Η Generative AI ή αλλιώς GenAI, δηλαδή αυτό που θα ονομάζαμε στα ελληνικά «παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη», πρόκειται να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα διαμόρφωσης του κλάδου της Τεχνολογίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Τηλεπικοινωνιών. Αναμένεται να δημιουργήσει νέες προκλήσεις σε επίπεδο τεχνικών υποδομών, κατανάλωσης ενέργειας αλλά και στην ίδια την εμπιστοσύνη του κοινού προς την τεχνολογία.
Σύμφωνα με την έκθεση «Technology, Media & Telecommunications (TMT) 2025 Predictions» της Deloitte Global με στοχευμένες δράσεις, ο κλάδος μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και την οικονομία.
Αυξάνεται η χρήση ΑΙ στις επιχειρήσεις της ΕΕ, χαμηλά η Ελλάδα – Οι πιο δημοφιλείς τεχνολογίες
Διπλάσια κατανάλωση ενέργειας από data centers
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Deloitte η κατανάλωση ενέργειας από data centers θα μπορούσε να διπλασιαστεί στις 1.065 TWh έως το 2030, αποτελώντας το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης, λόγω της αυξημένης χρήσης του GenAI.
Όσο και αν αυτή η εκτίμηση φαντάζει τρομακτική, η έρευνα θεωρεί ότι τεχνολογικές εταιρείες, όπως πάροχοι cloud και διαχειριστές data centers, μπορούν να περιορίσουν αυτή την αύξηση υιοθετώντας καθαρές μορφές ενέργειας. Μεγάλες εταιρείες επενδύουν σε αποδοτικούς επεξεργαστές, καινοτόμες λύσεις ψύξης και πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, δεσμευόμενες για μηδενικές εκπομπές.
Αν και αυτές οι συνεργασίες μεταξύ εταιρειών ενέργειας και τεχνολογίας, μπορούν να μειώσουν τον ενεργειακό αντίκτυπο, πολλά έργα καινοτομίας θα χρειαστούν χρόνια για να αποδώσουν απτά αποτελέσματα.
Το GenAI φέρνει… ισότητα
Η χρήση του GenAI από γυναίκες (κυρίως στις ΗΠΑ) αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει εκείνη των ανδρών μέχρι το τέλος του 2025. Το 2023, η χρήση του GenAI από γυναίκες ήταν μόλις η μισή σε σύγκριση με των ανδρών. Ωστόσο, μέσα στον τελευταίο χρόνο, το ποσοστό των γυναικών που υιοθετούν το GenAI στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκε.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες και οι γεωγραφικές περιοχές αναμένεται να μειώσουν το χάσμα υιοθέτησης με διαφορετικούς ρυθμούς, με ορισμένες να φτάνουν σε ισότιμη χρήση έως το 2025 και άλλες το 2026.
Ραγδαία ανάπτυξη στην υιοθέτηση AI agents
Οι AI agents αναμένεται να υιοθετηθούν από το 25% των επιχειρήσεων μέχρι το 2025, σημειώνοντας ραγδαία ανάπτυξη. Μέχρι το 2027, αυτό το ποσοστό αναμένεται να φτάσει στο 50%.
Βασισμένοι σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, οι AI agents (πρόγραμμα λογισμικού που μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, να συλλέγει δεδομένα και να χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να εκτελεί αυτοκαθοριζόμενες εργασίες για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων) θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες εφαρμογές σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους μηχανικής μάθησης. Σημαντικές βελτιώσεις αναμένονται το 2025, με την τεχνολογία να ξεπερνά τα πιλοτικά στάδια σε συγκεκριμένες αγορές.
Παρά τις προκλήσεις για τους πρώτους χρήστες, οι AI agents μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στις επιχειρησιακές διαδικασίες, προσφέροντας σημαντική αξία στις επιχειρήσεις.
Οι δυνατότητες του GenAI στην πράξη
Καθώς οι κατασκευαστές smartphones και PCs επιδιώκουν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, η έρευνα της Deloitte προβλέπει ότι το 2025 τα smartphones με δυνατότητες GenAI θα ξεπεράσουν το 30% των συνολικών αποστολών. Τα PCs με δυνατότητες τοπικής επεξεργασίας GenAI θα φτάσουν το 50% των αποστολών, από 30% που ήταν το 2024.
Το 2025 είναι καθοριστική χρονιά για την αξιολόγηση του GenAI. Αν και προβλέπεται αύξηση 7% στις παγκόσμιες αποστολές smartphones (από 5% το 2024), ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν ακριβότερα premium μοντέλα με προηγμένες δυνατότητες GenAI.
Στροφή στις ενοποιημένες λύσεις streaming
Στη μελέτη αναδεικνύεται ο κορεσμός στις πολλαπλές συνδρομές SVOD (standalone video-on-demand). Παρότι οι μεμονωμένες συνδρομές αναμένεται να μειωθούν, τα έσοδα από SVOD μπορεί να αυξηθούν μέσω αυξήσεων τιμών, περιορισμών στο διαμοιρασμό κωδικών πρόσβασης και ενίσχυσης πακέτων υπηρεσιών.
Η αγορά προβλέπεται να σταθεροποιηθεί με δύο ή τρεις βασικούς παρόχους SVOD ανά αγορά, οι οποίοι θα συμπληρώνονται από aggregators. Ακολουθώντας το μοντέλο των παραδοσιακών παρόχων pay TV, η Deloitte προβλέπει αναβίωση της συγκέντρωσης υπηρεσιών, όπου ενδιάμεσοι, όπως εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πλατφόρμες τεχνολογίας, θα ενοποιούν πολλές πηγές περιεχομένου σε ενιαίες προσφορές. Αυτή η αλλαγή μπορεί να μειώσει το κόστος και να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο οικοσύστημα streaming.
Συνεπώς, πρόκειται να προκύψει μια νέα εποχή streaming, που θα δίνει προτεραιότητα στην εμπειρία του χρήστη και την καινοτομία. Το μέλλον του streaming με τεχνητή νοημοσύνη έγκειται σε πλατφόρμες που μπορούν να προβλέπουν τις ατομικές προτιμήσεις, να παρέχουν προσαρμοσμένο περιεχόμενο, μετατρέποντας την παραδοσιακή προβολή σε διαδραστική εμπειρία.
Έρχονται συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες
Η μελέτη προβλέπει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες θα επιταχυνθούν, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, από το 2025 και μετά, δημιουργώντας ένα πιο βιώσιμο οικοσύστημα, ειδικά σε μικρότερες αγορές.
Αν και ο συνολικός αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) αναμένεται να παραμείνει σταθερός, γύρω στις 400, η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ενοποίηση σε επίπεδο αγορών, με μικρότερες εταιρείες να γίνονται στόχος μεγαλύτερων παικτών.
Ο Χρήστος Βιδάκης, Partner, Cyber Leader και Technology, Media and Telecommunications Industry Leader της Deloitte Ελλάδας, σημειώνει: «Η ετήσια μελέτη “Technology, Media & Telecommunications (TMT) 2025 Predictions” παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για το μέλλον των τεχνολογιών, με σημαντική επίδραση τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κοινωνία. Στην Deloitte Ελλάδoς, αξιοποιούμε τα ευρήματα της έκθεσης για να υποστηρίξουμε τους οργανισμούς ώστε να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, υιοθετώντας την καινοτομία με εμπιστοσύνη και βιωσιμότητα».
Πηγή: ot.gr