Του Κώστα Κατίκου
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο με διατάξεις που θα διευκολύνουν, κατόπιν συναίνεσης εργοδοτών και εργαζομένων, την εφαρμογή της 4ημερης απασχόλησης για 10ωρη εργασία με τον ίδιο μισθό που προβλέπεται για 5νθήμερο με 8ωρη απασχόληση, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Στις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και η απλοποίηση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο διοικητικός και γραφειοκρατικός φόρτος για εργαζόμενους και εργοδότες.
Ο κορμός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των κανόνων για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τρεις – τουλάχιστον – επιμέρους διατάξεις που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν:
*Διευθέτηση του χρόνου εργασίας για 4ήμερο αντί 5νθήμερο εβδομαδιαίως με τον ίδιο μισθό και με συναίνεση-συμφωνία των εργαζομένων. Το 4ήμερο θεσπίστηκε με τον νόμο 4808/2021. Προβλεπόταν το δικαίωμα του εργαζόμενου να αιτηθεί στον εργοδότη να δουλέψει για 10 ώρες ημερησίως επί 4 ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να πάρει άδεια την 5η μέρα, ενώ επιτρεπόταν στον εργοδότη να μπορεί να εφαρμόσει 4ήμερη εργασία ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης καλώντας τους εργαζόμενους να υποβάλουν οι ίδιοι αιτήσεις. Η διάταξη στην πράξη αποδείχθηκε προβληματική και επί της ουσίας το 4ήμερο δεν εφαρμόζεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Με τη ρύθμιση που προωθείται επιδιώκεται η εφαρμογή 4ημερης εργασίας με συναίνεση εργοδοτών και εργαζομένων. Αγκάθι αποτελεί αν στο 4ήμερο θα μπορούν να μπαίνουν και υπερωρίες που με τον προηγούμενο νόμο απαγορευόταν, ενώ θεωρούνταν άκυρη η καταγγελία σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη λόγω μη αποδοχής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας από τον εργαζόμενο.
*Γρήγορες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα μέσω ειδικής εφαρμογής (app) στο κινητό τηλέφωνο όπου ο εργαζόμενος θα κάνει αποδοχή της πρόσληψης και αυτομάτως θα ενημερώνεται το σύστημα Εργάνη και η ΔΥΠΑ. Η διαδικασία των προσλήψεων και αντίστοιχα αυτή των απολύσεων που ακολουθείται σήμερα θα απλοποιηθεί.
*Απαλλαγή των υπερωριών από ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης με την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας την 1η Μαρτίου. Η ρύθμιση που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας είναι να μην επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές οι υπερωρίες που θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να καταβάλουν και μεγαλύτερες αποδοχές για να προσελκύσουν προσωπικό που είναι σε έλλειψη στους εν λόγω κλάδους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο μελετάται να περιληφθούν και οι νέες προδιαγραφές που θα διέπουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο να διευκολύνουν τη σύναψη περισσότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή καλύπτουν περίπου το 28% των εργαζομένων την ώρα που η κοινοτική οδηγία για το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού μετά το 2027, θέτει ως στόχο το 80%.
Πηγή: capital.gr