Κι όμως! Οι άνδρες ψηλώνουν δύο φορές ταχύτερα από τις γυναίκες

Κι όμως! Οι άνδρες ψηλώνουν δύο φορές ταχύτερα από τις γυναίκες

Το ύψος και το βάρος των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εδώ τα τελευταία 100 χρόνια, όμως αυτό δεν συνέβη ισότιμα μεταξύ των δύο φύλων.

Οι άνδρες ψήλωσαν και βάρυναν δύο φορές ταχύτερα από ό,τι οι γυναίκες, υπολογίζει διεθνής μελέτη στην επιθεώρηση Biology Letters.

Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά αναστήματος μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται στη λεγόμενης σεξουαλική επιλογή -στη συγκεκριμένη περίπτωση την προτίμηση που δείχνουν οι γυναίκες στους ψηλότερους άνδρες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες ψηλώνουν περισσότερο, εφόσον υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα τροφής ή άλλων πόρων.

Από την άλλη, υποδεικνύει η μελέτη, στις χώρες που φτωχαίνουν οι άνδρες κονταίνουν περισσότερο από τις γυναίκες, δεδομένου ότι ο οργανισμός των ανδρών απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να φτάσει στο μέγιστο δυνατό ύψος.

Οικονομική ανάπτυξη

Οι ερευνητές από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αναφέρει το CNN, εξέτασαν δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το βάρος και το ύψος 100.000 ανθρώπων σε 69 χώρες. Αξιοποίησαν επίσης στοιχεία του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI), o οποίος εξετάζει τα εθνικά επίπεδα ευημερίας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Η ανάλυση έδειξε ότι κάθε αύξηση του HDI κατά 0,2 μονάδες συνοδεύεται από μέση αύξηση του αναστήματος κατά 1,68 εκατοστά για τις γυναίκες και 4,03 εκατοστά για τους άνδρες. Αντιστοιχεί επίσης σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 2,70 κιλά στις γυναίκες και 6,46 κιλά για τους άνδρες.

Η τάση επιβεβαιώθηκε εξετάζοντας δεδομένα του δείκτη Τζίνι που χρησιμοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα για να εκτιμά την οικονομική ανισότητα σε κάθε χώρα. Τα στοιχεία καλύπτουν το διάστημα 2000-6 για 58 χώρες.

Τα υψηλά επίπεδα ανισότητας συνδέθηκαν με μειώσεις του αναστήματος και του βάρους: για κάθε αύξηση του δείκτη Τζίνι κατά μία εβδομάδα το ύψος των γυναικών πέφτει κατά 0,14 εκατοστά, ενώ των ανδρών πολύ περισσότερο, κατά 0,31 εκατοστά. Αντίστοιχες είναι και οι μειώσεις του βάρους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Η ανάλυση έδειξε την ίδια τάση όταν εξέτασε δεδομένα μόνο για μία χώρα, τη Βρετανία. Μετρήσεις του ύψους σε σχεδόν 50.000 άτομα έδειξε ηλικίας 23-26 ετών για το διάστημα 1905-1958 δείχνουν ότι οι άνδρες ψήλωσαν κατά 0,69 εκατοστά ενώ οι γυναίκες κατά μόνο 0,25 εκατοστά.

Θέμα σεξαπίλ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά ανάμεσα στα ίδια φύλα οφείλεται στη σεξουαλική επιλογή, την εξελικτική πίεση που ασκεί η προτίμηση για ορισμένα χαρακτηριστικά των υποψήφιων συντρόφων.

Στο παρελθόν, οι μεγαλόσωμοι άνδρες επικρατούσαν έναντι των μικρόσωμων, είχαν καλύτερη πρόσβαση σε πόρους και μπορούσαν να εξασφαλίζουν περισσότερες συντρόφους.

Ακόμα και σήμερα, όμως, «οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν τους ψηλούς άνδρες» δήλωσε στο CNN ο Λιούις Χάλσι του Πανεπιστημίου του Ροχάμπτον στη Βρετανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αντίθετα, το ύψος των γυναικών δεν είναι τόσο σημαντικό. Για να το πω απλά, οι άνδρες δεν τείνουν να λένε ‘Α, μου αρέσουν μόνο οι ψηλές γυναίκες».

Δεδομένου όμως ότι το ανδρικό σώμα δαπανά περισσότερη ενέργεια, οι άνδρες τείνουν να πλήττονται περισσότερο όταν οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

«Καθώς η οικολογική ή οικονομική κατάσταση βελτιώνεται και υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε πόρους, οι άνδρες κερδίζουν μεγαλύτερα βιολογικά οφέλη από ό,τι οι γυναίκες. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν οι πόροι σπανίζουν» είπε ο Μπόγκουσλαβ Παβλόφσκι του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η νέα μελέτη «επιβεβαιώνει μια ήδη γνωστή τάση σχετικά με τις διαφορές των δύο φύλων στην ‘οικοευαισθησία’» είπε.

Επειδή το ύψος και το βάρος των ανδρών επηρεάζεται περισσότερο από τις συνθήκες ζωής σε σχέση με τις γυναίκες, καταλήγουν οι ερευνητές, η διαφορά ύψους σε σχέση με τις γθναίκες «μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι βιοδείκτες για την παρακολούθηση μεταβολών στην υγεία του πληθυσμού»

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ