Μαζικές απελάσεις, επίθεση σε δικαιώματα, άγρια καταστολή – «Πίσω ολοταχώς» οι ΗΠΑ με εντολή Ντόναλντ Τραμπ

Μαζικές απελάσεις, επίθεση σε δικαιώματα, άγρια καταστολή - «Πίσω ολοταχώς» οι ΗΠΑ με εντολή Ντόναλντ Τραμπ

Με το που ο ήλιος θα είχε πια δύσει την ημέρα της ορκωμοσίας του, διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, «η εισβολή στα σύνορά μας θα έχει σταματήσει».

Ως «εισβολή» δεν περιγράφει μόνο τις ορδές απεγνωσμένων μεταναστών,  που στοιβάζονται χωρίς χαρτιά στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και επιχειρούν να περάσουν στα εδάφη αυτής που θεωρούν ως «Γη της Επαγγελίας», αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Κατά τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, η απώθησή τους είναι μόνο μια παράμετρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Από την προεκλογική περίοδο είχε δεσμευτεί να εξαπολύσει «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην αμερικανική ιστορία», βάζοντας στο «στόχαστρο» πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ.

Αποτελούν περίπου το 3% του πληθυσμού.

Σχεδόν το 80% εξ αυτών βρίσκονται επί αμερικανικού εδάφους εδώ και μια δεκαετία ή και περισσότερο, έχοντας «χτίσει» μια νέα ζωή στις ΗΠΑ.

Ως εργατικά χέρια στηρίζουν βασικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας, από τη γεωργία έως τον κατασκευαστικό τομέα.

Πολλοί έχουν πλέον αποκτήσει οικογένειες και παιδιά.

Όμως «όλοι οι παραβάτες των συνόρων θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Προς επίρρωση, υπέγραψε από τις πρώτες ώρες της δεύτερης προεδρίας του ένα πλήθος σχετικά εκτελεστικά διατάγματα -μαζί με πολλά ακόμη.

Το ότι ο «Τραμπ 2.0» κήρυξε τα νότια σύνορα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάσσοντας την εκεί ανάπτυξη του στρατού, είναι μόνο μια πτυχή των νέων μέτρων που σπεύδει να εφαρμόσει.

Εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων ασύλου (προβλέπεται στην νομοθεσία των ΗΠΑ) και εκ γενετής ιθαγένειας (εγγυημένη στη 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος).

Επικαλούμενος έκτακτες προεδρικές εξουσίες, ανέστειλε το μεν και διέταξε κατάργηση του δε για παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ από παράτυπους μετανάστες, πυροδοτώντας άμεσα δεκάδες νομικές προσφυγές από οργανώσεις, αμερικανικές πόλεις και πολιτείες.

O 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο μπροστά σε πλήθος εκτελεστικών διαταγμάτων προς υπογραφή, λίγο μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου (EPA/JIM LO SCALZO / POOL)

Αντιμεταναστευτικό κρεσέντο

Ανοίγοντας το δρόμο για επιχειρήσεις-«σκούπα» και μαζικές απελάσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ήρε περιορισμούς για συλλήψεις μεταναστών από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές κοντά σε ευαίσθητες τοποθεσίες, όπως σχολεία, νοσοκομεία και εκκλησίες.

Με άλλο εκτελεστικό διάταγμα έβαλε τέλος σε διάφορες μορφές προσωρινής νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, όπως μέσω ειδικών προγραμμάτων για ανθρώπους από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 600.000.

Επανέφερε εκτελεστικό διάταγμα από την πρώτη κυβέρνησή του, εκδίδοντας οδηγίες για την πολιτική επιβολής της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του και την απομάκρυνση όσων δεν έχουν χαρτιά από τη χώρα.

Έθεσε ξανά σε ισχύ το λεγόμενο πρόγραμμα «Παραμονή στο Μεξικό», βάσει του οποίου οι μη Μεξικανοί αιτούντες άσυλο πρέπει να περιμένουν στην άλλη πλευρά των συνόρων -συχνά υπό επικίνδυνες συνθήκες – ενόσω οι υποθέσεις τους εκκρεμούν στα δικαστήρια. Διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια.

Αυτά, ενώ μόλις μια ώρα μετά την ορκωμοσία Τραμπ έπαψε να λειτουργεί μέχρι και η εφαρμογή CBP One, που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για ραντεβού προς υποβολή αιτήματος ασύλου, προ της άφιξης στις ΗΠΑ.

Όσα είχαν οριστεί ακυρώθηκαν μονομιάς, σπέρνοντας απόγνωση στην μεξικανική πλευρά των συνόρων.

Άλλο πρόγραμμα, που προέβλεπε περιορισμένης διάρκειας κράτηση μεταναστών σε κέντρα στις ΗΠΑ, ενώ περιμένουν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, καταργήθηκε επίσης.

Τώρα ο Τραμπ θέλει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να συνάψει συμβάσεις για την κατασκευή, λειτουργία και έλεγχο περισσότερων και μεγαλύτερων κέντρων κράτησης και απελάσεων εξπρές.

Με άλλο διάταγμα αναστέλλει τις επιχειρήσεις μετεγκατάστασης προσφύγων για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αρχής γενομένης από τις 27 Ιανουαρίου -ενδεικτικά, το οικονομικό έτος 2024 αφορούσαν 100.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Επίσης με προεδρική υπογραφή δόθηκε εντολή επαναφοράς της θανατικής ποινής για αιματηρές επιθέσεις κατά Αμερικανών, με δράστες παράτυπους μετανάστες.

Τα εγκληματικά καρτέλ χαρακτηρίστηκαν εν τω μεταξύ «ξένες τρομοκράτες οργανώσεις».

Ανθρωποκυνηγητό στις ΗΠΑ

Τούτων δοθέντων, αμερικανικά ΜΜΕ μετρούσαν ήδη αντίστροφα μετά την ορκωμοσία Τραμπ για τις πρώτες επιδρομές κατά παράτυπων μεταναστών, σε αρκετές αμερικανικές πόλεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προανήγγειλαν ανωνύμως «επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».

«Θα δείτε συλλήψεις στη Νέα Υόρκη ή στο Μαϊάμι», ανέφερε ένας εξ αυτών.

Στο Σικάγο, η αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE)

σχεδιάζει να αναπτύξει 100-200 άτομα για μαζικές συλλήψεις.

Αρχικά στο «κάδρο» λέγεται ότι θα βρεθούν μετανάστες με ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICE, ήταν πάνω από 650.000 μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Όσοι βρίσκονται σε ομοσπονδιακή ή πολιτειακή φυλακή θα απελαθούν μόλις ολοκληρωθούν οι ποινικές ποινές τους. Επί του συνόλου, οι 435.719 είναι καταδικασθέντες.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία Τραμπ, δε, η Γερουσία -και εν τέλει το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο- ψήφισε νομοσχέδιο, που απαιτεί από τις ομοσπονδιακές αρχές την κράτηση μεταναστών, που κατηγορούνται για κλοπές και βίαια εγκλήματα.

Θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο που θα υπογράψει σε νόμο ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας ώθηση στις μαζικές απελάσεις

Κατά τον Τομ Χόμαν, πρώην διευθυντή του ICE -που ο Τραμπ όρισε ως νέο  «τσάρο των συνόρων»- προτεραιότητα θα δοθεί στα 1,4 εκατομμύρια μετανάστες, για τους οποίους υπάρχουν εντολές απέλασης, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για νομικό καθεστώς στις ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ICE δείχνουν ωστόσο ότι σχεδόν οι μισοί είναι επικίνδυνο να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Μερικοί έχουν πάρει αναβολή, επειδή οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω ή είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δίωξη εκεί.

Σε άλλους επετράπη να παραμείνουν στις ΗΠΑ, με δικαστική απόφαση.

Προετοιμαζόμενη για τα χειρότερα από την δική της πλευρά, η κυβέρνηση του Μεξικού δημιουργεί 25 μεγάλα καταφύγια στα σύνορα για την υποδοχή απελαθέντων, συνάπτοντας παράλληλα συνεργασία με εκατοντάδες Αμερικανούς δικηγόρους προς αμφισβήτηση της νομιμότητας των μέτρων Τραμπ.

Μέλη του Μεξικανικού Ναυτικού φρουρούν προσωρινό καταφύγιο για μετανάστες στο Ματαμόρος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας (REUTERS/Daniel Becerril)

Σοκ και δέος δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ

Στο νέο εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ προβλέπεται ότι, εντός 90 ημερών από την εφαρμογή του (κοντολογίς στα τέλη Απριλίου), τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας θα πρέπει να υποβάλουν κοινή έκθεση στον πρόεδρο Τραμπ «σχετικά με τις συνθήκες» στη μεθόριο με το Μεξικό -όπου θα ολοκληρωθεί επίσης η κατασκευή του διαβόητου αντιμεταναστευτικού τείχους.

Καλούνται επίσης να υποβάλλουν «τυχόν συστάσεις για πρόσθετες ενέργειες, που ενδέχεται να είναι απαραίτητες για την απόκτηση πλήρους επιχειρησιακού ελέγχου των νότιων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης του Νόμου περί Εξέγερσης του 1807».

Τυπικά, παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να αναπτύξει τον στρατό των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας και να τον χρησιμοποιήσει κατά πολιτών υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πολιτικές αναταραχές ή εξεγέρσεις.

Στο φόντο είναι και η απόφαση πολλών πόλεων και περιοχών -συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σικάγο και άλλων- να αυτοχαρακτηριστούν «καταφύγια» για τους μετανάστες.

Ως εκ τούτου, οι τοπικές αρχές αρνούνται συνεργασία με την ICE σε συλλήψεις και απελάσεις.

Ήδη προετοιμάζονται για σκληρούς δικαστικούς αγώνες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακόμη πάντως και στην -όχι ιδιαίτερα πιθανή- περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να υπερκεράσει τη νομική αμφισβήτηση των αμφιλεγόμενων μέτρων που επιβάλλει, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικά υλικοτεχνικά και οικονομικά εμπόδια στην εφαρμογή της ακραίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Η στελέχωση της ICE είναι ένα από αυτά.

Έχει περίπου 5.500 αξιωματικούς που εργάζονται για την επιβολή της μεταναστευτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Στη δεύτερη προεδρία Τραμπ, οι απαιτήσεις αναμένεται να φτάσουν στο ζενίθ.

Όμως δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για την ενίσχυση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Εκατοντάδες κενές θέσεις έχουν αποδειχθεί δύσκολο να καλυφθούν στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ στελέχη της ICE υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται 18 έως 24 μήνες εκπαίδευσης για έναν νέο αξιωματικό.

Μετανάστες συγκεντρώνονται σε συνοριακό πέρασμα στην Τιχουάνα, μετά την την ακύρωση των ραντεβού τους για αίτηση ασύλου μέσω της εφαρμογής CBP One, ανήμερα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ (REUTERS/Jorge Duenes)

«Τα καλά και συμφέροντα»

Από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο,  o Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει μια δηλητηριώδη ρατσιστική ρητορική για τους μετανάστες, συνδέοντάς τους συλλήβδην και αυθαίρετα με την εγκληματικότητα.

Αφορισμοί, που αρέσουν πολύ στην ακροδεξιά βάση του κινήματος MAGA.

Έκανε ωστόσο πίσω μόλις πρόσφατα στο θέμα της βίζας εργασίας Η-1Β. Κι αυτό για τα «μάτια» του τεχνο-ολιγάρχη και «δεξιού χεριού» του, Έλον Μασκ.

Η ρύθμιση αφορά αλλοδαπούς εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ.

Με τέτοια βίζα άρχισε να εργάζεται στις ΗΠΑ και ο ίδιος ο Μασκ, σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, η καταγωγή του οποίου είναι από τη Νότια Αφρική.

Όμως δεν είναι μόνο ο Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» που πέφτει σε αντιφάσεις.

Ενόσω «ξηλώνει» το ένα μετά το άλλο μέτρα και προγράμματα του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν, απομακρύνοντας τις ΗΠΑ από τις δημοκρατικές αξίες και αρχές της Δύσης, «η ταχεία δράση στη μεταναστευτική πολιτική», παρατηρεί εύστοχα το πρακτορείο AP, «αποτελεί απόδειξη του πώς οι Δημοκρατικοί δεν αντιστέκονταν πλέον σε ορισμένες αυστηρές προτάσεις».

Ενώ ο νέος πρόεδρος έχει θέσει την άγρια καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης ως κορυφαία προτεραιότητά του, «ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν», εξηγεί.

Αυτά, ενώ στα πρώτα τρία χρόνια της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων είχαν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ -κατά μέσο όρο στα 2 εκατομμύρια ετησίως- προτού η ICE προχωρήσει κατά το οικονομικό έτος 2024 στον μεγαλύτερο αριθμό απελάσεων την τελευταία δεκαετία.

Έως τώρα, η χρονιά με τις περισσότερες απελάσεις ήταν το 2012, φτάνοντας τις 409.000. Ήταν επί διακυβέρνησης Ομπάμα.

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Στην αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του είχε δεσμευτεί να απελάσει 2-3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τελικά, ο αριθμός αυτός έφτασε 1,5 εκατομμύριο όταν έφυγε το 2021 από τον Λευκό Οίκο.

Το τι θα συμβεί τελικά στην εποχή Τραμπ 2.0 είναι κάτι που μένει να φανεί.

Αλλά οι οιωνοί για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ήδη πολύ κακοί…

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μουσείο το σπίτι της φρίκης

Μουσείο το σπίτι της φρίκης

Η φρίκη ζωντανεύει. Η κατοικία του Ρούντολφ Ες, του διαβόητου διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο κολαστήριο…