Του Τάσου Δασόπουλου
Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει βρει ακόμη απαντήσεις στο ζητούμενο της προσέλκυσης περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων αφού δεν έχει καταφέρει να λύσει χρόνια προβλήματα που αποτρέπουν τους επενδυτές.
Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η καθαρή ροή άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα, μετά από μια σημαντική αύξηση από τα 3,35 δισ. ευρώ το 2018, στα 4,5 δισ. το 2019, σταθεροποιήθηκε χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, σε μέση ετήσια βάση , στην περιοχή των 5 δισ. μέχρι και το 2024.
Το στοίχημα που έχει βάλει η Κυβέρνηση είναι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λύσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων που χρονίζουν και κρατούν την Ελλάδα στην άκρη του επενδυτικού χάρτη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το θετικό είναι ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς επίσης και το γεγονός η χρηματοδότηση από το ΤΑΑ ασκεί την πίεση, ότι αν οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ολοκληρωθούν, θα χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι.
Το αρνητικό είναι ότι οι αλλαγές αυτές εμπλουτίστηκαν με περισσότερα στοιχεία από το βασικό ζητούμενο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους να απλωθεί από το 2021 μέχρι και το 2026, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωσή τους.
Οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις
Από τις βασικές και τις επιμέρους μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται μέσα από το Ελλάδα 2.0, το εθνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το ΤΑΑ, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό οι σπουδαιότερες είναι οι εξής:
1. Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Με βάση μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια δικαστική διαφορά στην Ελλάδα χρειάζεται περίπου 4,5 χρόνια για να τελεσιδικήσει. Στο ΤΑΑ εντάχθηκε εκτός από το ουσιαστικό μέρος της μεταρρύθμισης, την ψηφιοποίηση των δικαστηρίων και την αποφόρτισή τους από ύλη, η οποία μπορεί αν διευθετηθεί εξωδικαστικά, στοιχεία όπως η συμπλήρωση των υποδομών και η δημιουργία δικαστικής αστυνομίας. Το αποτέλεσμα είναι η μεταρρύθμιση να περιμένει να ολοκληρωθεί το 2026.
2. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου που είναι κυριολεκτικά “το γεφύρι της ¨Αρτας” για την δημόσια διοίκηση. Η έλλειψή του αποτρέπει επενδύσεις αφού ποτέ και τίποτα δεν ήταν ξεκάθαρο, για το πού και πώς μπορεί κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα. Μέσα από το ΤΑΑ, το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί εντός του 2025.
3. Η δημιουργία πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την χώρα. Πρόκειται για άλλη μια αλλαγή, η οποία δημιουργεί την βάση, για την εξειδίκευση των επενδύσεων. Και αυτή η μεταρρύθμιση ξεκίνησε με χρήματα του ΤΑΑ το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
4. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Η ευρεία έννοια της γραφειοκρατίας, επιχειρείται να καταπολεμηθεί μέσω ΤΑΑ, με την ψηφιοποίηση του δημοσίου με πολλές βασικές και επιμέρους παρεμβάσεις. Το ερώτημα είναι αν έχει γίνει σωστή προτεραιοποίηση των έργων, ώστε μέχρι και το τέλος του 2026 να έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά ζητούμενα ή μόνο τα επιμέρους τμήματα της αλλαγής. Ωστόσο, η γραφειοκρατία είναι δομικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης και θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες πέρα της ψηφιοποίησης, για την αντιμετώπισή της.
5. Η απλούστερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, παρά την προσπάθεια περίπου 25 ετών, είναι μια προσπάθεια που ακόμη συνεχίζεται. Παράγωγο της κρατικής γραφειοκρατίας, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται από επιμέρους δράσεις που χρηματοδοτεί το ΤΑΑ.
6. Η συμπλήρωση βασικών υποδομών. Η μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ΠΑΘΕ, οι τεράστιες ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, σε αεροδρόμια και λιμάνια, οι τηλεπικοινωνίες που κάνουν ακόμη τα πρώτα του βήματα στις οπτικές ίνες αποτελούν αλλαγές που έχουν καθυστερήσει και καλύπτονται μερικώς από χρηματοδότηση του ΤΑΑ.
Ο κ. Ντέκλαν Κοστέλλο, ο οποίος ασχολήθηκε με το δεύτερο και το τρίτο ελληνικό μνημόνιο, ως επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα, είπε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύσσεται σήμερα με ρυθμό 4%-5%-6% αν είχαν προχωρήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις επενδύσεις. Τον κακό είναι ότι ο κ. Κοστέλο είχε την ίδια ακριβώς θέση και στο τέλος του 3ου μνημονίου το 2018.
Διαβάστε ακόμη:
* Υπουργικό Συμβούλιο: Παρεμβάσεις στον αναπτυξιακό νόμο για επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων – “Στοπ” στην πώληση αλκόολ και καπνού σε ανήλικους
* Ταμείο Ανάκαμψης: Στόχος για ρεκόρ σε απορροφήσεις και εκταμιεύσεις φέτος
Πηγή: capital.gr