Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Τα τελευταία δύο χρόνια, μικρότεροι και λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί έχουν κερδίσει έδαφος στην εγχώρια τουριστική σκηνή, καθώς οι υψηλές τιμές και ο υπερβολικός συνωστισμός των κοσμοπολίτικων νησιών στρέφουν τους ταξιδιώτες σε εναλλακτικές λύσεις. Ενδεικτικά, νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος και η Λήμνος, καταγράφουν σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας, με τη διεθνή επιβατική κίνηση να αυξάνεται σταθερά.
Στη Μυτιλήνη, το αεροδρόμιο γνώρισε εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο σύνολο της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, το 2024, οι διεθνείς επιβάτες ανήλθαν σε 177.605 από 121.783, σημειώνοντας άνοδο 45,8% σε σχέση με το 2023. Οι συνολικοί διακινηθέντες επιβάτες (εσωτερικού και εξωτερικού) στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ανήλθαν σε 563.543 έναντι 497.499, σημειώνοντας αύξηση 13,3%. Παρόμοια ανοδική πορεία ακολούθησε και η Σάμος, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καταγράφοντας αύξηση 2,3% στον συνολικό αριθμό επιβατών, φθάνοντας σε 488.194 έναντι 477.306 το 2023.
Εξετάζοντας τη διεθνή επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 295.377 από 283.950 το προηγούμενο έτος. Επισημαίνεται ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καταγράφουν αυξημένες τουριστικές ροές από τη γειτονική Τουρκία. Πιο αναλυτικά η περσινή χρονιά έκλεισε με διπλασιασμό των Τούρκων επισκεπτών για την Μυτιλήνη. Από 70 χιλιάδες που ήταν το 2023, πέρυσι ανήλθαν σε 140 χιλιάδες, που σημαίνει ότι διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.
Η άνοδος της επισκεψιμότητας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν περιορίζεται στη Μυτιλήνη, καθώς το 2024 οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την περιοχή ξεπέρασαν τις 500.000. Οι επισκέπτες από την Τουρκία επιλέγουν τα συγκεκριμένα νησιά όχι μόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι μικρές αποστάσεις και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες καθιστούν τα ταξίδια τους ιδιαίτερα εύκολα και ελκυστικά.
Ενδεικτικά, η Μυτιλήνη απέχει μόλις 45 λεπτά με το καραβάκι από το Αϊβαλί, γεγονός που ευνοεί τις συχνές και σύντομες αποδράσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των επισκεπτών, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι έως 35 ετών. Οι Τούρκοι τουρίστες δεν διστάζουν να ξοδέψουν σημαντικά ποσά,
προσφέροντας μια πολύτιμη ώθηση στις τοπικές οικονομίες.
Η φετινή ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή του προγράμματος visa express για τους Τούρκους πολίτες. Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο και καλύπτει 10 νησιά του Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος και η Λέρος. Αυτή η απλουστευμένη διαδικασία για την έκδοση βίζας διευκόλυνε την πρόσβαση και ενίσχυσε περαιτέρω τη δυναμική της τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα.
Με αυτή την τάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποκτούν έναν σταθερό ρόλο ως αγαπημένοι προορισμοί για τους Τούρκους τουρίστες, ενισχύοντας τη διασυνοριακή σύνδεση και προσθέτοντας μια ακόμα διάσταση στην τοπική ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη:
* Τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν του 2025 και το νέο στοίχημα του τουρισμού
* ΙΝΣΕΤΕ: Πρωτιά της Ελλάδας στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων στη Μεσόγειο
Πηγή: capital.gr