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το όριο των αντοχών της οικονομίας και το…σημείο τήξης για το “κλειδί” της δημοσιονομικής ισορροπίας δοκιμάζουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα της χώρας. Δέκα χρόνια μετά την…πρώτη φορά αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας, η Κουμουνδούρου επανέρχεται στις…παιδικές ασθένειες του προ του 2015 αντιπολιτευτικού παρελθόντος της, τάζοντας…δώρα στο Δημόσιο. Αυτή τη φορά, η επιστροφή στον αποκαλούμενο και δημοσιονομικό λαϊκισμό έχει ως σημείο αναφοράς τον 13ο και 14ο μισθό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργάζεται τη σχετική τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή και τον κ. Φάμελλο να έχει ενημερώσει ήδη για τις προθέσεις του κόμματός του, καθώς οι…κινήσεις ήδη τρέχουν.

Οι κινήσεις της Κουμουνδούρου

“Έχω ανακοινώσει μία πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφορά στην αποκατάσταση μίας αδικίας, η οποία υπάρχει από το 2012, που εφόσον δεν είμαστε πια σε μνημονιακή περίοδο, πρέπει να τεθεί στον δημόσιο διάλογο. Και αναφέρομαι στην επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού. Οι αξιοπρεπείς αμοιβές είναι, θεωρώ, η βάση για μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία. Και ταυτόχρονα έχουν σοβαρά δευτερογενή οφέλη και σε όλη την υπόλοιπη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου που είναι πεπεισμένη ότι υπάρχουν τα περιθώρια διεύρυνσης των επιδομάτων, αναμένει την τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ευελπιστώντας στο σχηματισμό ενός πόλου πίεσης προς την κυβέρνηση εντός του Κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε μία περίοδο έντονης πολιτικής, αλλά και οικονομικής ρευστότητας σε χώρες-τοτέμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διάχυση της οποίας θα μπορούσε να θέσει σε περιδίνηση την ευρωπαϊκή οικογένεια, οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Κι αυτό, καθώς το δημοσιονομικό κόστος από την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα υπολογίζεται σε ένα ύψος ανάμεσα στα 2,15 και 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. “Δε μπορεί αυτή τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, να ζητείται να τους δοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, δαπάνη που υπολογίζεται σε 2,15 με  2,3 δισεκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς. “Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί μία υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισεκατομμύρια να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια”, σχολίασε ο κ. Πετραλιάς. Από την κυβέρνηση, που βάλουν εναντίον της υποσχεσιολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν πως:

-Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 14 αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, συνολικού ύψους 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

-Επιπλέον θα εφαρμοστούν έξι αυξήσεις την περίοδο 2025, 2026 και 2027, οδηγώντας σωρευτικά σε 1.200 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά μέσο όρο. Κάτι που αντιστοιχεί, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σε ακόμα ένα μισθό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απέκλεισε, με τη σειρά του, κινήσεις, όπως η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά μας και είναι κακό που καλλιεργούνται, και σίγουρα όχι από την κυβέρνηση, προσδοκίες, οι οποίες δε μπορούν να ικανοποιηθούν. Ήμασταν εμείς που δώσαμε αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους και θα συνεχίσουμε να δίνουμε με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Με την πρόσφατη νομοθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών συμπαρασύρονται και οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουμε δώσει μία σειρά από αυξήσεις σε επιδόματα, όπως τα επιδόματα παιδιού ή σε διευθυντικές θέσεις. Αλλά, όχι, δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόθεση της κυβέρνησης”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ