Μόνο με «βίζα» στη Βρετανία από τον Απρίλιο

Μόνο με «βίζα» στη Βρετανία από τον Απρίλιο

Πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι βρετανοί πολίτες μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη, όπως και οι πολίτες των χωρών – μελών της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία. Ολα αυτά άλλαξαν τον Ιανουάριο του 2021, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε οριστικά από το ευρωπαϊκό «μπλοκ», ενώ μια νέα σημαντική αλλαγή, με αυστηροποίηση των ελέγχων στα ταξίδια προς τη Μεγάλη Βρετανία, έρχεται και πάλι από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες από τις 2 Απριλίου, προκειμένου να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και για βραχεία παραμονή, θα πρέπει να διαθέτουν πλέον ειδική «βίζα», την αποκαλούμενη «ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού» (Electronic Travel Authorisation – ΕΤΑ).

Αίτηση για την απόκτηση της ΕΤΑ θα μπορούν να υποβάλλουν οι έλληνες και οι άλλοι ευρωπαίοι και μη ευρωπαίοι ταξιδιώτες από τις 5 Μαρτίου. Ειδικότερα, για την απόκτηση της ETA οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ηλεκτρονικό έντυπο, να προσκομίζουν μια πρόσφατη φωτογραφία τους και να καταβάλλουν ένα τέλος ύψους 10 στερλινών (12,75 ευρώ). Οι αιτούντες θα γνωρίζουν αν η άδειά τους (ΕΤΑ) έχει εγκριθεί μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ενδέχεται να διαρκεί έως και τρεις εργάσιμες ημέρες.

Η ΕΤΑ θα έχει διετή διάρκεια, θα χρησιμοποιείται για πολλαπλές εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο (θα ισχύει σε όλες τις πύλες εισόδου και για ταξίδια διέλευσης – transit μέσω Μ. Βρετανίας), καθώς και για παραμονή στη χώρα έως έξι μήνες. Επίσης, η ΕΤΑ θα είναι συνδεδεμένη αυστηρά με τον αριθμό διαβατηρίου που θα δηλώνεται στην αίτηση του ταξιδιώτη και δεν θα έχει ισχύ χωρίς αυτόν.

Αυτό σημαίνει πως εάν αλλάξουν τα στοιχεία του διαβατηρίου (λήξη ισχύος πριν από τη διετία, απώλεια, αλλαγή ονόματος κ.λπ.), οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ETA, χρησιμοποιώντας τα νέα ενημερωμένα στοιχεία του διαβατηρίου τους. Θα εξαιρούνται από την υποχρέωση απόκτησης ETA οι κάτοχοι διαβατηρίου Ηνωμένου Βασιλείου ή Ιρλανδίας, οι δικαιούχοι μόνιμης παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία (περιλαμβανομένων των δικαιούχων settled/pre-settled status) καθώς και όσοι διαθέτουν έγκυρη βίζα της χώρας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, η επέκταση της άδειας ETA (ισχύει μόνο για τους πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής) αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο απλουστευμένου συστήματος εισόδου στη χώρα, επιβεβαιώνοντας την «επιλεξιμότητα» των ταξιδιωτών για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν εγκαταλείψουν τη δική τους χώρα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Ειδικότερα, κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπάλληλοι της πύλης του αεροδρομίου αναχώρησης θα επαληθεύουν την ύπαρξη της ETA μέσω ψηφιακής σύνδεσης με το διαβατήριο του ταξιδιώτη, μειώνοντας έτσι τον χρόνο και την ταλαιπωρία στις συνοριακές διελεύσεις. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι τα βιομετρικά, βιογραφικά και τα στοιχεία επικοινωνίας του ταξιδιώτη, τα οποία θα συλλέγονται κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για χορήγηση ΕΤΑ, θα συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας και στην καλύτερη παρακολούθηση των κινήσεων των ταξιδιωτών.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φέρνει τα πάνω κάτω στο ΑΙ

Φέρνει τα πάνω κάτω στο ΑΙ

Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek ήλθε απότομα και δυναμικά στο προσκήνιο του παγκόσμιου τεχνολογικού στερεώματος…