Φέρνει τα πάνω κάτω στο ΑΙ

Φέρνει τα πάνω κάτω στο ΑΙ

Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek ήλθε απότομα και δυναμικά στο προσκήνιο του παγκόσμιου τεχνολογικού στερεώματος – και μαζί με αυτήν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Λιανγκ Ουενφένγκ.

Πρόκειται για το πρόσωπο που βρίσκεται πλέον στην κορυφή της τεχνολογίας ΑΙ της Κίνας, αφού ήταν η DeepSeek εκείνη η οποία έγινε γνωστή ανά τον πλανήτη μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο. Η εταιρεία έριξε στην αγορά το νέο, άμεσα προσβάσιμο σε όλους μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο βρέθηκε κατευθείαν στην κορυφή του καταστήματος εφαρμογών (app store) της Apple. Ταυτόχρονα προκάλεσε τριγμούς στα αμερικανικά χρηματιστήρια και σε εταιρείες – κολοσσούς όπως οι Nvidia, Microsoft, OpenAI, Alphabet (Google) και Meta (Facebook) απειλώντας την πρωτοκαθεδρία τους στην τεχνολογία ΑΙ. Κι αυτό γιατί η DeepSeek υπό τον Λιανγκ θεωρείται ότι παράγει τεχνητή νοημοσύνη με το ένα τριακοστό του κόστους από άλλες μεγάλες εταιρείες.

Ο 40χρονος Λιανγκ έχει σπουδάσει μηχανικός και στη συνέχεια ξεκίνησε το δικό του hedge fund. Για τον λόγο αυτό η αγορά τον περιγράφει περισσότερο ως επιχειρηματία και ειδικό στα χρηματοπιστωτικά, παρά ως άνθρωπο της τεχνολογίας και ειδικά του ΑΙ. Επιπλέον ο ίδιος θεωρείται ότι θέλει να διατηρεί χαμηλό προφίλ αποφεύγοντας ως επί το πλείστον τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο ιδρυτής της DeepSeek δεν ταιριάζει στο προφίλ εξωστρεφούς πρωτοπόρου της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με άλλους γνωστούς παράγοντες της αγοράς, σχολίαζε για αυτόν το περιοδικό «Fortune». Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει ο Σαμ Αλτμαν της Κίνας, όπως τον χαρακτηρίζουν πλέον πολλοί στη χώρα του, αναφερόμενοι στον επικεφαλής της OpenAI.

Ο Λιανγκ προέρχεται από τον κόσμο των οικονομικών. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Zhejiang συνίδρυσε το 2015 το hedge fund High-Flyer και ενσωμάτωσε την τεχνητή νοημοσύνη στις στρατηγικές συναλλαγών του για να προβλέψει τις τάσεις της αγοράς. Στόχος τότε ήταν με το ΑΙ να μπορεί να λαμβάνει καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις. Το 2021 ξεκίνησε να αγοράζει μονάδες επεξεργασίας γραφικών από τη Nvidia, πριν η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ να αρχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα, ανέφεραν για αυτόν οι «Financial Times». Εκείνη την εποχή, φίλοι και συνεργάτες του το έβλεπαν όλο αυτό ως ένα ιδιόρρυθμο χόμπι, το οποίο δεν φαινόταν να οδηγεί πουθενά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

«Οταν τον πρωτογνωρίσαμε, ήταν αυτός ο πολύ νευρικός τύπος με το απαίσιο χτένισμα που μιλούσε μόνο για τη δημιουργία ενός συμπλέγματος 10.000 μικροτσίπ για να εκπαιδεύσει τα δικά του μοντέλα. Δεν τον πήραμε στα σοβαρά», αποκάλυψε στους «Financial Times» ένας από τους επιχειρηματικούς εταίρους του Λιανγκ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο The China Academy, ο Λιανγκ παρουσίασε ξεκάθαρα τη φιλοσοφία του. Η συνέντευξη έγινε πιο γνωστή μετά το σοκ στα αμερικανικά χρηματιστήρια με το ξεπούλημα σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα, όταν δημιουργήθηκε στην αγορά η προσδοκία πως η DeepSeek μπορεί να αναπτύξει το ίδιο αποτελεσματική τεχνητή νοημοσύνη με αυτή των εταιρειών των ΗΠΑ – στο κλάσμα του κόστους αυτών. «Τελειώσαμε με το να ακολουθούμε. Ηλθε ο καιρός να ηγηθούμε», είπε ο Λιανγκ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_3”); });

«Επί χρόνια, οι κινεζικές εταιρείες έχουν συνηθίσει να αξιοποιούν τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί αλλού και να δημιουργούν έσοδα από αυτές μέσω εφαρμογών», ανέφερε. «Αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο. Αυτή τη φορά, στόχος μας δεν είναι τα γρήγορα κέρδη, αλλά η προώθηση των τεχνολογικών συνόρων για την ανάπτυξη (ενός νέου) οικοσυστήματος» τεχνολογίας. «Αυτό που μας λείπει δεν είναι το κεφάλαιο, αλλά η αυτοπεποίθηση και η ικανότητα να οργανώσουμε ταλέντο υψηλού επιπέδου για αποτελεσματική καινοτομία».

Ερωτηθείς για το πόσο γρήγορα προχωρά η τεχνολογία και εάν μπορεί να μπει φρένο σύντομα σε αυτή, απάντησε: «Παραμένουμε αισιόδοξοι. Η OpenAI δεν είναι κάτι θεϊκό. Δεν μπορούν να ηγούνται για πάντα», σημείωσε αναφερόμενος στην ηγετική θέση που είχε μέχρι σήμερα η εταιρεία του Σαμ Αλτμαν, η οποία έχει παρουσιάσει το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Chat GPT.

Το μοντέλο ανοιχτού κώδικα της DeepSeek έρχεται σε αντίθεση με τον κλειστό κώδικα της OpenAI, αλλά ο Λιανγκ δεν θεωρεί ότι το να μοιράζεται τις ανακαλύψεις της εταιρείας του αποτελεί μειονέκτημα. Κι αυτό επειδή πιστεύει πως η υιοθέτηση μοντέλου κλειστού κώδικα δεν θα αποτρέψει τους ανταγωνιστές από το να καλύψουν τη διαφορά.

Ο Λιανγκ ίδρυσε την DeepSeek τον Μάιο του 2023 με στόχο την προώθηση της επονομαζόμενης τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI). Το μοναδικό μοντέλο χρηματοδότησης της DeepSeek, που υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από το hedge fund High-Flyer του ίδιου, της επέτρεψε να συνεχίσει να αναπτύσσει φιλόδοξα έργα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τις πιέσεις εξωτερικών επενδυτών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει στην εταιρεία να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη έρευνα και ανάπτυξη. Η ομάδα της DeepSeek, που αποτελείται από μόλις δέκα άτομα, απαρτίζεται από ταλέντα από κορυφαία κινεζικά πανεπιστήμια. Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην εξειδίκευση στην κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, ενώ κατά την επιλογή προσωπικού δίνει προτεραιότητα στις τεχνικές δυνατότητες έναντι της παραδοσιακής εργασιακής εμπειρίας, δημιουργώντας ομάδα με νέες προοπτικές και πρωτοποριακές ιδέες στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ