Να ενισχύσουν τα μπλόκα τους και να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι αγρότες, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Πλατύκαμπο – προαναγγέλλοντας μάλιστα την επέκταση των μπλόκων από τη Θεσσαλία σε βόρεια Ελλάδα και Έβρο.
Καθώς φάνηκε οι προτάσεις της κυβέρνησης και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή για τον πρωτογενή τομέα, δεν ικανοποίησε τους αγρότες σε σχέση με την επίλυση των αιτημάτων τους που περίμεναν περισσότερα, ιδίως σε θέματα που αφορούν το αγροτικό ρεύμα και το κόστος παραγωγής.
Σήμερα, τρίτη ημέρα των κινητοποιήσεων, τα μπλόκα κάτω από τον Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας και της επαρχίας των Φαρσάλων, καθώς και αυτό των αγροτών του νόμου Λάρισας στον κόμβο της Γυρτώνης, ενισχύονται με νέες δυνάμεις. Συν τοις άλλοις, οι αγρότες της Λάρισας αποφάσισαν στις 4 μ.μ. της Κυριακής να βρεθούν με τα τρακτέρ τους στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, και θα καταθέσουν λουλούδια ως φόρο τιμής στα θύματα.
Στην Κεντρική Μακεδονία, αγρότες από την Πέλλα και το Κιλκίς έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε διάφορα σημεία των δύο συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων, χωρίς προς το παρόν να έχουν αποκλείσει δρόμους. Στην Πέλλα, οι αγρότες έχουν σταθμεύσει τα αγροτικά τους μηχανήματα σε τρία διαφορετικά σημεία: στο κέντρο της Κρύας Βρύσης βρίσκονται 30 τρακτέρ, στον κόμβο Γυψοχωρίου 19 και στη διασταύρωση Παραλίμνης 50. Επιπλέον, στο γήπεδο του Πολυκάστρου, στο Κιλκίς υπάρχουν 43 αγροτικά μηχανήματα.
Στη Θράκη μπλόκο έχει στηθεί στη Νέα Μάκρη Αλεξανδρούπολης στον κόμβο προς Εγνατία μετά από κάλεσμα ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τη καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου το 2023, με τη συμμετοχή μελισσοκόμων και άλλων αγροτών της περιοχής.
Η επόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα κλιμάκωσης καθώς αναμένεται να στηθούν νέα μπλόκα σε Βόρεια Ελλάδα και Έβρο, δηλώνουν πηγές του αγροτικού κόσμου. Οι Θεσσαλοί αναμένεται να συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών οδικών δρόμων ενώ θα δούμε και την κάθοδο των τρακτέρ σε μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Ήδη το μπλόκο της Γυρτώνης αποφάσισε να κατεβάσει τρακτέρ το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στην Λάρισα και το παράδειγμά του δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μπλόκα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να οριστεί πανελλαδική σύσκεψη ώστε οι αγρότες να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους. Ενδεχομένως θα συζητηθεί και θα επιδιωχθεί συνάντηση με την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα πυκνώνουν τους αποκλεισμούς δρόμων.
Κώστας Τσιάρας: Δίνουμε ανάσα για τους αγρότες με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια – Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή
“Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, μια πραγματική ανάσα για τους αγρότες της χώρας”, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη. Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ο Υπουργός επεσήμανε πως “η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, μεθοδικά και αποφασιστικά, προχωρά σε ένα πλαίσιο που διαγράφει βάρη δεκαετιών για τους αγρότες μας”.
Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες. “Μιλάμε για δάνεια που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες, δάνεια παλαιά, τα περισσότερα από τη δεκαετία του 2000, τα οποία έχουν μαυρίσει τις ζωές των αγροτών μας. Αυτά τα δάνεια είναι η ευκαιρία να ξεπαγώσουν, να ελευθερώσουν περιουσίες και να δώσουν ανάσα στην παραγωγή”, τόνισε ο Υπουργός.
Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων:
Προβλέπεται γενναία διαγραφή μέρους του κεφαλαίου των δανείων μέσω συμβιβαστικών λύσεων, επιτρέποντας στους αγρότες να αποκτήσουν βιώσιμες συνθήκες εξυπηρέτησης.
Εισάγονται διακανονισμοί που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παραγωγού.
Την επίβλεψη της διαδικασίας αναλαμβάνει η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζει τη διαφάνεια μέσα από την υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων από τους εκκαθαριστές.
Οι υποθέσεις δανείων ανατίθενται αποκλειστικά σε εξειδικευμένους διαχειριστές, με βαθιά γνώση των αναγκών του αγροτικού κόσμου.
“Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολιτείας βλέπουμε τόσο γενναίες ρυθμίσεις. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι αγρότες μας αξίζουν. Γιατί, ναι, είναι δύσκολο να καλλιεργείς στη χώρα μας με τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης “, υπογράμμισε ο Υπουργός.
“Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή. Είμαι εδώ, όπως και οι συνεργάτες μου, για να ακούμε τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου και να βρίσκουμε μαζί λύσεις. Ο αγροτικός τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας μας, και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν μόνο του”, κατέληξε ο Υπουργός.
Διαβάστε ακόμη:
* Κ. Μητσοτάκης: Ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών
* Σε ποσό άνω των 4,7 δισ. ευρώ κοστολογούνται οι απαιτήσεις των αγροτών στα μπλόκα
Πηγή: capital.gr