του Γιώργου Λαμπίρη
Ενεργό παραμένει το μέτωπο των κρουσμάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων σε περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα το Capital. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλία προβλήματα με την ευλογιά συνεχίζει να έχει η περιοχή του Αλμυρού, όπως ανέφερε σχετικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε ερώτημα του Capital, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εικόνα είναι αρκετά βελτιωμένη στην περιοχή και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, τα περιοριστικά μέτρα εγκλεισμού των κοπαδιών σε σταβλικές εγκαταστάσεις θα αρθούν από το τέλος Φεβρουαρίου και ύστερα.
Το σοβαρότερο πρόβλημα για την οικονομία της υπαίθρου αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ χαρακτηριστική ήταν η προ ολίγων ημερών επιστολή των κτηνοτρόφων της περιοχής, η οποία αποτελούσε κραυγή αγωνίας για τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι κτηνοτρόφοι απευθυνόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, “έπειτα από διάστημα 7 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων πανώλης και 5 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων ευλογιάς, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις ζωονόσους, αλλά και αυτές που υποχρεώθηκαν σε τήρηση μέτρων καραντίνας, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Κάναμε μεγάλη υπομονή, πειθαρχήσαμε στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει η χώρα μας με βάση τις κοινοτικές οδηγίες για την εκρίζωση των συγκεκριμένων ζωονόσων, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων, κυρίως της περιφέρειάς μας και τηρήσαμε όσο ήταν δυνατό και με τεράστιο οικονομικό κόστος τα μέτρα καραντίνας που επέβαλε το ΥΠΑΑΤ”.
Ήδη από τις 20 Αυγούστου του 2024, όταν διαπιστώθηκε επίσηµα το πρώτο κρούσµα ευλογιάς σε εκτροφή στον Έβρο, έχουν πληγεί συνολικά 270 κοπάδια και έχουν σφαγιαστεί περίπου 65.000-70.000 ζώα, κυρίως πρόβατα, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μόνο στον Νομό Καβάλας υπολογίζεται ότι έχουν σφαγεί 11.000 ζώα από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα.
Ο Δημήτρης Ψεμματάς, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, στέκεται στις έως τώρα επιπτώσεις για την περιοχή του από τα κρούσματα ευλογιάς. “Μόνο στην Ξάνθη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 16.000 ζώα από τον συνολικό πληθυσμό των 80.000 ζώων που υφίστανται στην περιοχή”.
Ο ίδιος επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην απόδοση των αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής του. Όπως εξηγεί, προς το παρόν έχουν δοθεί αποζημιώσεις μόνο σε 13 εκμεταλλεύσεις και ενώ έχουν ήδη εξοντωθεί 62 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ξάνθη λόγω της ευλογιάς και της πανώλης. “Το ποσό που λαμβάνουμε για κάθε ζώο είναι πολύ μικρό και ανέρχεται από 165 έως και 180 ευρώ ανάλογα με την ηλικία. Μάλιστα σε περιπτώσεις ζώων που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία το ποσό που αναλογεί είναι 110 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι ικανά να καλύψουν σε καμία περίπτωση τη ζημιά που έχουμε υποστεί τόσο με την απώλεια των ζώων, όσο και με την απώλεια του γάλακτος”, τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης. “Οι λίγες αποζημιώσεις που σας προανέφερα δόθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ τους μήνες που ακολούθησαν παρέμειναν απλήρωτοι. Είναι άγνωστο πότε και σε πόσες δόσεις θα δοθούν οι αποζημιώσεις”, συμπληρώνει.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, επισημαίνει ότι “αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει τα κρούσματα στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας. Η μόνη περιοχή που μας απασχολεί είναι αυτή του Αλμυρού, διότι κάποιοι κτηνοτρόφοι πετούν νεκρά ζώα που επλήγησαν από την ευλογιά μέσα στα ρέματα. Επιπλέον, δεν μας ειδοποιούν για να τα συλλέξουμε, με αποτέλεσμα να αποτελούν εστία μετάδοσης νέων κρουσμάτων της ζωονόσου. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στις 7 Ιανουαρίου”.
Ανάπτυξη τοπικής φυλής προβάτων σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
“Ωστόσο είναι κάτι που σας μεταφέρω με επιφύλαξη, διότι είδαμε ότι στη Χαλκιδική εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς έπειτα από 56 ημέρες. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου. Η οικονομική ζημία είναι μεγάλη, θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι ότι η ζωονόσος αποτελεί συνέχεια των καταστροφών της κακοκαιρίας Daniel. Οι κτηνοτρόφοι έχασαν ένα σημαντικό μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου κατά την εκδήλωση της κακοκαιρίας το 2023, περίπου 100.000 ζώα. Λόγω του ότι δεν υπήρχαν οργανωμένα εκτροφεία ζώων στην Ελλάδα, αναγκάστηκαν να στραφούν σε εκτροφεία του εξωτερικού προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες. Τα ζώα που εισήχθησαν μετέφεραν τη ζωονόσο στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι η σημερινή εικόνα αποτελεί συνδυασμό πολιτικών, οι οποίες ξεκίνησαν να εφαρμόζονται αρκετά χρόνια πριν. Καθώς αυτό που παρατηρήθηκε ήταν η ανεπάρκεια ζώων αναπαραγωγής στην Ελλάδα. Εμείς, σε 15 με 20 ημέρες, θα παρουσιάσουμε μία πρόταση με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για τη διάσωση και εκτροφή του θεσσαλικού προβάτου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν ικανό πληθυσμό ζώων και να μην απαιτείται η εισαγωγή από το εξωτερικό. Έτσι θα αποκτήσουμε αυτάρκεια και θα απαλλαγούμε από τις εισαγόμενες ζωονόσους”.
Πηγή: capital.gr