Κτηματολόγιο: Νέα μέτρα προανήγγειλε ο Κυρανάκης –

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Στρατηγική συνεργασία με την Prosperty

Νέα πλατφόρμα για αυτόματη προσημείωση και εξάλειψη βαρών στις υποθήκες ακινήτων προανήγγειλε ο Κώστας Κυρανάκης για το Κτηματολόγιο.

Ήδη τα 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν οριστικά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το σύνολο των συναλλαγών ακινήτων, το οποίο περνάει αποκλειστικά στο Ελληνικό

Κτηματολόγιο. Tο 90% των πράξεων υποβάλλεται ψηφιακά, ενώ σε μια μόλις εργάσιμη ημέρα θα μπορεί πλέον ο πολίτης να ολοκληρώνει τη διαδικασία μεταγραφής ακινήτου μέσω της πλατφόρμας akinita.gov.gr.

Υποθηκοφυλακεία: Οριστική κατάργηση σε 392 – Αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο το σύνολο των συναλλαγών [γραφήματα]

«Σύντομα έρχεται μια νέα πλατφόρμα για την αυτόματη προσημείωση και εξάλειψη βαρών στο Κτηματολόγιο, όπου αποτελούσαν έναν από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης», αποκάλυψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Όταν παίρνουμε δάνειο από μια τράπεζα (εγγραφή υποθήκης) ή όταν το εξοφλούμε (εξάλειψη), απαιτούσε και απαιτεί ακόμα έγχαρτη διαδικασία, ενώ ακολουθεί στη συνέχεια δικαστική απόφαση και για τις δυο πράξεις με νέα υποβολή στο Κτηματολόγιο», όπως διευκρίνισε ο κ. Κυρανάκης, εξηγώντας ότι όλο αυτό θα ενοποιηθεί σε μια διαδικασία και έτσι αυτόματα όταν βγαίνει η απόφαση από τον δικηγόρο-δικαστή, θα εγγράφεται το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο στο κτηματολογικό φύλλο.

«Πριν από κάποιους μήνες αποφασίστηκε ότι τη δικηγορική ύλη θα την πάρουν πλέον δικηγόροι του Μητρώου των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τη δουλειά των δικαστών. Δυστυχώς, όμως, επειδή συνεχίζεται να είναι έγχαρτη η διαδικασία και οι δικηγόροι έχουν ένα 10ήμερο να αποδεχθούν ή να απορρίψουν μια πράξη, η διαδικασία αυτή συνεχίζεται και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Έτσι, αφότου βγει η απόφαση από τον δικηγόρο μετά από τόσες μέρες, πρέπει να ξαναϋποβάλει στο Κτηματολόγιο τη νέα εγγραφή προσημείωσης ή εξάλειψης ο δικηγόρος ή ο πολίτης» ανέφερε.

«Εμείς λοιπόν τι κάνουμε; Αφού πάρει την πλήρη ευθύνη ο δικηγόρος για να εγγράψει μια από αυτές τις πράξεις, φτιάχνουμε μια πλατφόρμα στην οποία η τράπεζα θα επιλέγει τον δικό της δικηγόρο, ο οποίος θα φτιάχνει ψηφιακά τον φάκελο, τον οποίον εγκρίνει στη συνέχεια ο δικηγόρος του οφειλέτη. Και αυτός ο φάκελος πάει προς έγκριση στον δικηγόρο-δικαστή του Μητρώου. Μάλιστα, σε συνεννόηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε μελλοντικά τον χρόνο που θα έχει κάθε δικηγόρος να αποδεχθεί ή να απορρίψει την εκάστοτε πράξη», κατέληξε ο υφυπουργός.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ