Το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου τρεις νόμους, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων του «νόμου περί προσωπικής κατάστασης της χώρας», οι οποίες, σύμφωνα με όσους αντιτίθενται, στην ουσία νομιμοποιούν τον παιδικό γάμο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press από τη Βαγδάτη.
Οι τροποποιήσεις δίνουν στα ισλαμικά δικαστήρια αυξημένη εξουσία σε οικογενειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων του γάμου, του διαζυγίου και της κληρονομιάς. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αυτό υπονομεύει τον νόμο περί προσωπικής κατάστασης του Ιράκ του 1959, ο οποίος ενοποίησε το οικογενειακό δίκαιο και θέσπισε εγγυήσεις για τις γυναίκες.
Ο ιρακινός νόμος ορίζει σήμερα τα 18 έτη ως ελάχιστη ηλικία γάμου στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν την Τρίτη θα επιτρέψουν στους κληρικούς να αποφανθούν σύμφωνα με την ερμηνεία τους του ισλαμικού νόμου, την οποία ορισμένοι ερμηνεύουν ότι επιτρέπει τον γάμο κοριτσιών στην εφηβεία τους ή σε ηλικία μόλις 9 ετών σύμφωνα με τη σχολή Jaafari του ισλαμικού νόμου που ακολουθούν πολλές σιιτικές θρησκευτικές αρχές στο Ιράκ.
Οι υποστηρικτές των αλλαγών, τις οποίες υποστήριξαν κυρίως συντηρητικοί σιίτες νομοθέτες, τις υπερασπίζονται ως μέσο ευθυγράμμισης του νόμου με τις ισλαμικές αρχές και μείωσης της δυτικής επιρροής στην ιρακινή κουλτούρα.
Τρία άσχετα μεταξύ τους νομοσχέδια ψηφίστηκαν ως «πακέτο»
Το κοινοβούλιο ψήφισε επίσης έναν γενικό νόμο περί αμνηστίας που θεωρείται ότι ωφελεί τους σουνίτες κρατούμενους και που θεωρείται επίσης ότι δίνει συγχωροχάρτι σε άτομα που εμπλέκονται σε διαφθορά και υπεξαίρεση. Η αίθουσα ψήφισε επίσης νόμο για την επιστροφή γης με στόχο την αντιμετώπιση των εδαφικών διεκδικήσεων των Κούρδων.
Η Ιντισάρ αλ-Μαγιαλί, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος του Ιρακινού Συνδέσμου Γυναικών, δήλωσε ότι η ψήφιση των τροποποιήσεων του νόμου για το αστικό καθεστώς «θα αφήσει καταστροφικές συνέπειες στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, μέσω του γάμου των κοριτσιών σε νεαρή ηλικία, ο οποίος παραβιάζει το δικαίωμά τους στη ζωή ως παιδιά, και θα διαταράξει τους μηχανισμούς προστασίας για το διαζύγιο, την επιμέλεια και την κληρονομιά για τις γυναίκες».
Η σύνοδος έληξε με χάος και κατηγορίες για διαδικαστικές παραβιάσεις.
«Οι μισοί από τους νομοθέτες που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση δεν ψήφισαν, γεγονός που έσπασε τη νόμιμη απαρτία», δήλωσε κοινοβουλευτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να σχολιάσει δημοσίως. Είπε ότι ορισμένοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν δυνατά και άλλοι ανέβηκαν στο κοινοβουλευτικό βήμα.
Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως προβληματική
Μετά τη σύνοδο, ορισμένοι νομοθέτες διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία ψηφοφορίας, σύμφωνα με την οποία και οι τρεις αμφιλεγόμενοι νόμοι – καθένας από τους οποίους υποστηρίχθηκε από διαφορετικά μπλοκ – ψηφίστηκαν μαζί.
«Όσον αφορά τον νόμο για το αστικό καθεστώς, τον υποστηρίζουμε σθεναρά και δεν υπήρχαν προβλήματα με αυτόν», δήλωσε ο Ράιντ αλ Μαλίκι, ανεξάρτητος βουλευτής. «Αλλά συνδυάστηκε με άλλους νόμους για να ψηφιστεί μαζί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νομική προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο».
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μαχμούντ αλ Μασχαντάνι σε δήλωσή του εξήρε την ψήφιση των νόμων ως «ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία ενίσχυσης της δικαιοσύνης και οργάνωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών».
Επίσης, την Τρίτη, τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας της περιοχής αλ-Ταρμίγια βόρεια της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Η επιχείρηση είχε ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: in.gr