O Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη και να οικοδομήσει μια νέα αμερικανική αυτοκρατορία από τον Παναμά έως τη Γροιλανδία. Προς το παρόν πάντως οι παγκόσμιοι ηγέτες, από την Ευρώπη ως τον Καναδά και από την Κίνα ως το Μεξικό αντιδρούν με ψυχραιμία, κρατώντας στάση αναμονής.
Σιβυλλική η Φον Ντερ Λάιεν
Tη στάση των Βρυξελλών εξέφρασε περισσότερο δια της επιλεκτικής σιωπής της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη χθεσινή ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Τα πιο σημαντικά δεν είναι όσα είπε, σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, αλλά εκείνα τα οποία απέφυγε να διευκρινίσει, όπως το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη σε πιθανούς περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο. Περιορίστηκε σε γενικότητες, όπως «πολλά διακυβεύονται και για τις δύο πλευρές», και «προτεραιότητά μας είναι να διαπραγματευθούμε».
Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η Φον Ντερ Λάιεν απέφυγε ακόμα και να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, υπογραμμίζει. «Θα είμαστε πραγματιστές, αλλά σταθεροί στις αρχές μας» είπε σιβυλλικά. Πρόσθεσε με νόημα ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να αναζητά συνεργασίες, όχι μόνο με τους παραδοσιακούς μας φίλους και ομοϊδεάτες, αλλά και με κάθε χώρα με την οποία μοιραζόμαστε συμφέροντα».
Τακτικοί ελιγμοί
Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ, ενώ ήταν λαλίστατος προεκλογικά, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για τα τρία βασικά ζητήματα που «καίνε» τους ηγέτες της ΕΕ και της Βρετανίας: τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, τους σαρωτικούς νέους δασμούς και το μέλλον του ΝΑΤΟ ως «ομπρέλα ασφαλείας» της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Το Politico χαρακτηρίζει την ήπια αντίδραση της Ευρώπης ως σκόπιμο τακτικισμό. Δεν τη συμφέρει να μπει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον απρόβλεπτο νέο πλανητάρχη – που στη δεύτερη θητεία του φαίνεται ακόμα πιο αποχαλινωμένος.
Έκκληση για ψυχραιμία
Ψυχραιμία σύστησε και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο Νταβός. «Είναι απολύτως σαφές ότι ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του θα κρατήσουν τον κόσμο σε αγωνία τα επόμενα χρόνια, στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική, στην εμπορική πολιτική, στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και σε πολλούς άλλους τομείς», είπε δηλώνοντας το αυτονόητο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η ψύχραιμη στάση της Ευρώπης δεν πρέπει να εκληφθεί ως υποχωρητικότητα. «Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά χωρίς περιττή αναστάτωση και αγανάκτηση».
Σενάρια (εμπορικού) πολέμου
Στο μέτωπο των εμπορικών διατλαντικών σχέσεων Ευρώπη και Βρετανία φαίνεται να είναι καλύτερα προετοιμασμένες, από ό,τι ήταν στην πρώτη θητεία του Τραμπ. Ευελπιστούν ότι ο Τραμπ δεν θα πλήξει – σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον – τις ευρωπαϊκές εξαγωγές με τιμωρητικούς δασμούς.
Έχουν ετοιμάσει ωστόσο ένα οπλοστάσιο αντιδράσεων, μεταξύ άλλων και ανταποδοτικούς δασμούς, σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «πατήσει το κουμπί» του εμπορικού πολέμου. Αυτό άλλωστε άφησε να διαφανεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε νέα συνέντευξή της, εν μέσω του φόρουμ στο Νταβός. Είπε ότι πιστεύει ότι οι δασμοί του Τραμπ δεν θα είναι καθολικοί αλλά επιλεκτικοί, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ενιαία αγορά, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ό,τι συμβεί.
Πρώτα η Αμερική
Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ δε βιάστηκε να εξαπολύσει πυρά προς την ΕΕ από την πρώτη ημέρα της θητείας του. Το εκτελεστικό του διάταγμα που υπαγορεύει το πλαίσιο της νέας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον τίτλο «Πρώτα η Αμερική» έδωσε εντολή στην ομάδα του απλώς να διερευνήσει την ιδέα των καθολικών δασμών.
Ζητά μεν να επανεξεταστεί η συμφωνία που έκλεισε με την Κίνα κατά την πρώτη θητεία του και να αντιμετωπιστούν οι εμπορικές ανισορροπίες με τους εταίρους των ΗΠΑ, όμως δεν έκανε άμεση αναφορά στην Ευρώπη.
Ενεργειακό και Ουκρανία
Μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ πρότεινε στην ΕΕ μια διέξοδο για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου: «Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν γρήγορα είναι να αγοράσουν το πετρέλαιο και το φυσικό μας αέριο», είπε με το γνωστό επιθετικό του ύφος.
Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε στο Pοlitico ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την προσφορά και επιθυμεί συναντήσεις με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις.
Αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί η ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας. Φαίνεται ότι προσπαθούν να απευθυνθούν στα βασικά κίνητρα του Τραμπ – το γόητρο και το συμφέρον. Θέλουν να τον πείσουν ότι μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία θα κινδύνευε μεταξύ άλλων να ενθαρρύνει την Κίνα, κάτι που απεύχεται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Κινέζικη διπλωματία
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τη στρατηγική καθοδήγηση των δύο προέδρων», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκουό Τζιακούν. «Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά αμοιβαία επωφελείς παρά τις διαφορές και τις διαφωνίες. Η Κίνα πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για συνεργασία και διάλογο στον εμπορικό τομέα και οι δύο χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε περισσότερες συνομιλίες», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Η δήλωσή του σε ένα βαθμό αντανακλά και τη στάση της κοινής γνώμης. Το 46% των Κινέζων θεωρεί ότι η προεδρία του Τραμπ θα αποδειχθεί θετικη για τη χώρα τους, ενώ ακόμα περισσότεροι (52%) τη θεωρούν καλό νέο για τη διεθνή ειρήνη.
Προσωρινή ανακούφιση στον Καναδά
Πάντως ο Τραμπ δεν επέβαλε με το καλημέρα νέους δασμούς στην Κίνα, όπως είχε πει προεκλογικά. Επιπλέον ανέβαλλε την απαγόρευση της κινέζικης πλατφόρμας TikTok, μέχρι να πουληθεί σε αμερικάνικα χέρια.
Προσωρινή ανακούφιση υπήρξε και από την κοινή γνώμη στον Καναδά, καθώς ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε στην επιβολή δασμών στη γείτονα χώρα.
Ο πρωθυπουργός υπό προθεσμία Τζαστίν Τριντό, αρκέστηκε σε δηλώσεις αβροφροσύνης, δίνοντας έμφαση στην αμοιβαία επωφελή εμπορική συνεργασία Καναδά-ΗΠΑ. Είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Τραμπ, την αμερικανική κυβέρνηση, το Κογκρέσο, τους πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους ώστε «να επιτύχουμε ευημερία για τους λαούς μας – προστατεύοντας και υπερασπιζόμενοι παράλληλα τα συμφέροντα των Καναδών».
Μεξικό και Παναμάς υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ απάντησε στα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ που ανοίγουν τον δρόμο για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στα νότια σύνορα και χαρακτηρίζουν τα καρτέλ ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Δήλωσε ότι τα διατάγματα είναι παρόμοια με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του κ. Τραμπ και ως εκ τούτου το Μεξικό είναι προετοιμασμένο.
«Μπορούν να ενεργούν στα εδάφη τους στο πλαίσιο του συντάγματός τους. Αυτό που λέμε εμείς είναι: Μείνετε μακριά από την κυριαρχία μας, από την ανεξαρτησία μας. Μπορούμε να συντονιστούμε, αλλά είμαστε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και θα επιδιώξουμε τον συντονισμό», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού.
Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επανέλαβε μετά την ομιλία του Τραμπ ότι «η Διώρυγα είναι και θα συνεχίσει να είναι παναμαϊκή και η διοίκησή της θα συνεχίσει να είναι υπό τον έλεγχο του Παναμά σε σχέση με τη μόνιμη ουδετερότητά της».
Επέκρινε επίσης την εντολή του κ. Τραμπ να αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπος της Αμερικής». «Για εμάς και για ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι ο Κόλπος του Μεξικού», είπε.
Πηγές: Politico, New York Times, CBSnews
Πηγή: in.gr