Τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, είναι πολύ πιθανό ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, να εφαρμόσει σχεδόν άθικτο το σχέδιο του «καρατομημένου» πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, για την οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της αχανούς χώρας.
Αυτό αναφέρει νέα έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND, που διασυνδέεται με το αμερικανικό Πεντάγωνο, εξετάζοντας τα πιθανά σενάρια αναδιοργάνωσης του ρωσικού στρατού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2024, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «καρατόμησε» τον στενό συνεργάτη του στρατηγό Σεργκέι Σοϊγκού από την καρέκλα του υπουργού Άμυνας στην οποία καθόταν από το 2012.
Αν και η απομάκρυνση του Σοϊγκού από τη θέση του εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του Σχεδίου Σοϊγκού, ωστόσο οι Αμερικανοί αναλυτές βλέπουν ότι από οργανωτικής σκοπιάς, έχουν ήδη εφαρμοστεί αρκετές αλλαγές, κυρίως η αναδιάρθρωση των στρατιωτικών περιοχών. Είναι λιγότερο σαφές πώς προχώρησαν άλλα στοιχεία του σχεδίου και πώς ο Πούτιν αντιμετώπισε την πρόοδο του σχεδίου.
Ένας δείκτης ότι το Σχέδιο Σοϊγκού πιθανότατα θα παραμείνει άθικτο για το εγγύς μέλλον είναι ότι ο Σοϊγκού, εκτός από τα νέα του καθήκοντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ορίστηκε να επιβλέπει τις στρατιωτικές προμήθειες.
Δίχως να έχουν αποκαλυφθεί τα λεπτομερή στοιχεία του σχεδίου, αυτό, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αντικατοπτρίζει επίσης την πιο πιθανή επιλογή που θα ακολουθήσει η Μόσχα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Παρέχει μια ένδειξη των τύπων νέων απειλών που η Μόσχα εκτιμά ότι πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει και αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια αποκατάστασης μιας οργανωτικής δομής προσαρμοσμένης στις πρόσφατες εμπειρίες του πολέμου, την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας και το διαθέσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο.
1,5 εκατομμύρια Ρώσοι στα όπλα
Το Σχέδιο Σοϊγκού, έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει δηλώσεις που έγιναν το 2023 από τον Σόιγκου και άλλους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες σχετικά με τον συνεχιζόμενο σχεδιασμό τους για ανασυγκρότηση.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θα επιδιώξει ποσοτικές αυξήσεις και επιλεκτικές ποιοτικές επενδύσεις. Ο στόχος του Σχεδίου Σόιγκου είναι η ανοικοδόμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και, ειδικότερα, του ρωσικού στρατού, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία θα επιδιώξει να αυξήσει τον συνολικό αριθμό προσωπικού και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων για να αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του περιβάλλοντος απειλής -ιδίως την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- αντί να επιστρέψει απλώς στην τελική δύναμη και στάση πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η πρόταση του Σόιγκου περιελάμβανε αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού από περίπου 1 εκατομμύριο στις αρχές του 2022 και 1,15 εκατ. το 2023 σε 1,5 εκατομμύρια έως το 2027. Σύμφωνα με το σχέδιό του, 695.000 άτομα αναμένεται να υπηρετήσουν με σύμβαση, σε σύγκριση με 380.000 συμβασιούχους στρατιώτες την άνοιξη του 2021.
Αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε αλλαγές στις στρατηγικές αμυντικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων προσπαθειών να κοιτάξουν οι Ρώσοι πε΄ρα από τη χώρα τους και να συνεργαστούν βασικούς ξένους εταίρους για την προμήθεια ορισμένου εξοπλισμού.
Το επιχείρημα για αυτή τη λύση, που σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση αντανακλά τη σκέψη του Σόιγκου και άλλων Ρώσων ηγετών, είναι ότι οι αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν οφείλονταν σε δομικά ελαττώματα, αλλά μάλλον οφείλονταν σε κακή ηγεσία στα αρχικά στάδια της σύγκρουσης και αποτυχίες εκτέλεσης στο πλαίσιο σύγκρουσης υψηλής έντασης σε ένα αμφιλεγόμενο περιβάλλον.
Σύμφωνα με το σχέδιο του πρώην υπουργού, η Ρωσία θα πραγματοποιούσε επιλεκτικά να επενδύσει στην ποιότητα για να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις.
Αντικατοπτρίζει εμπειρίες από την Ουκρανία
Δύο είναι εκείνα τα στοιχεία που ελκύουν την προσοχή των Αμερικανών ειδικών. Το πρώτο είναι ότι το σχέδιο δεν προσανατολίζεται προς τους μικρούς τοπικούς πολέμους στους οποίους επικεντρώνοντας προηγούμενες ρωσικές στρατηγικές. Αντιθέτως, είναι μια αναγνώριση ότι ο ρωσικός στρατός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πολέμους μεγάλης κλίμακας, ιδιαίτερα με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, δίνει έμφαση στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στον βορρά, υπό το φως της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, το Σχέδιο Σόιγκου είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης πολλαπλών ανταγωνιστικών επιταγών με μια σειρά περιορισμών που θα αμφισβητήσουν την ικανότητα της Μόσχας να προσφέρει τη δομή δύναμης που προβλέπει το σχέδιο.
Το σχέδιο είναι επομένως μια προσπάθεια εξισορρόπησης της ανάγκης για μεγαλύτερη μάζα και δύναμη πυρός -δύο βασικά μαθήματα από την Ουκρανία- με την τεχνολογική πρόοδο και τις ποιοτικές βελτιώσεις στο προσωπικό και την εκπαίδευση.
Το σχέδιο προβλέπει τεχνολογικές προόδους σε βασικούς τομείς – πιθανώς μη επανδρωμένα συστήματα, ηλεκτρονικό πόλεμο, χτυπήματα ακριβείας και πυρηνικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλο αριθμό παλαιών αμυντικών συστημάτων και πυροβολικού που η ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι σε θέση να παράγει.
Πετυχαίνει
Ομοίως, το σχέδιο αποσκοπεί στην παροχή μιας οργανωτικής δομής που είναι γνωστή στους Ρώσους στρατιωτικούς, αναφέρει η αμερικανική έκθεση. Μπορεί να απέχει από αυτό που οι δυτικοί θεωρούν ιδανικό, ωστόσο, πολλών δυτικών παρατηρητών, ο στρατός που είναι πιθανό να αναδυθεί από το Σχέδιο Σόιγκου, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα είναι προσαρμοσμένος ώστε να αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες της Ρωσίας στην Ουκρανία και το μοναδικό σύνολο πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθήκες εντός της Ρωσίας.
Η επιτυχία αυτού του σχεδίου, σύμφωνα με την έκθεση της RAND, θα βασίζεται στην αποτελεσματική ηγεσία, τους ισχυρούς δεσμούς με τους εταίρους της Ρωσίας, μια αμυντική βιομηχανία ικανή να παράγει το υλικό που απαιτείται για να αντικαταστήσει τις απώλειες στην Ουκρανία και ένα σύστημα προσωπικού που μπορεί να προσφέρει τον απαραίτητο αριθμό νεοσύλλεκτων και εφέδρων, για να καλύψει τις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Προς το παρόν, το Κρεμλίνο φαίνεται να τα έχει βρει όλα τα παραπάνω.
Πηγή: in.gr