Του Δημήτρη Γκάτσιου
Μηνύματα στους υπουργούς για ένταση της δουλειάς και παραγωγή έργου εμπεριείχε η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιείται σε μία συγκυρία πολιτικών… Συμπληγάδων για την κυβέρνηση, όπως αυτές διαμορφώνονται από την αυξανόμενη πίεση που ασκεί η κοινωνία και η αντιπολίτευση για την τραγωδία στα Τέμπη. Ο κ. Μητσοτάκης, που παραδέχτηκε, ουσιαστικά, ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκεται σε… δύσκολο φεγγάρι και υπό την πίεση σοβαρών δυσκολιών, απηύθυνε στα μέλη της υπουργικής ομάδας “κάλεσμα εγρήγορσης και επιτάχυνσης”, το οποίο, όπως εξήγησε σημαίνει την πιο άμεση παραγωγή έργου.
“Ας μην έχουμε αυταπάτες. Στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης οι δυσκολίες είναι σοβαρές και οι απαιτήσεις των πολιτών είναι και δικαιολογημένα αυξημένες. Πολύ περισσότερο όταν ξέρουμε ότι έχουμε αντιπάλους προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών. Το δικό μας στοίχημα δεν αλλάζει. Καλούμαστε να κάνουμε, ουσιαστικά, ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά και αυτό είναι πάντα που πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας. Αυτό θα είναι το τελικό κριτήριο αξιολόγησης της δουλειάς μας, έχοντας ακόμα ένα παράλληλο χρέος. Σε καιρούς επέλασης του λαϊκισμού, να υπερασπιστούμε το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας, γιατί είναι άλλο η αναζήτηση των αιτιών ενός εθνικού δράματος και άλλο η μετατροπή του σε φθηνό κομματικό εργαλείο”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. “Κλείνει μία δύσκολη εβδομάδα με τις σφραγίδα της τραγωδίας των Τεμπών καθώς βρισκόμαστε στην τελική φάση των ερευνών για αυτό το πολύ μεγάλο εθνικό τραύμα. Είναι ο λόγος που μίλησα ανοιχτά και ειλικρινά για το ζήτημα αυτό. Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει και θα αποφασίσει, ενώ όπως έχω πει πολλές φορές, η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει έτοιμη να διατυπώσει τις θέσεις της στη Βουλή και προφανώς στην κοινωνία”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, εν αναμονή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια για την τραγωδία των Τεμπών, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, νέες δημόσιες παρεμβάσεις του.
Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε την κριτική του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπό το πρίσμα των επόμενων κινήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάθεση πρότασης μομφής. “Κάνουν λάθος όλοι όσοι θεωρούν πως το απολύτως εύλογο για αλήθεια και δικαιοσύνη αίτημα των πολιτών μπορούν να το μετατρέψουν αποκλειστικά σε ένα αίτημα που είναι αντικυβερνητικό. Ενώ τα κόμματα που θέλουν να ανήκουν στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό τόξο είναι καιρός να σκεφτούν εάν με τη στάση τους τελικά τροφοδοτούν το λαϊκισμό τη δημαγωγία και τον τυφλό αντισυστημισμό. Η δική μας απάντηση θα δοθεί στο πεδίο με μέτρα που θα βελτιώνουν συνέχεια την καθημερινότητα του πολίτη”, είπε ο πρωθυπουργός. “Για εμάς η τρέχουσα συγκυρία ένα καθήκον συνεπάγεται. Την ένταση της δουλειάς μας και την παραγωγή χειροπιαστού έργου και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας τόσο στις αγωνίες των πολιτών, όσο και στα δεδομένα της δεύτερης τετραετίας. Να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα σε κάθε υπουργείο και από κάθε υπουργό ξεχωριστά. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κυματισμούς, θα τους ξεπεράσουμε όμως και πάλι έχοντας οδηγό την αλήθεια και τη δράση”, τόνισε.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:
Κλείνει σήμερα μία δύσκολη εβδομάδα, με τη σφραγίδα της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς βρισκόμαστε πια στην τελική φάση των ερευνών γι’ αυτό το πολύ μεγάλο εθνικό τραύμα. Είναι, εξάλλου, και ο λόγος που προχθές μίλησα ανοιχτά και κυρίως ειλικρινά για το ζήτημα αυτό.
Κατά τα άλλα, η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα κρίνει και θα αποφασίσει, ενώ, όπως έχω πει πολλές φορές, η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να διατυπώσει τις θέσεις της στη Βουλή, αλλά προφανώς και στην κοινωνία.
Για εμάς, πάντως, αυτή η τρέχουσα συγκυρία ένα μόνο καθήκον συνεπάγεται: την ένταση της δουλειάς μας και την παραγωγή χειροπιαστού έργου. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η απάντησή μας τόσο στις αγωνίες των πολιτών όσο και στα δεδομένα της δεύτερης τετραετίας, κάτι που με τη σειρά του δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο από το να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα σε κάθε Υπουργείο και από τον κάθε Υπουργό ξεχωριστά.
Ξέρετε, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κυματισμούς. Θα τους ξεπεράσουμε, όμως, και πάλι, έχοντας οδηγό την αλήθεια και τη δράση. Αυτό το οποίο, λοιπόν, χρειάζεται σήμερα είναι ένα συνολικό κάλεσμα εγρήγορσης και επιτάχυνσης. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως ένα έργο το οποίο μπορεί να απαιτούσε έναν χρόνο για να γίνει, τώρα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες.
Κοιτάξτε, ας μην έχουμε αυταπάτες, στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης οι δυσκολίες είναι σοβαρές και οι απαιτήσεις των πολιτών είναι και δικαιολογημένα αυξημένες, πολύ περισσότερο όταν ξέρουμε ότι έχουμε και αντιπάλους, προβλήματα αλλά και παθογένειες δεκαετιών.
Το δικό μας στοίχημα δεν αλλάζει. Καλούμαστε να κάνουμε ουσιαστικά ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Αυτό είναι πάντα το οποίο πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας. Συνεπώς, και αυτό θα είναι και το τελικό κριτήριο αξιολόγησης της δουλειάς μας.
Έχοντας, όμως, και ένα ακόμα παράλληλο χρέος, σε καιρούς επέλασης του λαϊκισμού, να υπερασπιστούμε το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας. Γιατί είναι άλλο η αναζήτηση των αιτιών ενός εθνικού δράματος και άλλο η μετατροπή του σε ένα “φθηνό” κομματικό εργαλείο.
Και κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όλοι όσοι θεωρούν ότι το απολύτως εύλογο αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη θα το μετατρέψουν αποκλειστικά σε ένα αίτημα το οποίο είναι αντικυβερνητικό. Ενώ, τα κόμματα τα οποία θέλουν να ανήκουν στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό τόξο είναι καιρός να σκεφτούν αν με τη στάση τους τελικά τροφοδοτούν τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον τυφλό αντισυστημισμό.
Σταματώ εδώ, και ξαναλέω ότι η δική μας απάντηση στο πεδίο θα δοθεί με μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν συνέχεια την καθημερινότητα του πολίτη.
Από τα ζητήματα τα οποία έχουμε να συζητήσουμε σήμερα, να ξεκινήσω με τις σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, με σκοπό να περάσουμε και το περσινό ρεκόρ των 510 επενδύσεων και των 219 εκατομμυρίων σε ενισχύσεις. Οι επενδύσεις σημαίνουν νέες δουλειές, σημαίνουν τόνωση της τοπικής αγοράς, συμβολή στην εθνική ανάπτυξη.
Και βέβαια, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω και τα πρόσφατα, πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα, που αφορούν στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να έχει πέσει τον Δεκέμβριο στο 9,4% και με έναν αριθμό ανέργων 443.000 περίπου, ένα νούμερο το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, είχαμε να το δούμε από το 2008.
Γι’ αυτό και με τις νέες ρυθμίσεις απλοποιούμε περισσότερο επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, δίνοντας βάρος στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στις νέες τεχνολογίες, παρέχοντας βέβαια και ακόμα περισσότερα κίνητρα για παραμεθόριες περιοχές αλλά και για περιοχές χτυπημένες από φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία.
Να κάνω και μια ξεχωριστή μνεία στη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, που επίσης συνδέεται με την ανάπτυξη και την εργασία μέσω των Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με παραρτήματα, δηλαδή, δημόσιων σχολείων τα οποία θα μπορούν να συμπράττουν με επιμελητήρια, με επιχειρήσεις, συνδέοντας την επιχειρηματικότητα με την εκπαίδευση και την εξειδίκευση στην απασχόληση. Ένα μεγάλο κρίσιμο στοίχημα, αυτό της επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.
Και βέβαια, μία ακόμα κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, που θα συνεργαστούν σε βάθος τριετίας για να διοριστούν 600 κληρικοί στα ελληνόφωνα Πατριαρχεία. Όπως αντιλαμβάνεστε, μία πρωτοβουλία μεγάλης, σπουδαίας εθνικής σημασίας.
Τέλος, θα μιλήσουμε και για τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας με στόχο τη θωράκιση των νέων μας από το αλκοόλ και τον καπνό, τα οινοπνευματώδη ποτά. Ναι, έχει και το Υπουργείο Παιδείας έναν λόγο, τουλάχιστον ως προς την εκπαίδευση των μαθητών.
Ο σκοπός μας είναι εδώ να είμαστε σίγουροι ότι τα οινοπνευματώδη ποτά θα πωλούνται μόνο με επίδειξη ταυτότητας, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Υπεύθυνος θα είναι ο πωλητής, είτε ασκεί εμπόριο είτε σερβίρει σε κάποιο κέντρο εστίασης, και οι ποινές θα είναι αυστηρές.
Αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που το απαιτούν και οι εποχές. Δεν νομίζω ότι είναι απλά μία, θα έλεγα, ακόμα νομοθετική παρέμβαση, αλλά ένα σημαντικό αίτημα των καιρών που μας έρχεται από την κοινωνία.
Όπως αναδείξαμε τα ζητήματα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, έτσι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία χρήζει νομοθετικής αλλά και ουσιαστικής παρέμβασης από πλευράς πολιτείας.
Αυτά θα συζητήσουμε σήμερα, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας.
Πηγή: capital.gr