Η πρόσφατη πανηγυρική ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν εξαίρεση στον κανόνα του συγκρουσιακού κλίματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μια ιδέα για τη διάθεση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης έδωσε άλλωστε η χθεσινή, πρώτη για το 2025, κοινοβουλευτική κόντρα Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Ανδρουλάκη. Ηταν επίσης η πρώτη μάχη τους μετά τα αποκαλυπτήρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ενα πρόσωπο της γνήσιας λαϊκής Δεξιάς, έμπειρος κοινοβουλευτικός με συμπάθειες σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ο Νικήτας Κακλαμάνης, κέρδισε διακομματική στήριξη (247 «ναι», 50 «παρών») για τη θέση Προέδρου της Βουλής. Στην άλλη πρωθυπουργική επιλογή, με δεξιόστροφο πρόσημο και εκείνη, δεν σηκώνεται σημαία συναίνεσης. Ο Κώστας Τασούλας, εκλεγμένος τρεις φορές στο τιμόνι του κοινοβουλίου, «μπαίνει» στην πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας με τεταμένο το κλίμα στο κομματικό σύστημα. Η εικόνα της σημερινής προδιαγεγραμμένα άγονης διαδικασίας (η επόμενη την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου) εκτιμάται ότι θα είναι και η τελική. Διότι το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να κυλήσει χωρίς ανατροπές στους αριθμητικούς συσχετισμούς και, συνεπώς, στα πολιτικά συμπεράσματα που θα εξαγάγει η κάθε πλευρά σε επίπεδο ουσίας και συμβολισμών. Δύσκολα θα αλλάξει δηλαδή το τοπίο μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, που απαιτεί σχετική πλειοψηφία (151 «ναι»), αφού παρά την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, ζητούνται ακόμα αυξημένες πλειοψηφίες με 200 «ναι» στις δύο πρώτες και 180 στην τρίτη ψηφοφορία. Οσα αναδεικνύονται μέσα από το πρώτο πολιτικό ορόσημο του 2025 επιβεβαιώνουν το κλείσιμο του ματιού του Μητσοτάκη στους «δικούς» του και κατ’ επέκταση στην παραδοσιακή εκλογική βάση της ΝΔ. Ο επόμενος βαρύς σταθμός για τις πολιτικές δυνάμεις αργεί, καθώς η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ξαναδοκιμάσει στρατηγικές και όρια (συγκρούσεων ή συναίνεσης) εκκινεί το νωρίτερο το φθινόπωρο – πρόκειται περισσότερο για «θέμα» του 2026, που θα αποτελέσει και αντικείμενο των εκλογών το 2027.
Επί της ουσίας η προεδρική εκλογή κλείνει έναν μακρύ ζωηρό πολιτικό κύκλο, οδηγώντας τη ΝΔ ύστερα από μήνες σε εσωκομματική «ειρήνη». Οι άνευ ρίσκου κινήσεις του Μητσοτάκη τον γλιτώνουν προσώρας από έκτακτη διαχείριση τριγμών από το συντηρητικότερο τμήμα. Ακόμα και αν ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν παίρνουν πόντους από τις παραταξιακές επιλογές, ως προτεραιότητα ορίστηκε να μη χάσουν κιόλας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ δεν απειλείται από τους αντιπάλους αλλά ταυτόχρονα δεν αντανακλάται σε οποιονδήποτε δείκτη η ικανοποίηση που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο. Σύμφωνα με γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega, επικροτούν την επιλογή Τασούλα οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι (66%) και οι δεξιοί (51%) ενώ οι κεντρώοι μοιράζονται σε θετική (40%) και αρνητική (43%) στάση. Αλλη μέτρηση (Pulse/Σκάι) δείχνει θετική υποδοχή του Τασούλα από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ (88%) και από το 23% όσων έχουν σταθμεύσει στην γκρίζα ζώνη, ενώ άλλη (Alco/Alpha) δείχνει ότι με την εκλογή Τασούλα συμφωνεί το 66% των κεντροδεξιών, το 65% των δεξιών αλλά το 30% των κεντρώων.
Οι 162 ψήφοι. Η εμφανής στροφή του Μητσοτάκη στο κόμμα του τους τελευταίους μήνες πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση και τον δυσκολεύει προσωπικά στην ανάγκη ισορροπίας του ανάμεσα σε επιλογές και ρητορική που θα λειτουργούν ως ανάχωμα στην Υπερδεξιά χωρίς να απογοητεύουν το Κέντρο και εκείνες που θα του επιτρέπουν έναν πειστικό κεντρώο προσανατολισμό χωρίς να αφήνουν περιθώρια διεκδικήσεων στα δεξιότερα. Οι κυβερνητικοί ελπίζουν ότι «η συναινετική θητεία» του Τασούλα θα αντισταθμίσει την όποια έλλειψη κεντρώου «ενθουσιασμού», επιμένοντας ότι «τον προσανατολισμό τον δείχνουν οι πολιτικές». Μέχρι τότε, ο Τασούλας έχει διασφαλισμένες τις γαλάζιες ψήφους, προερχόμενες και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από το κλαμπ των ανεξάρτητων, αφού στηρίζουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς – αμφότεροι σε πλήρη ρήξη με τον Μητσοτάκη. Η τελική αριθμητική θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των βουλευτών στη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Αν στα 158 σίγουρα «ναι» προστεθούν τρεις άλλοτε «Σπαρτιάτες» (Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης) και ο ανεξάρτητος προερχόμενος από την Ελληνική Λύση Παύλος Σαράκης, θα καταγραφούν 162 ψήφοι. Οι ανεξάρτητοι καθορίζουν επίσης την αριθμητική των άλλων υποψηφίων. Στον Τάσο Γιαννίτση κατευθύνεται μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος Πέτρος Παππάς και στη Λούκα Κατσέλη η Νέα Αριστερά και πιθανότατα οι ανεξάρτητες Αθηνά Λινού και Αρετή Παπαϊωάννου. Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου επιχειρούν νίκες στις μάχες συμβολισμών: ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζεται στην εικόνα «θεσμικότητας» και σε εντεινόμενα σινιάλα στο Κέντρο, ο Σωκράτης Φάμελλος προσπαθεί να αρπάζει τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης.
Πηγή: tanea.gr