Του Δημήτρη Γκάτσιου
Συνθήκες αναμονής στις δύο πλευρές του Αιγαίου δημιουργεί η αλλαγή σελίδας στο Οβάλ Γραφείο και το άνοιγμα του δεύτερου τετραετούς κύκλου για τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Αθήνα και Άγκυρα, με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά και διαφορετικές προσδοκίες, στρέφουν την οπτική τους στην αποκρυστάλλωση των πτυχών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που θα επηρεάσουν άμεσα, όπως είναι αναμενόμενο, τις ελληνικές και τουρκικές θέσεις στο φόντο της ευρύτερης περιοχής. Οι νέες ισορροπίες απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, ανάγνωση και ανάλυση της επόμενης ημέρας, αλλά και αναπροσαρμογή στο δόγμα που πρεσβεύει η εποχή Τραμπ. Αναπροσαρμογή πολιτικής απέναντι στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο και σε μια αντίληψη η οποία εδράζεται και προωθεί το σύνθημα “οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρώτα”, μετρώντας, από εκεί και πέρα, όπως σχολιάζουν παρατηρητές, το ειδικό βάρος κάθε συμμαχίας ανάλογα με την υλοποίηση των στόχων της Ουάσινγκτον στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Η βάση
Όσο κι αν η ελληνική πρωτεύουσα εμφανίζεται βέβαιη για τη σταθερότητα και το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός συγκαταλέγεται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που συνιστούν λίγη υπομονή μέχρι να κάτσει η σκόνη. “Είναι σημαντικό να αφήσουμε να καθαρίσει το τοπίο, να διακρίνουμε αυτά που κατά τα φαινόμενα συνιστούν επανάληψη κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών και να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Ευρώπη”, είναι η σχετική αναφορά στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη. Κυρίαρχη εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, είναι ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο της Ουάσινγκτον.
Κι αυτό γιατί, πέρα από την πρόσφατα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, την παραγγελία των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, αλλά και τον ρόλο-κλειδί της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα:
– Αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
– Δαπανά άνω του 3% του ΑΕΠ της στον αμυντικό τομέα.
Τα κλειδιά
“Έχουμε πολύ ισχυρούς δεσμούς στην Ουάσινγκτον, τόσο στο Ρεπουμπλικανικό όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή εταιρική σχέση και δεν αναμένω οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα”, είναι η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καταμετρώντας προσδοκίες στη νέα εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρητές εκφράζουν την άποψη ότι οι χώρες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή των ανατολικών ακτών της Μεσογείου ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης θα έχουν τη στήριξη της αμερικανικής πρωτεύουσας μέσα στην επόμενη τετραετία. “Οι σχέσεις μας έχουν στρατηγικό βάθος, έχουν στέρεες βάσεις, εδράζονται σε κοινές αξίες, εδράζονται, επίσης, σε κοινά συμφέροντα και σε κοινές γεωπολιτικές προτεραιότητες”, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.
“Πρέπει να συνεχίσουμε να ποντάρουμε στα πολλαπλά κέρδη της προηγούμενης τετραετίας επί των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Να ποντάρουμε στο γεγονός ότι η συνεργασία μας είναι σημαντική για την περιοχή”, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, ορίζοντας ως κλειδιά για την επόμενη ημέρα των σχέσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον:
– Την προώθηση σχεδίων, με έμφαση στην ενέργεια. Εκεί, δηλαδή, που προκύπτει σύγκλιση συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρείται τυχαία η περίοδος που επελέγη για την εμπλοκή της Chevron (εκτός της ExxonMobil) στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης.
Το ενδιαφέρον και η ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών ενισχύει, όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
– Τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός άξονα σταθεροποίησης στην περιοχή, που αποτελείται από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να τοποθετηθεί και το… γεωπολιτικό DNA του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδόθηκε η Αθήνα τις ημέρες που προηγήθηκαν της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και στη διεύρυνση της κοινής ατζέντας με το Κάιρο και τη Λευκωσία (στοιχείο που αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη – Αλ Σίσι με το πέρας της πρόσφατης τριμερούς Συνόδου), ενώ παράλληλα προτάσσει την αναβάθμιση των σχέσεων με τους ισχυρούς του Κόλπου και, πιο συγκεκριμένα, με τη Σαουδική Αραβία. Ο πρωθυπουργός και πολυμελής υπουργική ομάδα βρέθηκαν προσφάτως στην πόλη Αλ Ούλα για διευρυμένες συνομιλίες με τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, τη στιγμή που το Ριάντ αποκτά για την Αθήνα ξεχωριστή διπλωματική σημασία, κυρίως επειδή στέκεται αντίβαρο στην εξάπλωση της επιρροής της Άγκυρας στη Συρία.
Διαβάστε ακόμη:
* Νέα πρόκληση Ερντογάν: Θεσσαλονίκη και Κύπρος τα σύνορα της Τουρκίας
* Οτσαλάν: Επιδιώκει διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης του PKK
Πηγή: capital.gr