Μία «ενωμένη Ευρώπη» με «αυτοπεποίθηση» θα πρέπει να είναι η απάντηση στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη χθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, συμφώνησαν στην κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η νέα θητεία Τραμπ.
Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η 62η επέτειος της Συνθήκης των Ηλυσίων, που αποτελεί το θεμέλιο της γαλλο-γερμανικής φιλίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ωστόσο, βρέθηκε η αντίδραση της ΕΕ στις απειλές του Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη, στην αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Εναπόκειται στους Ευρωπαίους και κατά συνέπεια σε Γαλλία και Γερμανία να ανταποκριθούν στον ρόλο τους για μια «ενωμένη, ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη», η οποία «θα μπορεί να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα», τόνισε ο Μακρόν στις κοινές δηλώσεις με τον Σολτς, πριν αποσυρθούν για τις συνομιλίες τους. Ειδικά στον τομέα της άμυνας, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει τη δική της βιομηχανική βάση. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, προτεραιότητα των Ευρωπαίων πρέπει να είναι η Ευρώπη μας και, πάνω απ’ όλα, η ανταγωνιστικότητά μας, η ευημερία και η ασφάλειά μας», είπε ο Μακρόν.
«Είμαστε δυνατοί, είμαστε ενωμένοι», είπε από την πλευρά του ο Σολτς. «Η Ευρώπη δεν θα κρυφτεί, αλλά θα είναι ένας εποικοδομητικός και σταθερός εταίρος, που θέλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και με πρόεδρο τον Τραμπ», τόνισε ο καγκελάριος, «η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ανθεκτική». Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ «θα είναι – για να το θέσω ήπια – μια πρόκληση», είπε ο Σολτς. «Γερμανία και Γαλλία προχωρούν χέρι-χέρι», τόνισε ο Μακρόν, παρά τις επιμέρους διαφορές. Αυτό που χρειάζεται σε αυτούς τους καιρούς είναι «περισσότερη φιλοδοξία, τόλμη και περισσότερη ανεξαρτησία».
Ο Σολτς θύμισε την οραματική ομιλία του Μακρόν στη Σορβόννη, την αντιπαρέβαλε με τη δική του ομιλία για την Ευρώπη στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Αλλά και η χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο για τους δύο ηγέτες: ενώ ο Μακρόν μιλάει για οράματα και μεγάλες ιδέες για την Ευρώπη, ο Σολτς επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προγράμματα.
Η δεύτερη προεδρία Τραμπ βρίσκει και τους δύο αποδυναμωμένους στο εσωτερικό των χωρών τους. Ο γάλλος πρόεδρος με μία ασταθή κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Για τον Ολαφ Σολτς, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού του συνασπισμού, ήταν μάλλον η τελευταία επίσκεψη στο Παρίσι ως καγκελάριος. Σε έναν μήνα θα πραγματοποιηθούν οι πρόωρες γερμανικές εκλογές, και ο Σολτς δεν έχει πολλές ελπίδες να τις κερδίσει. Σολτς και Μακρόν ξόρκισαν χθες την ενότητα της ΕΕ, ως απάντηση στη νέα εποχή Τραμπ. Αλλά την ίδια ώρα ο γαλλο-γερμανικός άξονας δοκιμάζεται και από τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε μείζονα ζητήματα της ΕΕ:
Η Γαλλία πιέζει για ανάληψη κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών τόνωσης της οικονομίας. Η γερμανική αλλεργία για το κοινό χρέος είναι γνωστή, ενώ το χρέος της Γαλλίας εντείνει τις γερμανικές ανησυχίες. Η ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών δεν προχωράει. Επενδύσεις και επιχειρήσεις μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, μία τάση που θα ενταθεί με πρόεδρο τον Τραμπ. Ακόμη μεγαλύτερο αγκάθι είναι η συμφωνία ΕΕ – Mercosur. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο κόντρα στην αντίσταση της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, που θέλει να προστατεύσει τη γαλλική αγροτική παραγωγή.
Αντίθετα, ο Σολτς αλλά και ο πιθανός διάδοχός του, χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς, πιέζουν για επιτάχυνση της επικύρωσης μέχρι το καλοκαίρι.
Οι αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Πηγή: tanea.gr