Του Τάσου Δασόπουλου
Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ από 2,3% το 2024, υπό την αίρεση της πορείας του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, της γεωπολιτικής αστάθειας και της αβεβαιότητας σχετικά με τις τάσεις στο διεθνές εμπόριο, που προκαλεί η επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ όπως την έχει προαναγγείλει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Οδηγό της ανάπτυξης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα αποτελέσουν οι επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,5%, ενώ η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να περιοριστεί οριακά στο 1,6% από το 1,7% το 2024. Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή βελτίωση στο ισοζύγιο, με τις εξαγωγές να αυξάνονται ετησίως κατά 2,8% και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως κατά 1,9%.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025. Βασικοί μοχλοί αυτής της μεγέθυνσης συνιστούν η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η επιτάχυνση της υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος (επενδυτική βαθμίδα). Επιπλέον, η ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναμένεται να διευκολύνει την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Στο πεδίο του πληθωρισμού, το ΙΟΒΕ αναμένει ελαφρά υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, στην περιοχή του 2,4%, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω, στην περιοχή του 9,3%.
Το βασικό σενάριο που περιλαμβάνει η έκθεση του ΙΟΒΕ στηρίζεται σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 0,7% το 2024 και κατά 1,1% το 2025, με πληθωρισμό στο 2,4% το 2024 και 2,1% το 2025, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο της ΕΚΤ.
Η έκθεση επισημαίνει ως αδυναμία της οικονομίας απέναντι στη διεθνή συγκυρία τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά €500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2024, στα 11,5 δισ. ευρώ.
Δίδεται έμφαση στην επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών στο πρώτο 11μηνο κατά 2,9 δισ. ευρώ, με σημαντική μείωση εξαγωγών καυσίμων και αύξηση εισαγωγών αγαθών, αλλά και στη βελτίωση στο πλεόνασμα υπηρεσιών κατά 843 εκατ. (μικρότερη από πέρυσι), με αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις στο πρώτο 11μηνο κατά 1 δισ. ευρώ (+4,9% ετησίως). Επιδείνωση αναμένεται και στα πρωτογενή εισοδήματα, κατά 116 εκατ. ευρώ, λόγω εκροής εισοδημάτων (κέρδη, τόκοι, μερίσματα). Βελτίωση υπάρχει στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Κίνδυνοι και προοπτικές
Η πρόβλεψη στο βασικό σενάριο μακροοικονομικών προβλέψεων του ΙΟΒΕ εγκυμονεί θετικές προοπτικές, αλλά και κινδύνους.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι εξής παράγοντες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προβλέψεις για την Ελλάδα:
– Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αποτελεί μείζων παράγοντα ανησυχίας ως προς την ενεργειακή ασφάλεια, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.
– Εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
– Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. • Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ο. της Ευρωζώνης πληθωρισμού.
– Αγορά εργασίας: βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.
– Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων – καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.
– Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών, που δρουν ως εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων.
Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:
– Η επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να “ξεκλειδώσει” διεθνή κεφάλαια για παραγωγικές και περισσότερο μακροχρόνιες επενδύσεις.
– Η μείωση των επιτοκίων αποτελεί ευκαιρία για επιτάχυνση των επενδύσεων.
– Θετική η ενισχυμένη εξωστρέφεια της οικονομίας, με σταδιακή βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών.
– Θετική η συνεχιζόμενη μείωση του “κενού” ΦΠΑ και η αντίστοιχη απόκλιση με την ΕΕ.
Πηγή: capital.gr