Ελβετικό φράγκο: Το δεύτερο τρίμηνο η λύση για τους δανειολήπτες –

Ελβετικό φράγκο: Το δεύτερο τρίμηνο η λύση για τους δανειολήπτες

Μετά τον μηδενισμό των τραπεζικών προμηθειών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά μέτρα ανακούφισης και για τους εγκλωβισμένους με δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης βασιζόμενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών.

Ξύνοντας ελβετικές πληγές

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν τελεσφορήσει, ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο και εκτιμάται ότι το Πάσχα θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια αποτιμημένα σε ελβετικό φράγκο που συνάφθηκαν στην τριετία 2006 – 2008 και περιλαμβάνει κούρεμα της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ για την αναχρηματοδότηση της εναπομένουσας οφειλής.

Το σχέδιο προβλέπει πώς το κούρεμα θα είναι ανάλογο της αύξησης που έχει επιφέρει η αλλαγή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ, ήτοι από 1 ευρώ – 1,65 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ – 0,94 ελβετικό φράγκο.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν περίπου 70.000 δανειολήπτες και 200.000 οικογένειες

Μετά το κούρεμα θα ακολουθεί πρόταση από την τράπεζα για χρηματοδότηση του υπολοίπου της οφειλής, κλείνοντας το δάνειο και προτείνοντας νέα δανειακή σύμβαση σε ευρώ.

Εγκλωβισμένες 200.000 οικογένειες

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν περίπου 70.000 δανειολήπτες και 200.000 οικογένειες αν συνυπολογιστούν οι εμπλεκόμενοι συνοφειλέτες και εγγυητές. Η συνθήκη μετά το 2008 άλλαξε άρδην και προς το χειρότερο, με το ελβετικό νόμισμα να ανατιμάται κατακόρυφα, πλήττοντας τους δανειολήπτες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος «λαμβάνουμε υπόψη μας τις ευρωπαϊκές ισορροπίες αλλά έχοντας μια ισορροπία μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των δανειοληπτών αλλά και μεταξύ των δανειοληπτών που είτε θέλουν να βρουν μία λύση είτε έχουν πληρώσει τα εν λόγω δάνεια και αυτών που δεν έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο».

Η συγκέντρωση

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου διοργανώνει  στις 29 Ιανουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών για τα βρεθεί λύση για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού « θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα…» και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τράπεζες, φορείς και κόμματα και μέχρι την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, ζητήσαμε συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη για να μας απαντήσει, όχι μόνο για λύση στο οξύτατο πρόβλημα μας, αλλά και να αποδεχτεί -να κάνει άμεσα πράξη όσα ήδη ζητήσαμε- ώστε να μην χαθούν άλλα σπίτια και καταστραφούν οικογένειες σε οποιαδήποτε κατάσταση βρίσκεται το δάνειό τους και αφορά όλους τους δανειολήπτες, όπως:

  • Έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία άμεσα να ανασταλούν, οι σε βάρος των δανειοληπτών-εγγυητών-τριτοεγγυητών και κληρονόμων, όλες οι νομικές ενέργειες όπως, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμοί και λοιπά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. (όπως έγινε και σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις)
  • Την παύση κάθε μεταβίβασης δανείων από τις τράπεζες στα funds.
  • Καμία συνέχιση από τις τράπεζες ων επιστολών που προτείνουν την μετατροπή των δανείων από ελβετικό σε Ευρώ, με αναγκαστική αποδοχή ολόκληρου του υπολοίπου του δανείου και παύση κάθε ενέργειας που θα μεταβάλει την σύμβαση του δανείου τους.

Μιλώντας στον ΟΤ μέλος της επιτροπής τόνισε ότι τα δικαστήρια σε  Βουλγαρία, Σλοβενία, έχουν κρίνει ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή. Με τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων οι πολίτες αποπληρώνουν τα δάνεια χωρίς τα βάρη της ισοτιμίας, ή αποπληρώνουν μόνο το κεφάλαιο (που έχει απομείνει) χωρίς να καταβάλλουν τόκους.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ