Προσωπεία

Προσωπεία

Γιουν Σουκ Γέολ

Κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης

Εισαγγελείς στη Νότια Κορέα απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του παραπεμφθέντα προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ – ο οποίος έχει παυθεί των καθηκόντων του – για υποκίνηση εξέγερσης με τη βραχύβια επιβολή στρατιωτικού νόμου στις 3 Δεκεμβρίου. Η άνευ προηγουμένου αυτή εξέλιξη είναι απόρροια απόφασης που ελήφθη μετά τη σύσταση από ερευνητές κατά της διαφθοράς να απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες εις βάρος του Γιουν. Η κίνησή του πυροδότησε κύμα πολιτικής αναταραχής στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και κορυφαίο σύμμαχο των ΗΠΑ. Ενώ προχωρά η ποινική έρευνα, ο Γιουν, που ήταν και ο ίδιος πρώην ανώτατος εισαγγελέας, βρίσκεται υπό κράτηση από τότε που έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που συλλαμβάνεται, στις 15 Ιανουαρίου. Η ανταρσία είναι μια από τις λίγες κατηγορίες για τις οποίες ένας πρόεδρος στη Νότια Κορέα δεν έχει ασυλία. Τιμωρείται με ισόβια ή θάνατο, αν και στη χώρα κανείς δεν έχει εκτελεστεί εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα με την ποινική διαδικασία το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα απομακρυνθεί ο Γιουν από την εξουσία, οπότε και πρέπει να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών.

Αλεξάντερ Λουκασένκο

Η φάρσα και η έβδομη θητεία

Εντολή να κυβερνήσει τη Λευκορωσία για έβδομη συνεχόμενη θητεία επιδιώκει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, συντρίβοντας σταθερά κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, αποκαλούμενος συχνά «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης». Σύμφωνα με έξιτ πολ επανεκλέγεται με ποσοστό 87,6%.«Εχουμε μια σκληρή δημοκρατία στη Λευκορωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγο αφότου ψήφισε στις χθεσινές προεδρικές εκλογές και πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα μπορούσαν να ζητήσουν χάρη, αποκλείοντας ωστόσο κάθε διάλογο με την εξόριστη αντιπολίτευση. Ο 70χρονος Λουκασένκο στη μακροσκελή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι στη χώρα του κανείς δεν εμποδίζεται να εκφραστεί και κάλεσε όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2020 να μετανοήσουν. Από την πλευρά της, η αρχηγός της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαρακτήρισε «φάρσα» τις προεδρικές εκλογές και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Ρόμπερτ Χάμπεκ

Σκληρή κριτική στον Μερτς

«Η Γερμανία δεν πρέπει να προδώσει τις συνταγματικές επιταγές και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο εκλογικό συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο, ασκώντας σκληρή κριτική στη συντηρητική Χριστιανική Ενωση. Δεν πρέπει στο «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ να προστεθεί ένα «Πρώτα η Γερμανία», είπε ο Χάμπεκ. «Το Κέντρο είναι κενό», τόνισε επίσης για τη μετατόπιση προς τα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας με τον Φρίντριχ Μερτς. Το εκλογικό πρόγραμμα των Πρασίνων με κεντρικό σύνθημα «Αισιοδοξία» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους» για επενδύσεις σε υποδομές, άμυνα και εκπαίδευση. Οι Πράσινοι θέλουν επίσης να θεσπιστεί ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους και αύξηση του εγγυημένου κατώτατου ωρομισθίου στα 15 ευρώ. Μάλιστα ο Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μια ακροδεξιά στροφή παρόμοια με την τροχιά που ακολουθεί η Αυστρία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ