Συγκράτηση στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δείχνουν τα στοιχεία του 2024, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας – Μόνο 43 από 200 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την 3ετία 2020-2023, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ
Οι στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας μας και η υποχρηματοδότηση του φαρμάκου βρέθηκαν για ακόμη μια χρονιά στο επίκεντρο της ετήσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Τα δυσθεώρητα ύψη του clawback δημιουργούν έντονο άγχος και απογοήτευση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αδυναμία εισόδου καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας, αλλά και ελλείψεις σε σκευάσματα.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε πως το 2023 ήταν μια κακή χρονιά σε ό,τι αφορά στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατ’ επέκταση των αυτόματων επιστροφών από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2023 το clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο «εκτινάχθηκε» στο 83%.
Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, παρουσίασε τα δεδομένα για το 2024, κάνοντας την εκτίμηση ότι τα διαρθρωτικά μέτρα (καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αυστηροί έλεγχοι στη συνταγογράφηση, κ.ά) αποδίδουν. Σε συνδυασμό με μικρές τονωτικές «ενέσεις» χρηματοδότησης η κατάσταση θα βελτιωθεί για τη φαρμακοβιομηχανία το 2025.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιο αναλυτικά, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2024 φαίνεται πως επιτυγχάνονται. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη στο κανάλι των φαρμάκων που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων παρουσιάζει αύξηση κατά 3%. Σε ό,τι αφορά στο νοσοκομειακό φάρμακο για το οποίο έγιναν κινήσεις μετά τη διαπίστωση ότι το 2023 η δαπάνη ξέφυγε, το 2024 καταγράφει σχεδόν μηδενική αύξηση, ενώ τη χειρότερη … επίδοση έχει το κανάλι των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία καταγράφουν το 2024 αύξηση της δαπάνης κατά περίπου 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το clawback το 2024 θα έχει μεν μείωση συγκριτικά με το 2023, όχι όμως ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Το 2025 το clawback θα κυμαίνεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Για παράδειγμα, για το νοσοκομειακό φάρμακο ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι το clawback στο 60% είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
«Δεν μπορούμε να θεσπίσουμε ένα ανώτατο όριο clawback», ξεκαθάρισε προς τις εταιρείες απαντώντας σε σχετικό αίτημά τους και εξηγώντας ότι από εφέτος υπάρχει όριο δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο «πρέπει να έχουμε δεσμευμένη χρηματοδότηση που δεν μπορούμε να ξοδέψουμε», όπως είπε. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά στις μικρές αυξήσεις της χρηματοδότησης (ενδεικτικά το 2026 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα ενισχυθεί κατά 690 εκατ. ευρώ), τονίζοντας ότι «τα αιτήματα πρέπει να είναι σε επίπεδο που αντέχει η χώρα».
18 εκατ. ευρώ έχουν συνεισφέρει οι εταιρείες – μέλη του ΣΦΕΕ
«Η ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως οι συνέπειες της έως τώρα πολιτικής και υποχρηματοδότησης του κλάδου του φαρμάκου είναι περισσότερο ορατές σε σχέση με ποτέ. Η καθυστέρηση εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα και οι ελλείψεις είναι βασικά αποτελέσματα της φαρμακευτικής πολιτικής, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες.
Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημείωσε ότι τα τελευταία 11 χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 63%. Αντίθετα, η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 23%. «Το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ μεγάλο. Μόνο οι εταιρείες – μέλη του ΣΦΕΕ έχουν συνεισφέρει περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της πολιτείας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υπολείπεται κατά 1,5 δις ευρώ σε πόρους για τη φαρμακευτική δαπάνη συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου.
Ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε, βέβαια, ότι παρά τη δυσθυμία που προκάλεσαν στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας οι αριθμοί του 2023, υπάρχει διάλογος με το Υπουργείο Υγείας. Ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση του ΔΣ του ΣΦΕΕ με τον Πρωθυπουργό. «Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες (σ.σ για γενναία χρηματοδότηση του κλάδου του φαρμάκου). Η δική μας γνώμη είναι πως όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης του φαρμάκου παράλληλα με μέτρα για τη συγκράτησή της», τόνισε.
Προκειμένου να αποτυπωθούν οι αρνητικές συνέπειες που έχει η ελληνική φαρμακευτική πολιτική για τους πολίτες, ο κ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε μελέτη της IQVIA, σύμφωνα με την οποία το διάστημα 2020-2023 από τα 200 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν στην Ευρώπη, μόνο τα 43, δηλαδή 1 στα 5, είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΥΥ: Έλεγχοι και «φίλτρα» στις συνταγές – Μπαίνει stop στις καταχρηστικές εξετάσεις
ΕΟΠΥΥ – Εξετάσεις αίματος: Κάθε πότε μπορεί να μας τις γράφει ο γιατρός για να αποζημιωνόμαστε
Γεωργιάδης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Το ‘25 θα φτιάξουμε νέο κανάλι καινοτομίας για να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης στα φάρμακα
Πηγή: ygeiamou.gr