Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει νέους περιορισμούς με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Οι μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον τους
Στο BBC μίλησε ο Μάρκος (σ.σ. δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ο οποίος τρέμοντας λίγο κάλυψε το κεφάλι του με κουκούλα τόσο για να προστατευτεί από την παγωνιά όσο και για να αποκρύψει την ταυτότητά του.
Ο ίδιος, έναν χρόνο πριν, όταν ήταν μόλις στα 16 του χρόνια, στρατολογήθηκε με τη βία από ένα καρτέλ στο Μιτσοακάν στο Μεξικό.
Ένα απόγευμα είχε βγει από το σπίτι του για να πάει στο φαρμακείο και να αγοράσει παυσίπονα για τη μητέρα του που είχε πονόδοντο, όταν ξαφνικά τον περικύκλωσαν τέσσερα φορτηγάκια με οπλισμένους άνδρες.
Ο ίδιος περιγράφει ότι του είπαν: «Μπες μέσα, αλλιώς θα σκοτώσουμε την οικογένειά σου».
Τον μετέφεραν σε ένα παράπηγμα όπου είχαν βρίσκονταν κι άλλοι νεαροί, στην ίδια δυσάρεστη θέση.
Τα μέλη του καρτέλ τον έκαναν στρατιώτη για μήνες, σε έναν πόλεμο που δεν ήθελε να συμμετέχει, πριν καταφέρει να δραπετεύσει με τη βοήθεια ενός μέλους της συμμορίας που τον λυπήθηκε.
Ο Μάρκος έχει περάσει μήνες σε ένα καταφύγιο μεταναστών στην πόλη Τιχουάνα στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ, περιμένοντας να υποβάλει την αίτησή του για άσυλο στις αμερικάνικες αρχές.
Ο νεαρός πίστευε ότι μπορεί να πείσει τις αρχές ότι υπάρχει «εύλογος φόβος», όπως ονομάζεται, ότι αν μείνει στο Μεξικό θα διωχθεί ή θα βασανιστεί.
Όμως, τώρα, ο Μάρκος θεωρεί ότι τα διατάγματα του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, κατέστρεψαν κάθε προοπτική να γίνει αποδεκτό το αίτημά του.
«Ελπίζω να εξετάσουν τις περιστάσεις για κάθε άτομο και να εξετάσουν κάθε περίπτωση με βάση την ουσία της», είπε, ενώ ευχήθηκε «και ότι η καρδιά του κ. Τραμπ θα μαλακώσει για να βοηθήσει όσους πραγματικά το χρειάζονται».
Δείτε σχετικό βίντεο:
Το παράδοξο με τα διατάγματα του Ντόναλντ Τραμπ
Ο πάστορας Άλμπερτ Ριβέρα σχολίασε την καταιγίδα διαταγμάτων του Ντόναλντ Τραμπ που στοχεύουν στη δραστική μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ.
Ανάμεσα σε αυτά που ανακοινώθηκαν ήταν η ένταξη ορισμένων καρτέλ ναρκωτικών στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ και απελάσεις.
Το συγκεκριμένο διάταγμα προκαλεί σύγχυση, λέει ο Ριβέρα που διευθύνει ένα καταφύγιο μεταναστών που επιχειρούν να διαφύγουν από το κυνηγητό καρτέλ τα οποία τους εκφοβίζουν και τους απειλούν.
Πριν οι άνθρωποι ήθελαν να ξεφύγουν από συμμορίες, τώρα θέλουν να ξεφύγουν από τρομοκράτες, σημειώνει ο πάστορας. «Σίγουρα αυτό κάνει μόνο ισχυρότερες τις αξιώσεις τους για άσυλο», επισημαίνει.
«Ανακουφισμένοι» δηλώνουν υποστηρικτές του Τραμπ
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, για τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, η ανάγκη για σκληρότερα μέτρα απέναντι στη μετανάστευση είναι αυταπόδεικτη.
«Θα είναι μια ανακούφιση», λέει η Πάουλα Γουίτσελ, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, σχετικά με το σχέδιο του νέου προέδρου να ξεκινήσει αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη απέλαση στην αμερικανική ιστορία».
«Το σύστημά μας εδώ στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο είναι πολύ επιβαρυμένο από το βαρύ φορτίο όλων αυτών των ανθρώπων που έρχονται και δεν είμαστε φτιαγμένοι γι’ αυτό. Η κομητεία δεν είναι φτιαγμένη για να μπορεί να το αντέξει αυτό», υποστηρίζει.
Επιμένει ότι τα μέτρα δεν είναι εγγενώς αντιμεταναστευτικά – «είμαστε ακόμα ένα έθνος μεταναστών» – αλλά αντίθετα στοχεύουν «στην απομάκρυνση των εγκληματιών χωρίς χαρτιά από τις ΗΠΑ» και στην εξάρθρωση των συμμοριών που διακινούν ανθρώπους μέσω των συνόρων.
Ωστόσο, για τους ανθρώπους που περιμένουν στο Μεξικό, οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν κάνει τίποτα κακό και έχουν νόμιμες αξιώσεις για άσυλο, οι εντολές του Τραμπ είχαν σαρωτικές και γρήγορες συνέπειες, σημειώνει το BBC.
Εκτός λειτουργίας η εφαρμογή CBP One
Για παράδειγμα, το πρωί που ο νέος πρόεδρος ορκίστηκε, περίπου 60 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα Τσαπαράλ στην Τιχουάνα, περιμένοντας να μιλήσουν στους συνοριοφύλακες για τις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλει. Όμως δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία, καθώς οι Μεξικανοί αξιωματούχοι αντί γι’ αυτό τους κατεύθυναν προς τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν πίσω στα καταφύγια.
Η εφαρμογή CBP One – μια εφαρμογή για κινητά που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και επικρίθηκε από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – είχε κλείσει.
Η εφαρμογή ήταν η μόνη νόμιμη οδός για την υποβολή αιτήματος ασύλου στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Με την κατάργηση όλων των ραντεβού που είχαν κλειστεί από την εφαρμογή, δεν θα υπάρχει τρόπος να περάσει κανείς τα σύνορα.
Το BBC φιλοξενεί στο ίδιο άρθρο δήλωση της Οράλια που επιχειρεί να φύγει από το Μιτσοακάν του Μεξικού αφού έχει δεχθεί απειλές από καρτέλ. Το 10χρονο παιδί της πάσχει από επιληψία.
Ωστόσο, ούτε αυτή θα έχει την ευκαιρία να περάσει στις ΗΠΑ και είναι απογοητευμένη.
«Όλα είναι τόσο άδικα», λέει, σκουπίζοντας τα δάκρυά της.
«Το Μεξικό δέχεται τους πολίτες τους αδιαμαρτύρητα (σ.σ. των ΗΠΑ), αλλά δεν συμβαίνει το αντίστροφο. Ελπίζω μόνο ο Θεός να τον συγκινήσει (σ.σ. τον Τραμπ) γιατί υπάρχουν πολλές οικογένειες σαν τη δική μας», περιγράφει η ίδια.
Πηγή: in.gr