Το Πεντάγωνο πρόκειται να αναπτύξει 1.500 εν ενεργεία στρατιώτες στα νότια σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό τις επόμενες ημέρες, ανέφερε την Τετάρτη το Associated Press.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Σαλές αναμένεται να υπογράψει τις εντολές σήμερα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποιες μονάδες θα σταλούν στα σύνορα με το Μεξικό. Ο ρόλος τους εκεί είναι επίσης ασαφής προς το παρόν, αλλά η ενέργεια απορρέει από εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον σκοπό αυτό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τη Δευτέρα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.500 δυνάμεις της αμερικανικής εθνοφρουράς και της εφεδρείας, αλλά δεν υπάρχουν στρατιώτες εν ενεργεία στα νότια σύνορα. Οι δυνάμεις αναμένεται να υποστηρίξουν τους συνοριοφύλακες με την υλικοτεχνική υποστήριξη, τις μεταφορές και την κατασκευή φραγμών, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Στρατεύματα εν ενεργεία έχουν εκτελέσει τέτοια καθήκοντα στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του Τραμπ, καθώς και του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα εθνικά σύνορα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επιτρέποντας στην κυβέρνησή του να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.
Ο Μπιλ Μελούγκιν του Fox News είχε προβλέψει ότι ο πρόεδρος θα διατάξει «την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα υπό τη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ (NORTHCOM), & θα διατάξει τον αμερικανικό στρατό να δώσει προτεραιότητα στα σύνορα των ΗΠΑ και την εδαφική ακεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεών του».
Άνδρες της συνοριοφυλακής παρελεύνουν στο Τέξας με στολές ταραχών
Οι συνοριακοί διαβάτες είδαν έκπληκτοι και εκνευρισμένοι μια ομάδα αξιωματικών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ με εξοπλισμό ταραχών να παρελαύνουν σε σχηματισμό και να κλείνουν προσωρινά μια διεθνή γέφυρα την Τρίτη στο Μπράουνσβιλ του Τέξας, σύμφωνα με το τοπικό μέσο KTSM που συνεργάζεται με το NBC News.
Δεκαοκτώ αξιωματικοί που φορούσαν κράνη με ασπίδες στο πρόσωπο πραγματοποίησαν πορεία με 30 βαθμούς Κελσίου στη διεθνή γέφυρα Gateway μετά την έκδοση σαρωτικών εκτελεστικών διαταγμάτων του Τραμπ που αφορούσαν τη μετανάστευση και τη διατήρηση των αιτούντων άσυλο νότια των αμερικανικών συνόρων.
Ο Τζέιλι Καντριέλ, 19 ετών, από το Μπράουνσβιλ, δήλωσε στο Border Report ότι περίμενε σε ένα αυτοκίνητο την έγκυο σύζυγό του, όταν οι αξιωματικοί της CBP τον διέταξαν να φύγει από την περιοχή καθώς πλησίαζαν τα στρατεύματα.
«Ήμουν εδώ παρκαρισμένος ακριβώς εδώ και περίμενα τη γυναίκα μου. Περνούσε τη γραμμή. Και δεν μου χτύπησαν καν το παράθυρο ή με ρώτησαν ευγενικά ή τίποτα άλλο. Απλά άρχισαν να μου φωνάζουν, «Φύγε από εδώ! Φύγετε από εδώ! Φύγετε! Φύγε!». «Περνάω συχνά απέναντι», είπε. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπω και για πρώτη φορά ήταν πραγματικά αγενείς. Δεν ήθελαν να μου μιλήσουν ευγενικά και αυτό με ενόχλησε λίγο».
ΗΠΑ: Γέφυρα στο Τέξας έκλεισε για «άσκηση σκλήρυνσης»
Ένας αξιωματούχος της CBP δήλωσε στο Border Report ότι η γέφυρα έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία ονομάζεται «άσκηση σκλήρυνσης» και είναι κάτι που οι αξιωματικοί εξασκούνται τακτικά.
Ωστόσο, το να παρελαύνουν αξιωματικοί σε δρόμο της πόλης για τετράγωνα είναι κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ από την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ. «Όλοι είναι Μεξικανοί. Ακόμα κι αν έχεις τα χαρτιά σου ή όχι, εξακολουθούν να είναι Μεξικάνοι, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρονται απέναντί μας είναι μπερδεμένος. Το Τέξας ήταν μέρος του Μεξικού κάποτε, οπότε τουλάχιστον δώστε μας τον σεβασμό που μας αξίζει», είπε.
Ένα από τα διατάγματα περιλαμβάνει την επαναφορά του προγράμματος «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών», γνωστού και ως «Παραμονή στο Μεξικό», το οποίο αποτέλεσε βασικό πυλώνα της πρώτης προεδρίας του Τραμπ και το οποίο εμπόδιζε χιλιάδες αιτούντες άσυλο να πατήσουν το πόδι τους στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ οι διαδικασίες μετανάστευσής τους βρίσκονταν υπό συζήτηση.
Πολλοί από τους μετανάστες ζούσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που σχηματίστηκαν κοντά σε διεθνείς γέφυρες ή γέμισαν καταφύγια σε επικίνδυνες μεξικανικές συνοριακές πόλεις.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα διώξει τους αξιωματούχους που αρνούνται να εμπλακούν στην καταστολή της μετανάστευσης
Η οδηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται εν μέσω σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων που στοχεύουν τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δίνει εντολή στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να στοχοποιήσουν αξιωματούχους που αντιστέκονται στη σχεδιαζόμενη εκστρατεία μαζικών απελάσεων της κυβέρνησης, σηματοδοτώντας μια δραματική κλιμάκωση της καταστολής της μετανάστευσης από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εκτελών χρέη αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα, Εμίλ Μπόβε, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς σε εθνικό επίπεδο, σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της Washington Post και του Associated Press, να ερευνήσουν και ενδεχομένως να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον αξιωματούχων για δημιουργία «ασύλου», «υπόθαλψη» παράτυπων μεταναστών ή για απόκρυψη πληροφοριών για τη μετανάστευση από τις ομοσπονδιακές αρχές.
«Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στους πολιτειακούς και τοπικούς φορείς να αντιστέκονται, να παρεμποδίζουν και να μη συμμορφώνονται με άλλο τρόπο με νόμιμες εντολές που σχετίζονται με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μπόβε, πρώην δικηγόρος υπεράσπισης του Τραμπ, ο οποίος τον εκπροσώπησε σε πρόσφατες ποινικές διαδικασίες.
DoJ Emil Bove
Στοχοποιούνται οι «πόλεις-άσυλο» που δεν συμμετέχουν στην πάταξη της μετανάστευσης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε μια «ομάδα εργασίας για την επιβολή της νομοθεσίας για τις πόλεις-άσυλο» για να εντοπίσει τους τοπικούς νόμους που εμποδίζουν την ατζέντα του Τραμπ για τη μετανάστευση, ενώ διέταξε το πολιτικό τμήμα του να αμφισβητήσει αυτές τις πολιτικές στα δικαστήρια, σύμφωνα με το μνημόνιο.
Οποιαδήποτε άρνηση δίωξης υποθέσεων που αφορούν «αντίσταση, παρεμπόδιση ή άλλη μη συμμόρφωση» πρέπει πλέον να αναφέρεται ως «επείγουσα» στην ηγεσία του υπουργείου.
«Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στους πολιτειακούς και τοπικούς φορείς να αντιστέκονται, να παρεμποδίζουν και να μη συμμορφώνονται με άλλο τρόπο με νόμιμες εντολές που σχετίζονται με τη μετανάστευση», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στις πολιτείες αυτές συμπεριλαμβάνονται και στοχοποιούνται η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Μαϊάμι, ανάμεσα σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με ανθρωπιστικούς νόμος ή κανονιστικές διαδικασίες.
Πηγή: in.gr