ΗΠΑ: Οι στόχοι του «βαθέως κράτους» που φοβούνται στην εκδίκηση Τραμπ

ΗΠΑ: Οι στόχοι του «βαθέως κράτους» που φοβούνται στην εκδίκηση Τραμπ

Δεν είναι μόνο οι ποινικές διώξεις που ανησυχούν όσους έχουν διασταυρωθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Υπάρχουν και πιο καθημερινά είδη αντιποίνων: να δυσκολεύονται να ανανεώσουν διαβατήρια, να ελέγχονται από την Εφορία και να χάνουν ομοσπονδιακές συντάξεις, όπως μεταφέρει αφιέρωμα του Associated Press.

Για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν γίνει εχθροί του Τραμπ, η επιστροφή του στην προεδρία αυτή την εβδομάδα προκάλεσε ανησυχία. Ορισμένοι ανησυχούν ότι μπορεί να χρεοκοπήσουν προσπαθώντας να καθαρίσουν το όνομά τους.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ έριξε την πρώτη βολή, διατάσσοντας την ανάκληση των αδειών ασφαλείας που κατείχαν δεκάδες πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι πιστεύει ότι τάχθηκαν στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία του 2020 ή στράφηκαν εναντίον του.

Η απώλεια αυτών των διαβαθμίσεων μπορεί να κοστίσει ακριβά στους πρώην αξιωματούχους που εργάζονται για αμυντικούς εργολάβους και χρειάζονται συνεχή πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες για να κάνουν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Θεός συγχωρεί, ο Τραμπ όχι

«Οποιοσδήποτε έχει διαφωνήσει ποτέ με τον Τραμπ πρέπει να ανησυχεί για αντίποινα», δήλωσε ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ και έχει γίνει σφοδρός επικριτής του προέδρου. «Είναι ένας αρκετά μακρύς κατάλογος. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν πολύ».

Ο Μπόλτον ήταν μεταξύ περίπου 6 πρώην αξιωματούχων που μίλησαν στο Associated Press για τις αυξανόμενες ανησυχίες τους σχετικά με το ενδεχόμενο εκδίκησης του Τραμπ.

Τις ώρες προτού ο Τραμπ ορκιστεί τη Δευτέρα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν έκανε το εξαιρετικό βήμα να δώσει προληπτικά χάρη σε συχνούς στόχους του Τραμπ, όπως ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο στρατηγός εν αποστρατεία Μαρκ Μίλεϊ και οι νομοθέτες και το προσωπικό που συμμετείχαν στην επιτροπή του Κογκρέσου που διερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν απένειμε επίσης χάρη σε μέλη της οικογένειάς του, λέγοντας ότι «οι αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες έρευνες σπέρνουν τον όλεθρο στη ζωή, την ασφάλεια και την οικονομική ασφάλεια των ατόμων που αποτελούν στόχο και των οικογενειών τους».

Ο κίνδυνος να βρίσκεσαι στη λίστα του Κας Πατέλ

Πολλοί από τους πρώην αξιωματούχους είχαν συμπεριληφθεί σε ένα ευρετήριο των πρακτόρων του «βαθέως κράτους» σε ένα βιβλίο του Κας Πατέλ, του υποψήφιου του Τραμπ για τη θέση του διευθυντή του FBI. Ο Πατέλ έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον αυτού που αποκαλεί «κυβερνητικούς γκάνγκστερ».

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες μίλησαν για τους φόβους τους υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήθελαν να τραβήξουν μεγαλύτερη προσοχή στους εαυτούς τους. Ανησυχούν μήπως γίνουν αποδέκτες μιας προεδρικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή γίνουν στόχος μιας εκστρατείας διαδικτυακής παρενόχλησης.

Ανησυχούν επίσης μήπως υποστούν ποινική διερεύνηση και δίωξη για ενέργειες στις οποίες προέβησαν ως κυβερνητικοί υπάλληλοι, αν και λίγοι εξέφρασαν πραγματική ανησυχία μήπως καταδικαστούν. Όλοι δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν με τσουχτερά νομικά έξοδα από ποινικές έρευνες, έρευνες του Κογκρέσου ή αγωγές δυσφήμισης.

Ο Τραμπ ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για εκδίκηση

Η εκδίκηση έπαιξε κεντρικό ρόλο σε πολλά από τα σχόλια του Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την προεδρία το 2021. Είπε σε μια συγκέντρωση του 2023: «Για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί, εγώ είμαι η εκδίκησή σας».

Στην εναρκτήρια ομιλία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι «η πιο περήφανη κληρονομιά του θα είναι αυτή του ειρηνοποιού και συνεκτικού κρίκου» και υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με στόχο να τερματίσει αυτό που αποκάλεσε οπλοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό τον Μπάιντεν.

Ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες «προσανατολισμένες περισσότερο στην πρόκληση πολιτικού πόνου παρά στην επιδίωξη πραγματικής δικαιοσύνης ή νόμιμων κυβερνητικών στόχων».

Αλλά λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, εξέδωσε εκτελεστικά διατάγματα που αποσκοπούσαν στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφαίρεσε τις άδειες πρόσβασης από 50 πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών. Ακύρωσε επίσης την προστασία των Μυστικών Υπηρεσιών για τον Μπόλτον, η ζωή του οποίου απειλήθηκε από το Ιράν για την δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμάνι, με… εντολή Τραμπ.

Γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος διώκτης ενός ανθρώπου

Με μικρούς και μεγάλους τρόπους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τεράστια δύναμη. Είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο. Μπορεί να ελέγχει, να ερευνά, να διώκει και να παρακινεί.

Ελέγχει τα πάντα, από τις τηλεοπτικές άδειες εκπομπής μέχρι τις ανανεώσεις διαβατηρίων. Έχει τη δύναμη να προσθέτει πολίτες σε μια λίστα απαγόρευσης πτήσεων ή να τους διευκολύνει να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων και τα σημεία ελέγχου ασφαλείας της TSA.

Ενώ οι περισσότερες από τις λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν αποπολιτικοποιηθεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας πρόεδρος με διάθεση εκδίκησης θα μπορούσε να ανατρέψει τις ζωές των ιδιωτών.

«Αν έχεις τον έλεγχο του εκτελεστικού κλάδου και δεν σε ενδιαφέρει πολύ το αν ακολουθείς τους κανόνες ή το νόμο, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσες να κάνεις και είναι αρκετά δύσκολο να τα σταματήσεις», δήλωσε ο Μπάρτον Γκέλμαν, ανώτερος σύμβουλος στο αμερόληπτο Κέντρο Brennan Center for Justice.

Η προσομοίωση εξέτασε την τιμωρία πολιτικών αντιπάλων από πρόεδρο τύπου Τραμπ

Ο Γκέλμανβοήθησε να διεξαχθεί πέρυσι μια σειρά προσομοιώσεων με στόχο να δοκιμαστεί η αντίδραση των ΗΠΑ σε μια αυταρχική προεδρία. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί πώς θα αντιδρούσαν οι θεσμοί -δημόσιοι και ιδιωτικοί- σε έναν πρόεδρο που θα έδινε παράνομες ή ανήθικες εντολές.

Η διακομματική ομάδα που συγκεντρώθηκε για την προσομοίωση περιλάμβανε αρκετούς πρώην κυβερνήτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συνταξιούχους στρατιωτικούς, πρώην μέλη του Κογκρέσου και πολλούς εξέχοντες ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών.

Οι συμμετέχοντες έπαιξαν το ρόλο θεσμικών οργάνων όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο στρατός και τα κόμματα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στο Κογκρέσο, καθώς και τα πανεπιστήμια και τον Τύπο. Ορισμένα από τα σενάρια αφορούσαν έναν πρόεδρο που χρησιμοποιεί την εξουσία της κυβέρνησης για να τιμωρήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι κυβερνητικοί θεσμοί θα υποκύψουν τελικά στις επιθυμίες ενός προέδρου. Ο Γκέλμαν πιστεύει ότι ο μόνος έλεγχος μπορεί να είναι ότι ο αμερικανικός λαός μπορεί να μην το ανεχτεί.

Μόνο η κοινή γνώμη μπορεί να το αντιστρέψει αυτό

«Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς για τον Τραμπ. Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει να τον δει να κάνει κατάχρηση των νομικών του εξουσιών για να προσπαθήσει να βλάψει τους πολιτικούς του εχθρούς. Αν προκύψει ένα τέτοιο μοτίβο, δεν νομίζω ότι θα είναι δημοφιλές», δήλωσε ο Γκέλμαν.

Πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times/Ipsos διαπίστωσε ότι το 73% των Αμερικανών αντιτίθεται στην ιδέα να προσπαθεί ο Τραμπ να διώξει τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου του 49% των Αμερικανών που θεωρούν τον εαυτό τους «έντονα αντίθετο».

Οι δικηγόροι ετοιμάζονται να βοηθήσουν τα μελλοντικά θύματα διώξεων από τον Τραμπ

Δικηγόροι και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών συγκεντρώνουν χρήματα και οργανώνονται για λογαριασμό νυν και πρώην ομοσπονδιακών υπαλλήλων που ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο.

Ο Νορμ Έισεν, βετεράνος δικηγόρος και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσε ότι συμβουλεύει άτομα που έχουν μπει στο στόχαστρο του Τραμπ μαζί με τους συναδέλφους του στο State Democracy Defenders Fund, μια μη κερδοσκοπική ομάδα παρακολούθησης.

Ο Μαρκ Ζέιντ, ένας δικηγόρος από την Ουάσινγκτον που εκπροσωπεί αρκετά από τα άτομα των οποίων οι άδειες ασφαλείας ανακλήθηκαν αυτή την εβδομάδα, έχει οργανώσει μια προσπάθεια να βοηθήσει όσους μπορεί να στοχοποιηθούν. Αυτό περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δικηγόρων, λογιστών, ακόμη και επαγγελματιών ψυχικής υγείας που θα μπορούσαν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες.

«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εκ των προτέρων», δήλωσε ο Ζέιντ, “εκτός από το να είμαστε προετοιμασμένοι για το πότε ή αν ενεργήσει”.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ