Την απειλή των οικονομικών κυρώσεων και των δασμών επισείει προς κάθε κατεύθυνση ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Χθες απείλησε με νέους δασμούς την ΕΕ και την Κίνα και με οικονομικές κυρώσεις τη Ρωσία. Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους των τελευταίων μηνών, ο Τραμπ επανέλαβε τις απειλές του, θέτοντας ως νέα προθεσμία την 1η Φεβρουαρίου για δασμούς 25% κατά του Καναδά και του Μεξικού, καθώς και εις βάρος της ΕΕ. Για τις κινεζικές εισαγωγές διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει τιμωρητικό δασμό 10% επειδή η οπιούχος ουσία φαιντανύλη αποστέλλεται από την Κίνα στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού και Καναδά. Τέλος, προειδοποίησε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα, δεν θα έχω άλλη επιλογή από το να επιβάλω υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις σε οτιδήποτε εξάγει η Ρωσία στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες που συμμετέχουν».
«Είναι πολύ πολύ
κακοί μαζί μας»
Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισε ότι έχει ανησυχητικά μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ πολύ κακή μαζί μας. Εχουμε εμπορικό έλλειμμα 350 δισ. δολάρια μαζί τους», ανέφερε. «Οπότε θα είναι μέσα για τους δασμούς. Είναι ο μόνος τρόπος, για να έχουμε δικαιοσύνη».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, που είχε προειδοποιήσει ότι η σχέση της ΕΕ με την Ουάσιγκτον θα δυσκολέψει, δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη και να προβλέψει τους πιθανούς δασμούς Τραμπ και χαρακτήρισε το γεγονός πως δεν τους έχει επιβάλει ήδη αποτελεί «έξυπνη προσέγγιση». Το εξήγησε λέγοντας ότι «οι γενικοί δασμοί δεν δίνουν απαραίτητα τα αναμενόμενα αποτελέσματα», γι’ αυτό και αναμένει τους δασμούς Τραμπ να είναι «πιο επιλεκτικοί, εστιασμένοι». «Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ευρώπη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προβλέψουμε τι θα συμβεί για να ανταποκριθούμε», είπε μιλώντας στο δίκτυο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Οικονομία, δήλωσε ότι εάν χρειαστεί, η ΕΕ θα απαντήσει «με αναλογικό τρόπο». Υπάρχει ευρεία συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο των πιθανών δασμών των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να βλάψουν τις οικονομίες στις οποίες επιβάλλονται, οδηγώντας σε εξαγωγή λιγότερων αγαθών στις ΗΠΑ. Ορισμένοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεαστεί καθώς οι δασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Αμφισβητήσιμη θεωρία
Πάντως, η Λαγκάρντ σχολίασε χθες ότι η θεωρία της υποκατάστασης – μείωση των εισαγωγών από την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η μεταποίηση στις ΗΠΑ – είναι «αμφισβητήσιμη». «Αν κοιτάξετε την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, είναι χαμηλό το ποσοστό ανεργίας. Η οικονομία πάει καλά. Ετσι, η ιδέα ότι μπορείς να κατασκευάσεις ό,τι δεν θα εισάγεις πια, ή ότι θα εισάγεις σε πολύ υψηλότερες τιμές, είναι κάτι που θα πάρει λίγο χρόνο». Οι εισαγωγείς πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν επιχειρήσεις με χαμηλά περιθώρια κέρδους για παρατεταμένη χρονική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά «τα χρήματα περνάνε στον καταναλωτή», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. Και κατέληξε: «Πιστεύω ότι είναι ένα από τα σημεία που τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ας φροντίσουμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια στα οποία έχουμε τον έλεγχο. Αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, ως τρόπος απάντησης στην αλλαγή της εμπορικής πολιτικής στις ΗΠΑ».
Σε Καναδά και Μεξικό
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν δασμοί στον Καναδά και το Μεξικό, εκτός εάν καταστείλουν τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και φαιντανύλης, συμπεριλαμβανομένων πρόδρομων χημικών ουσιών από την Κίνα, μέσω των συνόρων τους με τις ΗΠΑ.
Η Κίνα δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ για «να χειριστεί σωστά τις διαφορές και να επεκτείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Επιδιώκει να προωθήσει σταθερούς και βιώσιμους δεσμούς με τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία τόνισε πως «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο». Ο Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα ένα ευρύ εμπορικό μνημόνιο, διατάσσοντας τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις αναθεωρήσεις μιας σειράς εμπορικών θεμάτων έως την 1η Απριλίου.
Πηγή: tanea.gr