Φούντωσε η συζήτηση για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς με αφορμή τον –όχι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο – χαιρετισμό του Ιλον Μασκ κατά την ομιλία του ύστερα από την ορκωμοσία του – εκ νέου πλανητάρχη – Τραμπ, τον οποίο με υπέρογκο… σθένος υποστήριξε. Μπορεί να προκαλεί απέχθεια αυτή η κίνηση με το αποτρόπαιο ιστορικό φορτίο που κουβαλάει, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά και δεν έγινε μόνο στην Αμερική του 2025. Περιστατικά απροκάλυπτων ναζιστικών χαιρετισμών έχουμε δει σχετικά πρόσφατα και στη χώρα μας, παρόλο που έχει μετρήσει δεκάδες χιλιάδες θύματα από τις θηριωδίες των Ναζί. Στην Ελλάδα, ο ναζιστικός χαιρετισμός δεν διώκεται ποινικά όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία) μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάντα όμως, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας κι έπειτα, καταδικάζεται από την κοινωνία, συνήθως τιμωρείται θεσμικά και εσχάτως εξετάζεται κατά περίπτωση αν εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο. Ανεξάρτητα από την ποινικοποίησή του, σε όλο τον κόσμο θεωρείται προσβολή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τη χιτλερική μηχανή εξόντωσης ανθρώπων.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι χρυσαυγίτες
Την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά χαιρετισμών που προκάλεσαν την αποστροφή της κοινής γνώμης. Την πρωτοκαθεδρία έχουν τα μέλη και οι υποστηρικτές της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, οι οποίοι εμφανίστηκαν σε πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο να χαιρετούν κορδωμένοι ναζιστικά ακόμα και σε συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος. Το 2011, ο τότε γενικός γραμματέας Νίκος Μιχαλολιάκος χαιρέτησε ναζιστικά κατά τη διάρκεια του πρώτου δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Αθηναίων (επί δημαρχίας Καμίνη), ύστερα από έντονο διαπληκτισμό με τον δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρο Κωνσταντίνου προκαλώντας την κατακραυγή.
Ο Νότης Σφακιανάκης τραγουδώντας στην πίστα
Το 2012 δημοσιεύεται στο YouTube ένα βίντεο που δείχνει τον – εδώ και καιρό αποσυρμένο από τη νύχτα – Νότη Σφακιανάκη να σηκώνει το χέρι του την ώρα που τραγουδάει και να χαιρετά ναζιστικά κατά τη διάρκεια του προγράμματός του. Ο Νότης Σφακιανάκης ένιωσε την ανάγκη να χαιρετήσει με αυτόν τον τρόπο μπροστά στο κοινό του μέσα σε ένα κέντρο διασκέδασης και ύστερα από καιρό, όταν έγινε γνωστό το βίντεο και ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, οι υποστηρικτές του έκαναν λόγο για παρεξήγηση και έλεγαν πως η πρόθεσή του ήταν να χλευάσει το φασιστικό μας κράτος, μη θέλοντας βέβαια να θυμούνται προγενέστερες δηλώσεις του τύπου «Η Χρυσή Αυγή δεν σπάει κανέναν στο ξύλο. Μια χαρά…» ή «Δυο μάγκες έβγαλε η χώρα. Μεταξά και Παπαδόπουλο».
Ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Κατίδης μέσα στο γήπεδο
Το 2013, ο ναζιστικός χαιρετισμός του εικοσάχρονου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γιώργου Κατίδη στον αγώνα ΑΕΚ – Βέροια, μέσα στο ΟΑΚΑ, έκανε τον γύρο του κόσμου, ντροπιάζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά το περιστατικό και την κατακραυγή της κοινωνίας και των φιλάθλων της ΑΕΚ, ο ποδοσφαιριστής προσπάθησε να τα μαζέψει. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε τον ισόβιο αποκλεισμό του από όλες τις εθνικές ομάδες και η Ενωση την αποπομπή του. Από τότε και ύστερα η ΕΠΟ θέλησε να ενθαρρύνει ανάλογα φαινόμενα και περιέλαβε στον τύπο συμβολαίου που οι ποδοσφαιριστές υπογράφουν με τις ομάδες αντίστοιχες απαγορεύσεις.
Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης μπροστά στη Μάγδα Φύσσα
Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης, πατέρας του τότε υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προέβη σε ναζιστικό χαιρετισμό μπροστά στη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα. Ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «αποκτήνωση» παίρνοντας αποστάσεις από τη χειρονομία του πατέρα του, ενώ την οριστική του διαγραφή από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε το Α’ Τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Ο αστυνομικός που προπηλάκισε τον Αϊ-Βασίλη
Τελευταίο περιστατικό ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα στο Χαλάνδρι, όταν αστυνομικός που υπηρετούσε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα συνεπλάκη με εθελοντή του Δήμου ντυμένο Αϊ-Βασίλη για τις εορταστικές εκδηλώσεις και κατόπιν τον απειλούσε χαιρετώντας ναζιστικά, γεγονός που προκάλεσε και έντονες πολιτικές αντιδράσεις με ανακοινώσεις που ζητούσαν εξηγήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Υπάρχουν χειρονομίες με έντονους συμβολισμούς, που θα σημαίνουν τα ίδια πράγματα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο σταυρός, το σήμα της νίκης, ο σηκωμένος αντίχειρας, το σηκωμένο μεσαίο δάχτυλο… Ετσι και ο ναζιστικός χαιρετισμός. Θα σημαίνει τα ίδια πράγματα όσα χρόνια κι αν περάσουν…
Πηγή: tanea.gr