Πλησιάζει το ευρώ την ισοτιμία του 1:1 με το δολάριο

Νέα πτώση για το ευρώ - Ολοταχώς προς το 1/1 με το δολάριο

Του  Τάσου  Δασόπουλου 

Με τα  βλέμματα όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τράμπ, σχετικά με την εμπορική   πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ,  η Ευρώπη ζει ήδη το  πρόβλημα της  ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο.

Με την εκλογή του Ντόναλτ Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, η  ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο άρχισε να διολισθαίνει αργά αλλά σταθερά. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τις εξελίξεις από την περίοδο “Τράμπ 2”, οι οποίες ενίσχυαν το κλίμα επιβράδυνσης το οποίο καταγράφεται στην ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Ένα κλίμα  που ενισχύθηκε περαιτέρω,  με την πολιτικοοικονομική  κρίση  στη   Γαλλία  και στη συνέχεια  τη Γερμανία.

Οι  απειλές για  νέους δασμούς στα εισαγόμενα  ευρωπαϊκά προϊόντα ήταν  το   φόβητρο ενόσω ακόμη ο Ντόναλντ Τράμπ ήταν ακόμη υποψήφιος   πρόεδρος. Μετεκλογικά, όμως, ο φόβος έγινε το άγχος που φέρουν σήμερα  τόσο η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  όσο  και  η  ΕΚΤ.

Με  το  διάταγμα  περί  έκτακτης  ανάγκης στον τομέα της ενέργειας, την άρση των περιορισμών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, και την αποχώρηση   από  τη  συμφωνία  του  Παρισιού, το πρόβλημα των δασμών από τις ΗΠΑ για  την Ευρώπη έγινε περισσότερο πολύπλοκο. Η ΕΕ είναι ήδη από  τους μεγαλύτερους πελάτες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφού καλύπτει με αυτό το 20% των  αναγκών  της. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί   μετά τη διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου,  μέσω του αγωγού της   Ουκρανίας, που έπληξε  κυρίως τις  χώρες της  Κεντρικής  Ευρώπης. 

Η διάθεση της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου να  κατακτήσει την   ενεργειακή   αγορά, ανοίγοντας τις  στρόφιγγες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σχετίζονται   και  με  τους  φόβους για  πληθωριστικές πιέσεις οι  οποίες προσεγγίζουν  πλέον την Ευρώπη.  Από την αρχή του χρόνου, οι τιμές πετρελαίου και  φυσικού  αερίου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η ποικιλία Μπρέντ έχει φτάσει τα 80 δολάρια το   βαρέλι, από 74 δολάρια τον Δεκέμβριο, ενώ η  τιμή του φυσικού αερίου έχει   αυξηθεί στα 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, από 45 ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εισαγόμενος πληθωρισμός 

Με δεδομένο ότι τον χειμώνα η απόδοση των ΑΠΕ στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά περιορισμένη ενώ οι καιρικές συνθήκες ειδικά τον φετινό χειμώνα αυξάνουν τη ζήτηση για ενέργεια. Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία οι αποθήκες   της Ευρώπης έχουν σήμερα μια πληρότητα στο 65-67% από 95% το ίδιο διάστημα του 2024. 

Η διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ όλο και πιο κοντά στο  1:1 με  το δολάριο σημαίνει ότι τα ενεργειακή προϊόντα, οι εισαγωγές των οποίων εκκαθαρίζονται σε ρήτρα δολαρίου θα γίνονται συνεχώς ακριβότερα ακόμη και αν οι τιμές παραμένουν σταθερές. Αυτό   σημαίνει νέες  πληθωριστικές πιέσεις και για τα νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν άμεσα από τις τιμές ενέργειας.  

Οι επιχειρήσεις θα  έχουν  αύξηση του   κόστους   παραγωγής   και   τελικά,  αν  η αστάθεια αυτή έχει  διάρκεια θα  δούμε μια  νέα ανοδική πορεία των  τιμών  σε   όλη την  Ευρώπη  και  άρα  και   στην   Ελλάδα. Αν   μάλιστα προσθέσουμε  και   τον χαμηλό ανταγωνισμό στη χώρα μας θα ζήσουμε άλλη μια περίοδο ανατιμήσεων.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα,  δίνοντας ένα μήνυμα για  προσγείωση του πληθωρισμού στο  στόχο του  2%,  λίγο μετά τα μέσα του χρόνου. Παράλληλα, συνεχίζει να  έχει στο  βασικό της  σενάριο για τη   νομισματική πολιτική τέσσερεις  μειώσεις επιτοκίων που θα προσγειώσουν το κόστος χρήματος στην  Ευρωζώνη  στο  2%,  από 3%  που είναι σήμερα.                                                                       

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ