Ο Τσίπρας, το δημοψήφισμα και η στρατηγική του δράματος…

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Λίγη μεταπολιτευτική αποτίμηση, αναμνήσεις με γραβάτες και δημοψηφίσματα, Ολαντρεού και Σόιμπλε. Σαν μια βόλτα στα σοκάκια της νοσταλγίας (με τόσο ποιητική διάθεση) διαβάζεται η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα «Libération» με αφορμή τα δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά Αριστερά» του 2015. Κι αναφέρομαι σε νοσταλγία γιατί, για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη αφήγηση μας αφήνει ιδιαίτερα σοφότερους. Ενώ η απεύθυνση στο αριστερό κοινό της συγκεκριμένης εφημερίδας οδηγεί τον Τσίπρα μονάχα σε διαπιστώσεις αυτοδικαίωσης, παρότι σε άλλες τοποθετήσεις του έχει επιδείξει και μια πιο αναλυτική διάθεση. Κατηγορεί τις τότε ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι δεν είχαν «καμία απολύτως διάθεση να καταλήξουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό με την αριστερή κυβέρνηση μιας χώρας που αδυνατούσε να πληρώσει το χρέος της», θεωρώντας πως εκ των υστέρων δικαιώθηκε, αναφερόμενος και στα καλά λόγια που έγραψαν γι’ αυτόν αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές επειδή «η κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί κυρίως από εκείνους που έχτισαν το μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά ότι είναι «αδιαμφισβήτητο γεγονός» ότι αυτός έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση. Περισσότερο ενδιαφέρουσα, ωστόσο, βρήκα τη διατύπωσή του για το δημοψήφισμα, η οποία αποτελεί την κυνική παραδοχή μιας στρατηγικής απέναντι στο τότε πολιτικό αδιέξοδό του, που θα πρέπει να προβληματίσει όσους ακόμη το υπερασπίζονται στη βάση αρχών: «Θέσαμε σε εφαρμογή μια στρατηγική που αποσκοπούσε στη δραματοποίηση της κρίσης, προκειμένου να προκαλέσουμε ένα αποτελεσματικό σοκ. Αυτή ήταν η στρατηγική του δημοψηφίσματος». Η στρατηγική του σοκ.

Εξελίξεις για την τραγωδία στη Λιβύη

Το τροχαίο δυστύχημα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2023 με θύματα μέλη ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε Ελληνες, τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες, ανοίγει ξανά και στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή. Επιζώντες και συγγενείς νεκρών έχουν στραφεί στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου στο Στρατοδικείο Αθηνών, αλλά και αγωγών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Τα όσα περιγράφονται στα δικόγραφα και σε διαρροές έχουν ήδη γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης από τη Νέα Αριστερά, ενώ, απ’ ό,τι ακούω, ετοιμάζεται και τουλάχιστον μία ακόμη από άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Για να είμαστε σαφείς: το ότι είχε πάει κάτι στραβά δεν το αρνείται κανείς σήμερα στο «Πεντάγωνο». Στα δικόγραφα, λοιπόν, οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως υπήρξε, προφανώς, τροχαίο αλλά ότι η αποστολή ήταν ευάλωτη επειδή δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο στην οργάνωσή της. Με πλέον χαρακτηριστικό το γεγονός – όπως υποστηρίζουν – ότι η διαταγή δόθηκε προφορικά, πως ανταλλάχθηκαν πληροφορίες μέσω εφαρμογής chat, ότι δεν ληφθήκαν υπ’ όψιν εσωτερικές προειδοποιήσεις ασφαλείας και πως δεν δόθηκαν μέσα επικοινωνίας εκτός από τρεις κάρτες SIM που δεν λειτουργούσαν, όπως μου τόνισε η πηγή μου. Τέλος, στην κατάθεσή του αξιωματικός κατονομάζει ανώτερό του αναφέροντας ότι παραδέχτηκε πριν από την αναχώρησή τους ότι «δεν υπάρχει σαφής γνώση για το πού θα εγκατασταθούμε και θα δράσουμε».

Χίος εναντίον… Μουτζούρη

Σας έγραφα τις προάλλες για το αντάρτικο που επιχειρεί να ξεσηκώσει κατά της επένδυσης για την εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο ο γνωστός… πονοκέφαλος της ΝΔ και περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Που απειλεί να την ακυρώσει, παρότι είχε συνυπογράψει, με την Αλεξάνδρα Σδούκου, τις έρευνες που προηγήθηκαν. Η Χίος, ωστόσο, έχει άλλη άποψη. Το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού έλαβε την απόφαση να απορρίψει την πρόταση της αντιπολίτευσης που ζητούσε να προσφύγει ο Δήμος κατά της υπουργικής απόφασης της Σδούκου. Ο χιώτης φίλος της στήλης, όμως, που με ενημέρωνε αυτές τις μέρες σχετικά, μου είπε ότι το θέμα προκάλεσε και μια διαγραφή, ενός δημοτικού συμβούλου της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο νησί, ονόματι Μιχάλη Χατζηδάκη, που τάχθηκε υπέρ της «κυβερνητικής» γραμμής. Κι αυτό διότι, όπως μου λέει ο φίλος, είναι συνεργάτης τού, επίσης Χιώτη, πρώην υπουργού Νότη Μηταράκη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Δεύτερος γύρος

στο μασάζ

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Θα θυμάστε, ίσως, ότι πριν από τα Χριστούγεννα είχε ξεκινήσει ένας γύρος ενημερωτικών συναντήσεων των υπουργών με γαλάζιους βουλευτές στη Βουλή για να συζητήσουν το νομοθετικό έργο. Ακούω ότι μετά την προεδρική εκλογή, λοιπόν, θα ξεκινήσει νέος κύκλος, μιας και η ιδέα κρίθηκε πολύ πετυχημένη από τους Γιώργο Μυλωνάκη και Σταύρο Καλαφάτη που την οργάνωσαν. Στη λίστα για τις επόμενες συναντήσεις είναι ο Κώστας Τσιάρας (αφού το Αγροτικό επανήλθε, άλλωστε, κάπως δυναμικά στην επικαιρότητα) και ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Ενόχληση στο Μαξίμου για τον ΕΟΠΥΥ

Στο Μαξίμου υπήρξε μια κάποια ενόχληση για την κατάσταση που προέκυψε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αναφέρομαι στο σκηνικό που είδαμε όλοι, με τους υπαλλήλους να λείπουν και τον Αδωνη Γεωργιάδη να εφορμά με κλειδαρά και καφέδες για τους ασθενείς. Το συγκεκριμένο θέμα είχε ευαισθητοποιήσει, θυμίζουν κυβερνητικές πηγές, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που μια από τις πρώτες εξαγγελίες του ήταν να λύσει την ταλαιπωρία που υφίστανται βαριά ασθενείς που περιμένουν σε ουρές για να εξυπηρετηθούν. Εκτός από τα άμεσα μέτρα που ανακοινώθηκαν, λοιπόν, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ανακοινώσεις και για αλλαγές στη διοίκηση του οργανισμού. Μια εισήγηση για άμεση αντίδραση και «ξηλώματα» δεν έγινε δεκτή, αλλά το Μαξίμου, μου λένε, εξετάζει ονόματα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μυστικά μιας ψηφοφορίας

Τα μυστικά μιας ψηφοφορίας

Η πρόσφατη πανηγυρική ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν εξαίρεση στον κανόνα του συγκρουσιακού κλίματος μεταξύ…