«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τον Μασκ!»

«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τον Μασκ!»

Ο Τιερί Μπρετόν, πρώην επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, είναι ένας από εκείνους που συγκρούστηκαν περισσότερο με τον Ιλον Μασκ. Ολοι θυμούνται τους κανονισμούς για τα GAFAM που δημιούργησε την περίοδο που ήταν στις Βρυξέλλες. Σήμερα, ως σύμβουλος της Bank of America, καλεί τους Ευρωπαίους να μην πανικοβάλλονται μπροστά στη νέα πολιτική των ΗΠΑ.

Πιστεύετε, όπως πολλοί αναλυτές, ότι το μεγάλο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η ΕΕ;

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο την κατάσταση: Στην Ευρώπη, έχουμε κάνει ακόμη πολλά όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Ήμασταν οι πρώτοι που λανσάραμε το δίκτυο υπερυπολογιστών Euro HPC, το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο, με τους πιο ισχυρούς υπολογιστές. Και στο κβαντικό επίπεδο το ίδιο, ήμασταν μπροστά. Δεν χρειάζεται λοιπόν να… κοκκινίζουμε όταν ακούμε τις αμερικανικές πρωτοβουλίες. Αρνούμαι να πω ότι χάσαμε τη μάχη. Η αρχιτεκτονική της AI είναι ήδη ισχυρή στην ΕΕ. Αλλά ναι, η ΕΕ πρέπει να δώσει στον εαυτό της τα μέσα. Χρειαζόμαστε πόρους, και, όπως λέει ο Μάριο Ντράγκι, ηγεσία.

Τελικά πιστεύετε ότι πρέπει να φοβόμαστε τον Ιλον Μασκ;

Ημουν ο ρυθμιστής – με τις ομάδες μου – του νέου νόμου που ρυθμίζει τα κοινωνικά δίκτυα. Κάναμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που υποστηρίχθηκαν μαζικά από τους ευρωπαίους βουλευτές. Αυτοί είναι νόμοι που μας προστατεύουν, αλλά δεν είναι εναντίον κανενός. Οποιος θέλει να επωφεληθεί από την αγορά της ΕΕ, η οποία είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την αγορά των ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να τους σεβαστεί. Θα ισχύουν για όλους. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να φοβόμαστε έναν επιχειρηματία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Πώς εκτιμάτε ότι πρέπει η ΕΕ να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ;

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Ολοι ξέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ. τι είναι συναλλακτικός. Μάλιστα έγραψε και βιβλίο, το «The Art of the Deal», για να εξηγήσει πώς να διαπραγματευθεί κανείς σωστά. Ο αμερικανός Πρόεδρος θα είναι μεγάλος συνομιλητής για την ΕΕ. Γιατί η ΕΕ είναι ο κύριος σύμμαχος και προπαντός ο πρώτος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Το όπλο μας εδώ θα είναι η περισσότερη αλληλεγγύη. Οι ηγέτες σήμερα, όπως ο Πούτιν, ο Σι κ.λπ., προτιμούν να έχουν διμερείς σχέσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν και να μιλήσουν με μία φωνή και όχι ξεχωριστά.

Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι σήμερα περισσότερο προστατευμένοι από άλλους στα κοινωνικά δίκτυα;

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

Ναι είναι, βέβαια. Η δύναμή μας είναι ακριβώς η προστασία των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα: Οταν ήμουν στην Κομισιόν η TikΤok ήθελε να κυκλοφορήσει ένα ΤikΤok light για τους νεότερους, που τους επέτρεπε να κερδίζουν πόντους εάν έμεναν συνδεδεμένοι στην εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τους πόντους μπορούσαν να αγοράσουν αυτό ή εκείνο το αντικείμενο. Με τον νόμο DSA που φτιάξαμε, το απαγορεύσαμε σε 24 ώρες. Αυτοί οι νόμοι υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη, οπότε ναι, η νεολαία μας είναι καλύτερα προστατευμένη.

Και τι γνώμη έχετε για αυτούς που αποσύρονται από το Χ;

Ξέρετε, στην Ευρώπη, η ελευθερία της έκφρασης είναι βασική, πολύ σημαντική. Εχει τα όριά της όταν «πέφτει» στο μίσος. Το να έχεις την ελευθερία να επιλέξεις να φύγεις από το δίκτυο Χ είναι γεγονός. Οσο για μένα, δεν κρίνω κανέναν αλλά μένω εκεί. Ημουν ο ρυθμιστής, με τους συναδέλφους μου επιβάλαμε δημοκρατικά πρότυπα για να θεωρήσουμε τα δίκτυα ως κοινό αγαθό. Το να το εγκαταλείψεις σημαίνει αποκήρυξη της εφαρμογής του νόμου. Είμαι βέβαιος ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, οπότε μένω.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ