Τα παραπροϊόντα παραγωγής από ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκομεία κ.α. αξιοποιούνται με ένα διαφορετικό τρόπο και με βάση αυτά δημιουργείται ένα συμπλήρωμα διατροφής υψηλής φαινολικής αξίας για τον εμπλουτισμό της διατροφής των ζώων, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Για την πρωτότυπη ιδέα και την υλοποίησή της, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 ο Φώτης Τέκος, διευθύνων σύμβουλος Olea Fortius.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα πρόσθετο ζωοτροφής, η καινοτομία είναι ότι αξιοποιεί όλα τα παραπροϊόντα παραγωγής από ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκομεία. Όλα αυτά δηλαδή που πετούσαν σε ποτάμια, λίμνες αξιοποιούνται και με μια πολύ εύκολη διαδικασία παράγουμε ένα 100% φυσικό προϊόν το οποίο ταξιδεύει σε περισσότερες από 40 χώρες», όπως είπε και πρόσθεσε: «Ο λόγος για τον οποίο αυτά (σ.σ.τα παραπροϊόντα παραγωγής από ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκομεία, κλπ) είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι ότι είναι πλούσια σε πολλές βιοδραστικές ενώσεις που είναι πολύ χρήσιμες για τα ζώα και τον άνθρωπο κατ’ επέκταση. Οπότε σκεπτόμενοι ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο, είδαμε ότι το να μπούνε στις ζωοτροφές είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος και μάλιστα η επεξεργασία τους γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι 100% κυκλική οικονομία, χωρίς να χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά και με διάρκεια ζωής περισσότερα από τρία χρόνια, έτσι ώστε να φτάσει απ’ άκρη σε άκρη της γης».
«Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής το έχουμε δοκιμάσει ήδη σε αιγοπρόβατα, σε χοίρους, ζώα υδατοκαλλιέργειας, σε πουλερικά, έχουμε κάνει δοκιμές και σε κατοικίδια ζώα στα οποία έχουμε αποδείξει τα οφέλη για την υγεία τους», ανέφερε από την πλευρά της η Ζωή Σκαπέρδα.
Ρεπορτάζ: Ευάγγελος Μητρούσιας
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr