Άλλη μια χρονιά αναπτυξιακής υπεραπόδοσης για…

Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει το 2024 με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα λογικά θα συνεχίσει να έχει καλύτερη αναπτυξιακή απόδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος, όπως συνέβη και το  2024, τονίζει η ING, στο πλαίσιο του outlook της για τις χώρες της ευρωζώνης το 2025, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα.

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει η ING, αποτελεί περίπτωση αδιαμφισβήτητης υπεραπόδοσης μετά την πανδημία του Covid.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του περασμένου Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση είχε μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί.

Ειδικότερα, η ανοδική αναθεώρηση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και άλλων επενδύσεων, κατ’ αρχήν ευνοϊκή για υψηλότερη παραγωγικότητα, υποδηλώνει ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να παραμείνει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η εγχώρια ζήτηση είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης. Το γ’ τρίμηνο του 2024, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση (+2,4% σε ετήσια), λόγω της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης, της συσσώρευσης αποθεμάτων και των εξαγωγών.

Η βασική κινητήρια δύναμη της αύξησης της κατανάλωσης ήταν η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, με σταθερή αύξηση της απασχόλησης και μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω του 9%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση μισθών και κυρίως με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτό μεταφράστηκε σε περαιτέρω κάλυψη της διαφοράς με το μέσο πραγματικό ευρωπαϊκό εισόδημα, παρά τον επίμονο πληθωρισμό, συνεχίζει η ING.

Οι εξελίξεις στο δ’ τρίμηνο ακολούθησαν παρόμοια, θετική πορεία. Η απασχόληση βελτιώθηκε περαιτέρω, δημιουργώντας πιθανώς καλύτερες συνθήκες για μείωση του δείκτη αποταμίευσης, ο οποίος ήταν ακόμη υψηλός, στο 15,3%, το γ’ τρίμηνο. 

Η έκπληξη μπορεί να προέλθει από τα αποθέματα, τα οποία είχαν σημειώσει ασυνήθιστα υψηλή συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ. Βλέπουμε λοιπόν μια μικρή επιβράδυνση τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, με τη μέση αύξηση για το σύνολο του έτους να κλείνει στο 2,2%.

Απασχόληση και Ταμείο Ανάκαμψης

Η ιδιωτική κατανάλωση θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να επιβεβαιωθεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης το 2025.

Η ισχύς της αγοράς εργασίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, αλλά ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης θα μπορούσε να “ψυχρανθεί”, λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών να ξεπεραστούν οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και ζήτησης για εργαζόμενους, καθώς και διαρθρωτικών σημείων συμφόρησης. 

Ωστόσο, μια επιβράδυνση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του έτους θα συμβάλει στην αντιστάθμιση αυτού του φαινομένου, υποστηρίζοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και, τελικά, την ιδιωτική κατανάλωση.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν τη συμβολή τους σε σχέση με το 2024. Είναι λογικό να περιμένουμε επιτάχυνση στο επενδυτικό μέρος του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία του 2026. Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 18 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, επί συνόλου 36 δισ. ευρώ για τα οποία είναι επιλέξιμη.

Σε περίπτωση που αυτό πραγματοποιηθεί στο σύνολό του, δεδομένου του ισχυρού εισαγωγικού περιεχομένου των επενδύσεων, οι εισαγωγές λόγω ανάπτυξης ενδέχεται να αυξηθούν.

Ένα ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία έναντι πολλών χωρών της ευρωζώνης στην τρέχουσα φάση βρίσκεται στη θετική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Ενώ η χώρα είναι ακόμη επιβαρυμένη από τον υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ (πιθανόν περίπου 155% το 2024), η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό επίπεδο ελλείμματος (περίπου 0,8% του ΑΕΠ το 2024). Πέρυσι η Ελλάδα δημοσιονομικά υπεραπέδωσε λόγω της μειωμένων δαπανών της κυβέρνησης και της αύξησης των φορολογικών εσόδων, με τη χώρα να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ. 

Με βάση τον προϋπολογισμό, η ελληνική δημοσιονομική στάση αναμένεται να γίνει σχεδόν ουδέτερη το 2025, γεγονός που αποτελεί καλά νέα για την ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη. Αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ σε περίπου 148% το 2025, κατά την άποψή της ING.

Ο κύριος λόγος ανησυχίας για το 2025 είναι η ασυνήθιστα υψηλή συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ από τη συσσώρευση αποθεμάτων που παρατηρήθηκε το 2024. 

Συνολικά, η ING συνεχίζει να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε αναπτυξιακή υπεραπόδοση στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να είναι ελαφρώς μικρότερος, με μέση ανάπτυξη γύρω στο 1,7%.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ