Η αυλαία της συναίνεσης στο κομματικό σύστημα σηκώθηκε μόνο για μία ώρα – όσο διήρκεσε η ανάδειξη του Νικήτα Κακλαμάνη στο τιμόνι του κοινοβουλίου. Το καλό κλίμα στην Ολομέλεια, πόσω μάλλον η διακομματική στήριξη, όπως αποτυπώθηκε για τον νέο Πρόεδρο της Βουλής με 247 θετικές ψήφους σε σύνολο 297 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, δεν πρόκειται να επαναληφθεί στις επερχόμενες διαδικασίες. Με επόμενο κυρίαρχο σταθμό την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σάββατο. Εξάλλου, Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος διαχώρισαν τις περιπτώσεις Νικήτα Κακλαμάνη για τη Βουλή και Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να μη θολώσει το μήνυμα ότι κινούνται «θεσμικά», υπερψηφίζοντας τον πρώτο και απαντώντας με δικές τους υποψηφιότητες στην κεντροδεξιά πρόταση του Μητσοτάκη για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό.
Εκτός από εκείνους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κακλαμάνης κέρδισε τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών» και 18 ανεξάρτητους. «Παρών» δήλωσαν 50 βουλευτές από ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και τέσσερις ανεξάρτητοι, ενώ απουσίαζαν τρεις – Δημήτρης Νατσιός και Νίκος Βρεττός από τη Νίκη και η ανεξάρτητη Ραλλία Χρηστίδου. Ο Κακλαμάνης μίλησε για στιγμή «που σηματοδοτεί τον τερματισμό ενός πολιτικού μαραθωνίου» και έστειλε μήνυμα ενότητας. «Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι ή κόκκινοι. Υπάρχουν απλώς 300 πρόσωπα που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τον ελληνικό λαό», είπε, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μη μετανιώσει κανένας βουλευτής για την ψήφο του.
Ηδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση επέστρεψαν στα χαρακώματα. Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να μπετονάρει τη γαλάζια παράταξη, και μέσω στρατηγικών επιλογών και μέσω ρητορικής, είναι σε εξέλιξη με το βλέμμα στα δεξιότερα, αφού εκεί καταγράφονται οι μεγαλύτερες διαρροές της ΝΔ: αθροιστικά 5,5% προς Αφροδίτη Λατινοπούλου και Κυριάκο Βελόπουλο (Metron Analysis για το Mega). Αυτό πυροδοτεί την αντιπαράθεση και οδηγεί τον Πρωθυπουργό μπροστά στο ολοένα πιο δύσκολο στοίχημα: την ισορροπία ανάμεσα σε δεξιά αναχώματα και κεντρώες επαναπροσεγγίσεις. Ενδεικτική η διαχωριστική γραμμή του από τα δεξιότερα σχήματα, στο φόντο και όσων συντελούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Είναι κόμματα στο περιθώριο, σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον», είπε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Επρόκειτο για μήνυμα σε ψηφοφόρους που στρέφονται δεξιότερα και για επιβεβαίωση της στρατηγικής αυτοδυναμίας μέσω «ισχυρής κεντροδεξιάς συμμαχίας».
Εξίσου χαρακτηριστικές οι αποστάσεις που ξαναπήρε από το γουόκ κίνημα (wokism), προκαλώντας αντιδράσεις στα social media και από την αντιπολίτευση. «Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», είπε, αν και το 2022 περνούσε ρυθμίσεις προστασίας για ίντερσεξ παιδιά, λέγοντας ότι, σύμφωνα με ειδικούς, «σχεδόν ένας στους εκατό ανθρώπους μπορεί να γεννιέται με κάποια παραλλαγή φύλου». Αυτό στο οποίο επιμένει ο Μητσοτάκης είναι ο διαχωρισμός ΗΠΑ και Ευρώπης – Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι αφού δεν υπάρχουν «ακραίες θέσεις» δεν δικαιολογείται η αντίδραση εναντίον της συγκεκριμένης ατζέντας.
Συνεργάτες του άλλωστε απορρίπτουν τα περί «συντηρητικής στροφής», κρατώντας στο κάδρο του βασικού αντιπάλου τον Νίκο Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της πολιορκίας που επιθυμούν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στους κεντρώους. Το Μαξίμου ποντάρει σε κυβερνητικές πολιτικές και η Χαριλάου Τρικούπη στην εικόνα ότι οι επιλογές του Πρωθυπουργού τον απομακρύνουν από το Κέντρο, ενώ Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης προετοιμάζονται για την αυριανή κοινοβουλευτική μάχη τους που θα ξεκινήσει για θέματα αγροτών αλλά προεξοφλείται ότι θα επεκταθεί σε εφ’ όλης της ύλης κόντρα.
Πηγή: tanea.gr