Φοροελαφρύνσεις: Στο «στόχαστρο» του ΔΝΤ οι απαλλαγές – Ποιες κινδυνεύουν –

Φοροελαφρύνσεις: Στο «στόχαστρο» του ΔΝΤ οι απαλλαγές – Ποιες κινδυνεύουν

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπήκαν οι φοροελαφρύνσεις καθώς μέσα από την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ζητά την σταδιακή κατάργησή τους.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, «οι μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην αύξηση της προοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος. Επιπλέον, οι αναποτελεσματικές φορολογικές δαπάνες, ιδίως οι απαλλαγές από τον ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά».

ΔΝΤ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2025 – Ποιους κινδύνους «βλέπει»

Χρόνο με το χρόνο οι φοροαπαλλαγές, αντί να μειώνονται αυξάνονται με αποτέλεσμα το κόστος για τον προϋπολογισμό να διογκώνεται

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2025 οι απαλλαγές από τον ΦΠΑ ανέρχονται σε 75, ενώ το 2024 θεσπίστηκαν και νέες φοροαπαλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 μονιμοποιήθηκαν οι μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία και μονιμοποιήθηκαν οι χαμηλοί συντελεστές στον καφέ (στην παράδοση) και στα ταξί.

Οι φοροαπαλλαγές

Να σημειωθεί ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός τους, καθώς στη χώρα μας ισχύουν πάνω από 1.000 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν πάνω απο 15,5 δις στα δημόσια ταμεία και θα πρέπει να γίνει επανεξέταση από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό συνολικά οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται στα 18,82 δισ. ευρώ  οι οποίες κατευθύνονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων κλπ.

Αναλυτικότερα, οι φοροαπαλλαγές διαμορφώνοντα ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (249 απαλλαγές και εκπτώσεις). Το σύνολο των φοροαπαλλαγών υπολογίζεται σε 5,098 δισ. ευρώ, έναντι 5,396 δισ. ευρώ το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της φορολογικής δαπάνης αφορά στο αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και υπολογίζεται σε 3,960 δισ.

2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (233 απαλλαγές και εκπτώσεις). Απαλλαγές ύψους 1,26 ευρώ δισ. ευρώ είχαν οι επιχειρήσεις.

3. Φορολογία κεφαλαίου. Χρησιμοποιήθηκαν οι απαλλαγές σε περισσότερες από 4,9 εκατ. περιπτώσεις και είχαν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές 9,5 δισ. ευρώ.

4. ΦΠΑ (75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές). Το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές ήταν 968 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 479,6 εκατ. ευρώ.

5. Τέλη χαρτοσήμου (76 εκπτώσεις). Οι απαλλαγές ανήλθαν σε 73,36 εκατ. ευρώ

6. Φόρος ασφαλίστρων (5 απαλλαγές). Οι μειώσεις έφθασαν τα 634 εκατ. ευρώ.

7. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (42 φοροαπαλλαγές). Το ύψος των απαλλαγών ήταν 1 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 551 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 453 εκατ. ευρώ.

8. Τέλη ταξινόμησης οχημάτων (26 απαλλαγές). Οι εκπτώσεις διαμορφώθηκαν σε 247,48 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχει ότι οι απαλλαγές από τα Τέλη Ταξινόμησης για υβριδικά- ηλεκτρικά οχήματα έφτασαν στα 208,1 εκατ. ευρώ έναντι 133,2 εκατ. ευρώ πέρσι, δείγμα του αυξανόμενου μεριδίου των “καθαρών” αυτοκινήτων.

9. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανήλθε σε 11,844 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ