Στο νέο σύστημα συνταγογράφησης αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, την Παρασκευή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “το νέο σύστημα συνταγογράφησης ευθύνεται για όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αρχή της εβδομάδας. Όμως, από την Τρίτη, η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά”.
“Η νέα υπερσύγχρονη πλατφόρμα συνταγογράφησης βρισκόταν στη διάθεση των γιατρών τους τελευταίους δύο μήνες, παράλληλα με το παλαιό σύστημα. Τη Δευτέρα το παλαιό σύστημα αποσύρθηκε και έμεινε μόνο το νέο με όλα τα τεχνικά ζητήματα που παρουσιάστηκαν και τα οποία πράγματι υπήρχαν”, υπογράμμισε.
“Η νέα υπερσύγχρονη πλατφόρμα θα βοηθήσει σε πολλά ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη ανάλυση των θεραπειών αλλά και των ασθενειών, τη σύνδεση με τον ψηφιακό φάκελο του εκάστοτε ασθενούς, ενώ σταδιακά θα συνδεθούν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ σημαντικό κομμάτι είναι πως θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου υπερσυνταγογραφήσεων”, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως “το 2025 είναι μια μεγάλη χρονιά όπου παραδίδονται μεγάλα έργα, όπως το έργο της συνταγογράφησης, το έργο της διασύνδεσης όλων των αρχείων αλλά και η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου όλων των νοσοκομείων”, κάνοντας λόγο για “έργα που έχουμε τεράστια ανάγκη ως χώρα”.
Ερωτηθείς για τα αυτοκίνητα, σημείωσε πως “όλοι οι φορείς σχετικά με ένα αυτοκίνητο έχουν πολλά και διαφορετικά μητρώα”, δίνοντας παράδειγμα σημείωσε πως “άλλο μητρώο είχε το Μεταφορών για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, άλλο η ΑΑΔΕ για τα οικονομικά στοιχεία του αυτοκινήτου, άλλο η αστυνομία”, τονίζοντας πως όλα αυτά τα μητρώα ενοποιούνται. Τέλος, πρόσθεσε πως “στόχος είναι πως θα απλοποιηθούν διαδικασίες και για τις εισαγωγές των μεταχειρισμένων και για τον φάκελο του αυτοκινήτου, δηλαδή να υπάρχει το ιστορικό ενός αυτοκινήτου”.
Αναφορικά με τον προσωπικό αριθμό ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως “οι τελευταίες διευκρινήσεις που ήθελε η Αρχή Προσωπικού Χαρακτήρα για τη σχετικά αναγραφή έχουν δοθεί και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την έγκριση”, ενώ παράλληλα σημείωσε πως “οι πολίτες που ήδη έχουν βγάλει νέες ταυτότητες δεν χρειάζεται να βγάλουν πάλι μαζί με τον προσωπικό αριθμό”, ενώ υπογράμμισε πως “αυτό είναι ο τρόπος να ξεκαθαρίσουμε τα μητρώα του κράτους”.
Για την κατάργηση των υποθηκοφυλακίων, ο υπουργός σημείωσε πως “πλέον όλη η διαχείριση των ακινήτων θα γίνεται από τα κτηματολόγια, η ψηφιοποίηση προχωράει πολύ γρήγορα έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον να μεταβεί κανείς πουθενά προκειμένου να αναζητήσει ένα αρχείο”. Μάλιστα, σημείωσε πως “για τον νομικό έλεγχο που ένας νομικός θα χρειαζόταν μία ώρα, πλέον, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και ενός προγράμματος το οποίο διαβάζει τα συμβόλαια μόνο του και φέρνει στην οθόνη του νομικού αυτά τα σημεία ακριβώς που πρέπει να ελέγξει, άρα αυτή η δουλειά θα γίνεται σε 5 λεπτά”.
Αναφορικά με τον υπευπολογιστή Δαίδαλο σημείωσε πως “θα είναι ο πυρήνας του συστήματος της Τεχνητής Νοημοσύνης του ελληνικού δημοσίου, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτός θα είναι ένας από τους 5 γρηγορότερους στην Ευρώπη και από τα 500 πιο γρήγορα συστήματα του κόσμου, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στο Λαύριο”, σημειώνοντας πως “στα τέλη του έτους θα έχουμε το δικό μας σύγχρονο μηχάνημα πάνω στο οποίο θα βρίσκουμε λύσεις με τα δεδομένα που υπάρχουν για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα”.
Πηγή: capital.gr